Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Janja druga, Mina osma v Kranju

PZS: V napetem finalu tekme svetovnega pokala v težavnosti si je slovenska športnoplezalna junakinja Janja Garnbret priplezala srebrno kolajno, ...

... zmage pa se je veselila Južna Korejka Jain Kim. Druga slovenska finalistka Mina Markovič je bila v svojem štirinajstem zaporednem finalu SP Kranj osma. V moški konkurenci je prvič na kranjski tekmi slavil Italijan Stefano Ghisolfi.

Vse poti najboljših športnih plezalcev že 23 let vodijo v prestolnico Gorenjske, kjer se je na peti tekmi svetovnega pokala 2018 v športnem plezanju, ki jo pod okriljem Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC) organizira Planinska zveza Slovenije, pomerilo 108 tekmovalcev z vsega sveta. Poleg odličnih nastopov naših reprezentantov mu je poseben pečat dal spremljevalni program: otroške delavnice in mini olimpijada, spoznavanje paraplezanja in slovenske paraplezalne reprezentance, tekmovanje v močnih prstih in plezalni filmi Festivala gorniškega filma, ob odprtju pa je gledalcem sapo vzel akrobatski spektakel.

Slovenska šampionka Janja Garnbret (Šaleški AO), trenutno vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti in svetovna podprvakinja v tej disciplini, je s srebrom dopolnila zbirka odličij iz Kranja, kjer je lani zmagala, še dve leti prej pa bila tretja. 19-letna Korošica je morala priznati premoč Južni Korejki Jain Kim, ki je v Kranju zmagala že v letih 2010 in 2011. Tretja je bila Avstrijka Hannah Schubert. Kranjske tekme ni brez Mine Markovič (ŠPK Plus), ki je pred domačimi navijači navdušila že petnajstič zapored, štirikrat do zdaj je tudi zmagala. Letos si je v svojem štirinajstem kranjskem finalu priplezala osmo mesto, potem ko jo je odneslo na skoku v sredini finalne smeri, ki je bil prezahteven za tri finalistke.

Zmage v moški konkurenci se je z edinim vrhom finalne smeri veselil Stefano Ghisolfi, prvi Italijan na najvišji stopnički tekme SP v Kranju. Drugi je bil aktualni svetovni prvak v težavnosti Avstrijec Jakob Schubert, ki je padel z vrha, tretji pa Japonec Masahiro Higuchi. Slovenskemu adutu Domnu Škoficu (ŠPO PD Radovljica) se je po vodstvu v kvalifikacijah polfinalni nastop ponesrečil, tako da je tekmo sklenil na dvanajstem mestu, potem ko je bil na zadnjih štirih kranjskih tekmah med najboljšo peterico, predlani najvišje kot drugi. "V kvalifikacijah sem plezal odlično in s takimi občutki šel v polfinale. Bil sem sproščen, a nekako se nisem znašel sredi smeri. Delal sem drobne napake, ki so me stale energije za ključni del smeri. Škoda, da se mi ni uspelo uvrstiti v finale, da bi lahko užival v finalni smeri pred domačim občinstvom," je dejal 24-letni Radovljičan, ki se je kljub svoji najslabši uvrstitvi letos povzpel na tretje mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti.

V polfinalu se je izkazala še vrsta slovenskih športnih plezalk. Mia Krampl je bila deseta, Tjaša Kalan 12., Lana Skušek 14., Katja Kadić 19., Vita Lukan 20. in Lučka Rakovec 24. Slovensko reprezentanco v športnem plezanju, ki deluje pod vodstvom selektorja Gorazda Hrena in trenerjev Luke Fonda in Urha Čehovina, je zastopala še sedmerica: Tjaša Slemenšek (30.), Martin Bergant (33.), Urška Repušič (34.), Klemen Novak (35.), Milan Preskar (37.), Žiga Zajc (42.) in Luka Potočar (43.).

PZS, 30.09.2018 20.00
Janja Garnbret druga, Mina Markovič osma v Kranju

Kategorije:
Novosti PLE SLO TEK Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45952

Novosti