Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Aljažev stolp obnavljajo na Jesenicah

Prihodnji teden bodo obnovljeni Aljažev stolp predstavili javnosti v naših proizvodnih prostorih na Jesenicah.

Facebook, 17.09.2018

»Prihodnji teden bodo obnovljeni Aljažev stolp predstavili javnosti v naših proizvodnih prostorih na Jesenicah. »Ta pleh, ki ima dušo« so po pristanku, 7. septembra iz Mojstrane odpeljali najprej v Ljubljano. V Restavratorski center, kjer so mu določili diagnozo in način (o)zdravljenja. Prejšnji petek smo, 123 let staremu stolpu, ki je po peskanju pokazal prvotni »obraz«, izrekli dobrodošlico pri nas, v KOV podjetju na Jesenicah,« nam je danes povedal Anže Mrak, vodja proizvodnje in odgovorni za načrtovana dela.

Minuli petek so peskani »pleh« iz vrha Triglava, enega simbolov in ponosov samostojne države, ob prisotnosti strokovnjakov ZVKD in sodelavcev Restavratorskega centra, začeli razstavljati delavci KOV. Direktor podjetja, Vojo Jovičić je za obnovitvena dela zadolžil Aleša Kramarja, Jureta Ravnika, Ranka Zrniča, dva varilca Dragana Kojića in Mladena Miletića in še nekaj njihovih sodelavcev.

Ob demontaži se je pokazalo, da je osnovno ogrodje še vedno v dobri kondiciji. Direktor podjetja Jovičić pravi, da delajo po skrbnem načrtu prenove stolpa, ki ga bodo, tudi po »krpanju« številnih strelnih ran kitali, mu nanesli temeljno barvo in ga nato »oblekli« v sivo barvo, kakršna je bila tudi originalna.

Mojstranski nosači so ga tistega davnega 7. avgusta, pred 123 leti prinesli na vrh Triglava. Tam so ga sestavili mojster Anton Belec in njegova pomočnika. Dovški župnik, Jakob Aljaž, velik Slovenec, pa je vse to poslušal s praga takrat nemške, Deschmanove koče, sedanjega Staničevega doma pod Kredarico.

Predvidoma oktobra ga bodo ponovno pritrdili na temenu Triglava, kamor je nekdo po 7. septembru prinesel malo maketo Aljaževega stolpa.

»Že dolgo sem v Društvu prijateljev Triglava, bil sem zraven, ko smo ga obnavljali in bil sem v vseh letnih časih tudi pri njem. Zato mi je v veliko veselje in čast, da lahko s fotoaparatom beležim, kako ga obnavljajo,« pravi Franci Pogačar. Tisti gornik, ki razveseljuje svoje prijatelje na FB z neponovljivimi posnetki gora in foto zgodbami o turnem smučanju in tudi gorami Himalaje.

Zato ni nič presenetljivega, da je v dobri družbi odšel v nedeljo zgodaj zjutraj iz Krme do Planike in po Gorjanski smeri na vrh Triglava. Sestopila sta na zahodno planoto k prijatelju Lojzu, tudi enemu aktivnemu članu Društva prijateljev Triglava. Našla sta ga »doma«, v zavetišču na Morbeniji. Nato sta se po izpostavljeni in zračni Kugyevi polici ob robu Severne Triglavske stene namenila do Kredarice in navzdol mimo Planike v Krmo.

Danes zjutraj je bil Franci s fotoaparatom že pri skupini, ki obnavlja Aljažev stolp. Zagotovo bo do konca obnove tja prišel, tako kot v Mojstrano in minuli petek v KOV, tudi Zvone Frantar in seveda legendarni Franjo Potočnik, oba člana DPT, ki sta na pot iz Krme na Triglav že spremljala direktorja podjetja KOV.

Franjo Potočnik pa bo verjetno svoj 1047 vzpon na vrh Triglava prihranil za prve dni oktobra.

Takrat bo obnovljeni, Aljažev stolp, pritrjen ponovno s štirimi jeklenicami, naznanjal, da ima Triglav po 123 letih, po nekajtedenskem samevanju, spet pravo vsebino.

Stolp obnavljajo tudi tako, da bodo odprtine, oziroma okna taka, kot si je zamislil Jakob Aljaž, na stojni višini zavetišča.

»Ta pleh res ima dušo!«

P.S. V foto zgodbi so posnetki minulega petka in današnji.

Facebook, 17.09.2018 23.46

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti