Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Za vodenje po Karavankah

ponedeljek, 1. oktober 2018, ob 05:27, Franci Savenc, ogledov: 614

Od petka do nedelje (14. do 16. septembra) je bilo usposabljanje za vodnike za vodenja na območju Karavank. Udeleženci iz Slovenije in Avstrije.

V petek popoldan je v Bistrici v Rožu o botaničnih značilnostih Karavank predavala Nada Praprotnik, o gozdovih pa Aleš Poljanec. Predavala sta v slovenščini, zato je avstrijska skupina v tem času pregledovala gradiva o rastlinstvu Karavank v nemškem jeziku (biologinja Susanne Aigner).
Sledilo je skupno srečanje in predstavitev udeleženk in udeležencev ter pregled njihovih pričakovanj in želja v bodočem vodniškem delu na območju Karavank.

V soboto smo se odpravili na Celovško kočo, vmes pa pregledali različne rastlinske vrste ter gozdne združbe, nato pa preko sedla Svačica prek južnih pobočij Vrtače sestopili do Doma na Zelenici. Tam nam je biologinja Tina Petras predstavila ključne rastlinske vrste na območju Zelenice, večer pa smo preživeli ob filmih o biotski raznovrstnosti Karavank in pomenu ohranjanja suhih travnikov na območju srednje Evrope.

Nedelja je bila namenjena predvsem geodiverziteti v Karavankah. Pod vodstvom Irene Mrak smo spoznavali ključne geološke in geomorfološke značilnosti Karavank, bolj podrobno pa smo se seznanili z največjim skalnim podorom na območju Slovenije, podorom na južnih pobočjih Velikega vrha v Košuti, ki se je zgodil ob velikem koroškem potresu leta 1348. Popoldan smo preživeli v naravnem spomeniku Dovžanova soteska, kjer sta Matevž Novak in Irena Mrak predstavila geološke in geomorfološke zanimivosti soteske.

Usposabljanje je bila izjemna priložnost tako za bolj poglobljeno spoznavanje predvsem naravnih značilnosti Karavank, predvsem pa za tkanje medsebojnih, čezmejnih poznanstev, izmenjavo idej in izkušenj, z upanjem na bodoče sodelovanje.

Usposabljanje sta organizirala UmweltBuro iz Celovca in Planinska zveza Slovenije v okviru izvajanja projekta Alpe Adria Karavanke/Karawanken. Projekt poteka v okviru programa Interreg Slovenija-Avstrija in je sofinanciran s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj.
Irena Mrak
Oznake: USP
eXTReMe Tracker