Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Gluhi strežejo

... v planinskih kočah je akcija ob tednu gluhih, ki bo potekala 22. in 23. septembra Zarja Nedeljski dnevnik

Odpiramo novo poglavje v planinski zgodbi, kjer vsak doživi drugačnost in prejme priložnost. Skupaj ustvarjamo skupen jezik inkluzije, s katero presegamo stereotipe in predsodke o gluhih.
Preko socialnih, kulturnih in pohodniških aktivnosti združujemo prostovoljce, oskrbnike in osebje planinskih koč ter obiskovalce.

Tiskovna konferenca, 12. september 2018

Mestno društvo gluhih Ljubljana (na Cankarjevi 9) je gostilo tiskovno konferenco, na kateri je bila predstavljena tudi akcija Gluhi strežejo v planinskih kočah.

Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije povezuje pisan nabor aktivnosti in sodelovanj z drugimi organizacijami. Na tak način bodo obeležili številne mednarodne dneve, ki se dotikajo njihovega delovanja.
Predsednik zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije Veršič Mladen je povedal, kako velik pomen ima slovenski znakovni jezik pri vključevanju gluhih v družbo. 
Predsednik mestnega društva Ljubljana Nikolaj Vogel je orisal delovanje društva in izpostavil ključno vlogo, ki jo ima s svojimi socialnimi programi, katerih cilj je lažje življenje in vključevanje gluhih v družbo. Povedal je, da je gluhota nevidna in pri slišečih pogosto izzove strah. Želijo opozoriti javnost, da so gluhi tukaj, da jih opazijo.
Letošnji moto Mednarodnega dneva gluhih 2018 je
»Z znakovnim jezikom smo vsi vključeni!«

Program ob mednarodnem dnevu gluhih je predstavil Tadej Čarter. Mednarodni dan praznujejo v soboto, 15. septembra, na Mestnem trgu v Ljubljani. Začetek bo ob 9. uri, ko bo likovna delavnica, ob 12. pa bo slavnostna akademija ob mednarodnem dnevu gluhih, ki bo srce vsega.
Javna prireditev je namenjena vsem, ne le gluhim.

Na Mestnem trgu se bo na stojnici predstavila tudi akcija Gluhi strežejo v planinskih kočah.

Izpostavljeno je bilo varovanje človekovih pravic in tako bo Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije začela z aktivnostmi za spremembo Ustave RS. Želijo, da znakovni jezik in njegovo uporabo prizna tudi država.

Zvočni zapis, ki je nastal na tem dogodku

Odbor planinstvo za invalide (OPP) je predstavila njegova članica Marjeta Čič. Povedala je, da organizirajo pohode, izvajajo usposabljanja in povezujejo. Eno takih povezovanj je tudi akcija gluhi strežejo v planinskih kočah.
Akcijo gluhi strežejo v planinskih kočah je predstavil Blaž Urh, član delovne skupine, pod okriljem odbora planinstvo za invalide/OPP na PZS, ki pripravlja akcijo.
Na začetku se je zahvalil za sprejem na tiskovni konferenci. Predstavil je moto »Biti inkluziven.«

22. in 23. septembra 2018 bodo gluhi stregli v planinskih kočah, potekale bodo animacije in učenje znakovnega jezika, da bo vse teklo gladko bodo prisotni tudi tolmači slovenskega znakovnega jezika, ki bodo pristopili le, ko se bo zataknilo pri komunikaciji.
Uradna otvoritev akcije bo na vseh kočah sočasno v soboto, 22. septembra, ob 10.30.
 

 

 

Facebook: Gluhi strežejo v planinskih kočah


Zarja, 18.09.2018


Nedeljski dnevnik, 19.09.2018
Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti