Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Na vrh letalnice

15.09.2018

Uradna stran dogodka

Najboljši časi - Planica 400

  Država Čas
Ženske    
Valentina Belotti ITA 6m 19.9s
Moški    
Luka Kovačič SLO 4m 59.2s

 

četrtek, 20. september 2018, ob 06:15, Nace Štruc, ogledov: 895

MMC RTV SLO: ... pritekel v manj kot petih minutah. Kovačič, Kuhar in Mihelič najhitreje na vrhu Planice.

Šesti tek na Planico z rekordnim številom udeležencev je postregel tudi s trojnim zmagoslavjem članov slovenske reprezentance v tekmovalnem turnem smučanju, saj so si stopničke razdelili Luka Kovačič, Nejc Kuhar in Luka Mihelič, peti pa je bil Matjaž Mikloša.

Na šesti tek na letalnico bratov Gorišek se je prijavilo kar 1.047 tekmovalcev iz 22 držav. Poleg rekordnega števila tekačev so tekmovalci letos presenetili tudi s časom, v katerem jim je uspelo osvojiti vrh velikanke. Pri fantih so bile v kategoriji posameznikov stopničke prvič, odkar se v Planici teče po letalnici, rezervirane le za Slovence. Zmagovalec Luka Kovačič se je na vrh povzpel v štirih minutah in 59 sekundah.

Nejc Kuhar (drugi), Luka Kovačič (prvi) in Luka Mihelič (tretji) so si razdelili stopničke teka na planiško velikanko (foto Siniša Kanižaj/Red Bull Content Pool)
 
"Verjetno se niti še ne zavedam, kaj mi je uspelo danes, zmagati na najtežji Red Bull 400 preizkušnji na svetu in še z rekordom. Zjutraj so padale stave, ali bo šlo pod 5 minut ali ne. No, šlo je za las, ampak pokazal sem, da se da. Sem seveda super zadovoljen. Mislim, da je kakšna sekunda za izboljšanje še mogoča, ampak ne bi nič napovedoval. Pustimo se presenetiti," je zmagovalec povedal po izjemno težki preizkušnji. Na stopničke sta se uvrstila tudi drugouvrščeni Nejc Kuhar in Luka Mihelič na tretjem mestu. Zmagovalna trojica dosega uspehe tudi v tekmovalnem turnem smučanju, član reprezentance pa je tudi Matjaž Mikloša, ki je dosegel peto mesto.
 
Letos je med ženskimi udeleženkami prvič zmagala Slovenka. Najboljša je bila Barbara Trunkelj, ki ni za veliko zgrešila ženskega rekorda, ki ga od leta 2016 drži Italijanka Valentina Belotti – Belottijeva se je na velikanko povzpela v šestih minutah in 20 sekundah.
 
"Letos sem v teku uživala bolj kot lani, ko sem tu tekmovala prvič. Vreme je bilo ravno pravo, tudi temperature. Sicer sama največ tečem po terenu in gorsko, torej dolge teke, a sem pred to tekmo šla letalnico preizkusit in v svoj trening umestila tudi nekaj intervalnih vadb. S tem sem se malo bolje pripravila na intenzivni napor v Planici. Najtežje mi je bilo danes proti koncu, so mi pa pomagali navijači, ki so me spodbujali. Naslednje leto se vrnem in grem seveda spet na zmago," je dejala planiška šampionka. Druga pri dekletih je bila prav tako Slovenka Ana Čufer, tretja pa Avstrijka Marlies Penker.
 


 

eXTReMe Tracker