Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Gluhi strežejo v planinskih kočah

PIN-OPP: Vseslovenska prostovoljska akcija, ki povezuje, razblinja strah in podira stereotipe.

Srečala sta se dva svetova, svet gluhih in svet slišečih, ki sta pa pravzaprav en sam svet - ki sta v tej akciji postala en sam svet in upamo, da tako ostalo.

Želja gluhih je, da bi bili gluhi sprejeti. Veliko jim pomeni, da so lahko pokazali, da lahko delajo, da znajo, da zmorejo.
Pričakovanje in vznemirjenje prostovoljcev pred akcijo je bilo veliko.
Gluhe je včasih tudi strah govoriti.

Preden se je vse skupaj začelo, 22. in 23. t. m., je od ideje minilo celo leto.
Na pilotnem usposabljanju planinstvo za invalide/OPP je Miloš Ganić med odmorom rekel, da bi gluhi lahko stregli v kočah. Zvečer so bili že zbirani predlogi za koče, kjer bi to potekalo.
Po prvem srečanju delovne skupine za pripravo je akcija dobivala podobo. Potovala je skozi zbiranje predlogov, načrtovanje, preverjanje, kreiranje poteka do novih kretenj slovenskega znakovnega jezika za področje planinstva. Skupina je sestavljena iz slišečih in gluhih, tolmačka pa skrbi, da je komunikacija brez preprek.
Najava dogodka je bila na dan projekcije filma o Valentinu Staniču konec aprila.

V začetku septembra so imeli prostovoljci skrbno pripravljeno usposabljanje, ki je trajalo ves dan v sproščenem in igrivem vzdušju.
Akcijo smo ustvarjali skupaj z ZDGNS, ki so jo podprli na področju medijev.
Tudi osebje na kočah je imelo usposabljanje in spoznavanje znakovnega jezika. Nekateri so vzeli izziv zelo resno in tekoče odkretali vse, kar je bilo na jedilniku.

V soboto, 22. septembra, ob 10.30 so bile na kočah otvoritve akcije z govorci in govorkami, ki so dodali svojo noto k akciji.
Otvoritve so bile slavnostne, s kančkom domačnosti in vznemirjenja. Čutilo se je, da je na vrsti pomemben dogodek, da bosta naslednja dva dneva res posebna. Pa še kako pravi je bil ta občutek.

Naslov akcije ne zaobjame vsega, kar akcija obsega. Zraven strežbe vključuje animacijo, spoznavanje načina življenja gluhih in učenje znakovnega jezika. Dela so se lotili zagnano, vestno in odgovorno. Uporabili so svojo iznajdljivost in se prilagodili spremembam. Vsak v skupini je dodal svoj del k uspehu sobotnega in nedeljskega dogajanja.

Delo je bilo porazdeljeno. Med seboj so si pomagali. Sodelovanje je bilo v ospredju. Čeravno se zdi enostavno, je v samo delo vpletenih veliko različnih posameznih nalog. Trije prostovoljci so delali v strežbi, dva sta skrbela za animacijo in učenje znakovnega jezika, tolmača pa sta bdela nad dogajanjem, da je teklo vse gladko in pristopila s tolmačenjem, če se je zataknilo.

Obiskovalce je zanimalo, kako naročiti v znakovnem jeziku. Povprašali so tudi o življenju gluhih. Otroke je zanimalo, zakaj nič ne slišijo, kako postaneš gluh in ali se da to popraviti. Manjši so prste urili z znakovnim jezikom, večji pa tudi z enoročno abecedo. Hitro so ujeli kretnje in starše spraševali, če vedo, kaj pomenijo. Pri mizi so kasneje sami poskušali enoročno abecedo. Jih je res pritegnilo.

Prišlo je veliko gluhih obiskovalce, ki so bili navdušeni, da so lahko naročali v znakovnem jeziku. Počutili so se domače in sprejete. Bili so sproščeni in nihče ni sedel za mizo osamljen, ampak so vsakega povabili medse.
Nekateri so prvič in samo z namenom obiska akcije obiskali koče in se podali v planinske vode. Ker so bili radovedni, kako se sporazumevati v znakovnem jeziku.

Veliko zanimanje za našo akcijo je prišlo tudi iz tujine, tako smo bili veseli obiska planincev iz tujine.

V pomoč je bil tudi komunikacijski valjček, ki je z navodili čakal
obiskovalce na mizah. Če so ga postavili z modro navzgor je pomenilo, da naročajo. Tako so natakarji videli, da jih čaka delo. Po prejetem naročilu so valjček položili na mizo vodoravno, v tem položaju valjček sporoča - uživam. Če so postavili valjček z modro navzgor je pomenilo, da želijo plačati. Gost je pripomnil, da bi takšen valček potrebovali tudi drugod v gostilnah.

Skrbno so pripravili plakate z vsebino kretenj, prednosti znakovnega jezika, obvestilo o fotonatečaju Vključujoči v gorah in pripravili plakat ob mednarodnem dnevu znakovnega jezika.

Prostovoljci so delali v planinskih kočah, kjer je dišalo po čaju, domačnosti in planinski sproščenosti. Največ pa jim je pomenil pogovor med slišečimi in gluhimi. Po prvih nesigurnih poizkusih so se opogumili in pristopili do gostov z nasmehom in prijazno gesto dobrodošlice.

Dobro je bilo, da so gluhi pokazali, da obstajajo in da so slišeči videli kulturo gluhih. Na začetku so bili malo boječi, kasneje so se sprostil in z veseljem opravljal delo natakarja. Ob koncu so se težko poslovili, bi še kar ostali malo dlje. Vsekakor pa bi radi še ponovili.

Prostovoljci so našli svoje sanje, delali so za točilnim pultom, kar so si od nekdaj želeli.
Vtisi prostovoljcev. “Veliko se je dogajalo, dotaknilo se me je. Gluhi so bili na kočah čisto drugačni, bolj sproščeni in bolj so se povezali med sabo.”
“Planinci v so doživeli v koči tišino, kar mi je zelo manjkalo.”
“Živahno je bilo med planinci.”
“Zelo ponosen sem na ekipo, na sodelovanje, hvala. Veliko smo se naučili. Odkrito in odprto ste pokazali kako se dela, ter nam zaupali tako odgovorno delo. Koče so nam na stežaj odprle vrata. Potrebno je, da si samozavesten, da pokažemo slišečim, da smo pogumni, da sprejmemo odgovornost - za prihodnost. Ta akcija nas je naučila, da se nam ni treba skrivati, ampak pogumno pokažemo, da smo sposobni.”

Moto akcije »Biti inkluziven« se je odseval na vsakem koraku akcije.
 
Zahvaljujemo se vsem, ki ste nas podprli.
Želimo vam varen korak.
PIN-OPP

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti