Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

V sredo dopoldan bo

Delo - Blaž Račič: ... Aljažev stolp spet na Triglavu Od 8. ure
Reporter - Biserka Karneža: Koliko nas bo stal? Reporter ...

Stolp bo na heliodromu v Mojstrani na ogled od 8. ure dalje. Dvig Aljaževega stolpa je predviden ob 10. uri
Spremljajoči dogodek ob povratku stolpa na Triglav pripravljajo Turizem Kranjska gora, Turistično društvo Dovje-Mojstrana in Slovenski planinski muzej.


Delo, 01.10.2018: V sredo dopoldan bo Aljažev stolp spet na Triglavu

Jesenice – Aljažev stolp bodo po temeljiti obnovi s helikopterjem Slovenske vojske na vrh Triglava vrnili v sredo dopoldan, so danes sporočili z Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS).

Po 123 letih od postavitve so namreč Aljažev stolp 7. septembra odpeljali z vrha Triglava, nato so ga strokovnjaki iz restavratorskega centra ZVKDS, narodnega muzeja Slovenija in delavci jeseniškega podjetja Kov pregledali, opravili različne analize in stolp obnovili. Kot je ob predstavitvi obnovljenega stolpa pred dnevi dejal direktor podjetja Kov Vojo Jovičič so stolp obnovili za naslednjih sto let.

Danes so se strokovnjaki odločili, da bo stolp na vrhu Triglava, pa čeprav so za noč na torek vremenoslovci napovedali sneženje na nadmorskih višinah nad 1.300 metrov, spet stal v sredo po deseti uri. Že od osme ure zjutraj v sredo bo Aljažev stolp v Mojstrani. Jutri v torek se bodo proti Triglavu odpravili člani ekipe, ki bo poskrbela za postavitev stolpa na vrhu Slovenije.


Reporter, 01.10.2018: Koliko nas bo stal Aljažev stolp?

V jeseniški delavnici podjetja KOV so končali obnovo Aljaževega stolpa, javnost pa je lahko doslej izvedela, da je bilo obnovi namenjenih 45.000 evrov. Toliko je za prenovo stolpa z odločbo odobrilo ministrstvo za kulturo, ob dodatnem poizvedovanju, pa so z ministrstva pojasnili, da bodo Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) nakazali sredstva na osnovi zahtevkov po dejansko opravljenem delu.
Prošnjo za dokumente, iz katerih je razvidna poraba, so na ministrstvu za kulturo predali pooblaščencu za dostop do informacij javnega značaja na MK. O tem, za kaj vse se bodo porabila sredstva, smo povprašali še na ZVKDS. Dr. Martin Kavčič, vodja projekta, je ob tem pojasnil, da obnova ne bo presegla 45.000 evrov. Iz kasnejšega dopisa, saj so nas zanimali stroški izvedbenih del, je razvidno, da so bila ključavničarka dela ocenjena na 13.200 evrov. V to ceno je zajeta demontaža stolpa na vrhu Triglava, transport s tovornjakom, popravilo v delavnici pod nadzorom ZVKDS, peskanje, barvanje ter spet transport in montaža. Gradbenim delom je namenjenih dodatnih 9500 evrov, in sicer za odstranitev vidnega betona, odstranitev oz. zmanjšanje zabetoniranega sklada skal in kamenja ter priprava novega pritrdilnega mesta stolpa (15 sidrnih mest). Stroški za »nepredvidena dela« znašajo 5000 evrov. Skupaj z DDV bi torej investicijska naložba bila 55-794 evrov (DDV 6094 evrov).

S tem stroškov še ni konec, saj je treba upoštevati helikopterski prevoz na vrh Triglava in z vrha v višini 8000 evrov; gre za informativno ceno, ko k tej dodamo še 22-odstotni DDV, znaša prevoz 9760 evrov. Za »druge stroške,« mednje sodi koordinacija in specialna oprema, je predvideno 4000 evrov, za izdelavo video- in fotodokumentacije dodatnih 3050 evrov, to skupno znese 7050 evrov. Celotna investicijska naložba naj bi bila torej 50.604 evre, a je očitno že nastal manjši kompromis med ZVKDS in ministrstvom za kulturo.
BISERKA KARNEŽA

Reporter, 01.10.2018

No, pa imamo operativno vlado. ...

/.../ Če bi se Aljažev stolp imenoval Titov, bi zagotovo k njemu lezlo vsako leto več kot le sto žensk.

/.../ A na srečo imamo zdaj precej pomembnejši problem. Pravzaprav ne problem, pač pa nalogo. Treba je obnoviti Aljažev stolp s Triglava. Pri tem ni bilo nikakršnih čakalnih dob, ampak so ustrezni organi takoj na vrh Triglava poslali helikopter, ki je tisti pločevinasti visok sod prepeljal v dolino, kjer ga bodo zakrpali in prebarvali. To naj bi se zgodilo kmalu, da obiskovalci Triglava, ki jih je seveda mnogo, ne bodo izpostavljeni čakalnim dobam brez Aljaževega stolpa.

Župnik Aljaž je kljub okupatorski Avstro-Ogrski imel veliko srečo, da ni tega stolpa postavljal v samostojni Sloveniji, saj bi za to potreboval ustrezna dovoljena, kar bi se lahko zavleklo do danes. Ta stolp najbrž ni bil ustrezno umeščen v prostor, vprašanje je tudi, ali je Aljaž imel gradbeno dovoljenje; razen tega bi danes ta stolp okoliške prebivalce lahko motil.

Čudim se našim arhitektom, da pločevinastega stolpa, zvarjenega skupaj iz nekaj vekih sodov in s špičasto streho, ne problematizirajo kot kulturološko neustrezen objekt. Zato bi pričakoval, da bodo ta stolp, ki je plod cerkvenega navdušenja, zamenjali s kakšno naši zgodovini bolj primerno zgradbo. Recimo nekaj podobnega, kot je v Dražgošah. Če nič drugega, bi morali na njegov vrh umestiti rdečo zvezdo, zunanjost pa opremiti z naprednim geslom, recimo Naš Tito. Tako kot je na Sabotinu. Potem bi namesto neustreznega imenovanja Aljažev stolp ta objekt na vrhu Triglava imenovali Titov stolp. In vsi bi bili srečni.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti