Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Slovenska šampionka si želi

SiolNET - Alenka Teran Košir: ... čim težje smeri. Kdo bo poskrbel za pasti?

Postavljanje smeri v umetnih stenah je prava umetnost. Zahteva poznavanje zakonitosti plezanja in veliko domišljije. V Kranju, kjer bodo ta konec tedna izvedli 23. tekmo svetovnega pokala v težavnostnem plezanju, bo ekipo postavljavcev smeri tako kot lani vodil Avstrijec Florian Murnig.
Svetovna podprvakinja v tej disciplini Janja Garnbret si želi čim bolj zahtevne smeri. "Upam, da so se postavljavci s prejšnjih tekem česa naučili, če se niso, pa bom poskusila biti vsaj hitrejša," je lanska zmagovalka Kranja namignila na novinarski konferenci in spomnila na dogodek v Innsbrucku
.

Na težavnostni preizkušnji nedavno končanega svetovnega prvenstva v športnem plezanju so namreč odločale sekunde in ne višina preplezane smeri ali osvojenih vrhov. 11 sekund hitreje je vrh smeri v dvorani Olympiaworld v Innsbrucku dosegla Avstrijka Jessica Pilz in slovenski šampionki Janji Garnbret preprečila plezalni hat-trick na prvenstvu.

19-letna plezalna kraljična iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu je osvojila naslova svetovne prvakinje v balvanih in kombinaciji, novi olimpijski skovanki, ki združuje vse tri plezalne discipline, izostal pa je naslov svetovne prvakinje v težavnosti. Garnbretova je po osvojenem 2. mestu povedala, da je vesela, a hkrati razočarana

K postavljanju zahtevnejših smeri je že v Innsbrucku pozval selektor slovenske reprezentance Gorazd Hren, na novinarski konferenci pred tekmo v Kranju, pa si je tega zaželela tudi Korošica. Da bi torej o zmagovalcu odločala višina preplezane smeri, ne pa hitrost. 

Med postavljavci tudi Slovenec

Za postavitev smeri na tekmi v Kranju bo skrbelo šest postavljavcev smeri, t. i. routesetterjev, ki jih določi Mednarodna zveza za športno plezanje (IFSC). Med njimi je tudi Slovenec Miha Hribar, vodja plezalnega centra Balvanija, ki bo z ekipo skrbel tudi za sobotno tekmovanje v močnih prstih.

Vlogo vodje postavljavcev je prevzel Avstrijec Florian Murnig, ki je to nalogo opravljal že lani. "Pri postavljanju smeri gre za timsko delo, običajno je vodja samo na papirju vodja," je povedal Tomo Česen, dolgoletni vodja tekme svetovnega pokala v težavnostnem plezanju v Kranju, ki bo ta konec tedna na sporedu že 23.

Smer za kvalifikacije, polfinale in finale

Postavljavci morajo postaviti več smeri - najprej smer za kvalifikacije, zvečer smer za polfinale in naslednji dan še za finale. "Vse je odvisno od urnika tekmovanja," poudarja Česen.

"Treba je preračunati, koliko časa imaš med posameznimi krogi tekmovanja. Postavljavci svoje ideje najprej zrišejo na shemo smeri na listu papirja (na spodnji fotografiji), potem pa svojo idejo z orodjem prestavijo na steno. Ne gre zgolj za postavljanje oprimkov, veliko je tudi gradbenega dela z brusilko in vrtalnim strojem," pravi.

Smeri morajo biti primerne za vse vrste tekmovalcev
Postavljavci smeri vsako smer tudi preplezajo. Vse morajo biti postavljene tako, da ustrezajo tako nižjim kot višjim tekmovalcem, razmišljati je treba tudi o varnosti. "O tem, da bodo tekmovalci lahko vpeli vrv, da se ne zgodi, da bi ob padcu kdo priletel v tla ali treščil ob steno.
Vse smeri se postavijo že pred tekmo, nato jih postavljavci podrejo, za lažjo postavitev pred naslednjim krogom tekmovanja pa natančno označijo v steni," pojasnjuje Česen.

Zanimivo je, da morajo denimo kvalifikacijsko smer v Kranju zaradi natrpanega sobotnega urnika postaviti čim bolj zahtevno in s tem selektivno, saj bi vzelo preveč časa, če bi prav vsi tekmovalci priplezali do vrha.

Šteje tudi užitek gledalcev

"Pomembno je, da so postavljavci smeri stalno v stiku z najboljšimi tekmovalci. Na podlagi tega se namreč odločijo, kakšno smer bodo postavili. Smer mora biti postavljena tako, da v predstavi uživajo tudi tekmovalci. Če denimo v finalu vsi padejo s stene že po oprimkih v spodnjem delu stene, nima smisla in ni zanimivo. Bistvo je, da vseh osem finalistov razporediš po celi steni. Idealno je, da en spleza do vrha, drugi do predzadnjega oprimka. To je teorija, uspe pa redko," se zaveda sogovornik.

Kranj tokrat brez finala sezone

Tekma, ki jo v dvorani Zlato polje v Kranju organizira Planinska zveza Slovenije pod okriljem IFSC, je bila običajno na sporedu kot zadnja postaja najboljših plezalcev na svetu, letos pa bosta do zaključka sezone na sporedu še dve tekmi na Kitajskem.

Česen pravi, da to za samo izvedbo tekmovanja ne pomeni nobene spremembe. Tekmo je treba izpeljati brezhibno, kar zadeva samo udeležbo, pa je prijavljenih še več tekmovalcev kot lani. Med 126 tekmovalci iz 26 držav bo tudi 16-članska slovenska ekipa z močnimi aduti.

SiolNET, 27.09.2018
PRED TEKMO SP V TEŽAVNOSTNEM PLEZANJU

Slovenska šampionka si v Kranju želi čim težje smeri. Kdo bo poskrbel za pasti?

Kategorije:
Novosti PLE SLO TEK Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti