Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Janja Garnbret

SiolNET, 16.09.2018 14.16

24ur.com, 16.09.2018 14.37

Fotografija: Wikipedia

RTV SLO, preostali športi

Ponosna, da je prva prvakinja
"Bilo je zanimivo in unikatno, olimpijski format je zahteven. Začelo se je sicer slabo, saj nisem najhitreje plezala, a se nisem pretirano obremenjevala, saj sem vedela, da sem v ostalih disciplinah zelo dobra. Format je nekaj posebnega, občutek pa tudi, ponosna sem, da sem prva svetovna prvakinja v tej disciplini," je le nekaj trenutkov po uspehu povedala Garnbretova.

Končni vrstni red:

Tekmovalka H B T Skupaj
Janja Garnbret 5 1 1 5
Sol Sa 1 2 6 12
Jessica Pilz 2 6 2 24
Akijo Noguči 6 3 3 54
Miho Nonaka 4 4 4 64
Petra Klinger 3 5 5 75


Opombe:
- H: uvrstitev v hitrostnem plezanju
- B: uvrstitev na balvanih
- T: uvrstitev v težavnostnem plezanju
- Skupaj: skupni zmnožek vseh treh uvrstitev

 

 

 

O Janji Garnbret

Janja Garnbret se je rodila 12. marca 1999 v Šmartno pri Slovenj Gradcu. Njena najvišja preplezana ocena je 9a (Fabela pa la enmienda) v Španiji. Septembra 2016 osvojila naslov naslov svetovne prvakinje v težavnostnem plezanju na prvenstvu v Parizu.Oktobra 2016 si je s četrto zmago sezone svetovnega pokala v težavnostnem plezanju v Šjamenu na Kitajskem zagotovila zmago v skupnem seštevku. Avgusta 2017 je na evropskem prvenstvu v balvanskem plezanju v Münchnu postala evropska podprvakinja skupno in evropska prvakinja v kombinaciji.

Vir: Wikipedia

nedelja, 16. september 2018, ob 14:53, Nace Štruc, ogledov: 768

SiolNET, Sportal: Noro! Spet in spet! ... je prva svetovna prvakinja v olimpijski kombinaciji!   24ur  RTV SLO  PZS 

Slovenski športnoplezalni pohod na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku se nadaljuje! Potem ko je plezalna kraljica Janja Garnbret v prestolnici Tirolske postala svetovna prvakinja v balvanih in svetovna podprvakinja v težavnostnem plezanju, je zdaj postala še lastnica prvega naslova svetovne prvakinje v kombinaciji, novi disciplini, ki združuje vse tri plezalne discipline.


 


Portal 24ur.com poroča: "Janja Garnbret prva zmagovalka v olimpijski kombinaciji"

Garnbretova je Sloveniji priborila še štirinajsto kolajno na svetovnih prvenstvih, četrto zlato, tri od teh ima v lasti prav sama. Kot druga najmlajša v zgodovini je pred dvema letoma na SP v Parizu osvojila prvo zlato v težavnosti. Takrat se je zaradi svoje mladosti osredotočila le na težavnost. V Innsbrucku dve leti starejša je pripotovala kot glavna favoritinja ter upravičila najvišja pričakovanja in svoj uspeh nadgradila z novim zgodovinskim mejnikom v tem športu.

Kot prva in edina na svetu ima namreč v lasti tri naslove svetovne prvakinje v treh različnih disciplinah. V Innsbrucku je poskrbela za dva mejnika. Najprej je postala prva plezalka v zgodovini z zlatima medaljama v težavnostnem in balvanskem plezanju, s čimer se je izenačila s slovitim Adamom Ondro, ki je za ta dvojček, takrat je bil star 21 let, poskrbel leta 2014. Nato pa je v Innsbrucku presegla tudi legendarnega Čeha, saj je kot najmlajša tekmovalka v zgodovini postala prva športna plezalka z zlatim plezalnim "hattrickom", trojčkom zlatih kolajn v težavnosti, balvanih in kombinaciji.

Današnja pot do zlata je trajala skoraj tri ure in pol. V finalu so se finalistke znova preizkusile v vseh treh disciplinah najprej v hitrosti, nato v štirih balvanskih smereh in za veliki finale še v težavnosti. Prav današnja preizkušnja je predstavljala prvi pravi tekmovalni test za format tekmovanja, na katerem bodo že prihodnje leto na naslednjem svetovnem prvenstvu v Tokiu delili prvih šest vozovnic od 20 za olimpijske igre leta 2020 v prestolnici Japonske.

Mesta v finalu so razdelili tekmovalcem in tekmovalkam, ki so v Innsbrucku nastopili v težavnosti, hitrosti in balvanih ter dosegli najmanjši zmnožek svojih rezultatov. Po devetih dnevih tekmovanja je med ženskami prepričljivo vodila prav najuspešnejša Slovenka, ki je na prvenstvu le še potrdila, da je najbolj vsestranska športna plezalka na svetu.

Na nedorečenost tekmovanja kaže dejstvo, da so trenerjem tik pred začetkom današnje finalne preizkušnje sporočili način razvrščanj tekmovalk v vsaki od disciplin. Po dolgem prvenstvu pa je tekmovalke načela utrujenost, saj so imele za sabo pravi maraton kvalifikacij, polfinalov, finalov v treh disciplinah, ki se med seboj razlikujejo tako, kot denimo v atletiki teki na kratke in dolge razdalje ter tek čez ovire, za konec pa je sledil še plezalni triatlon jeklenih.

Slovenska pravljica v lepem Innsbrucku in v lepi in prenovljeni olimpijski dvorani OlympiaWorld je popolna. Slovenska odprava bo v domovino pripeljala dragocen tovor štirih kolajn za popoln barvni komplet. V soboto se je svojega prvega brona razveselil Gregor Vezonik, ki je zablestel v moškem finalu v balvanskem plezanju. Vezonik in Garnbretova sta oba Korošca.

Slovenska predstavnica je v hitrosti pričakovano izpadla že v prvem krogu izločilnih bojev. Njena tekmica je bila Sa Sol iz Južne Koreje, kasnejša zmagovalka te prve runde. Po hitrosti pa je na razpredelnici padla na peto mesto.

Zato pa je Garnbretova dokazala, zakaj je na balvanih svetovna prvakinja, ko je gladko premagala tekmice v naslednji štirih balvanskih smereh. Le v tretjem balvanu je za vrh potrebovala dva poskusa, preostale tri pa je v žargonu osvojila gladko in brezhibno na "fleš". Presenetljivo se je na drugo mesto na balvanih zavihtela Sa Sol ter prevzela vodstvo.

V zadnjo smer na prvenstvu, težavnost, se je Slovenka zavihtela kot predzadnja na startu ter brez težav osvojila vrh, kar je pomenilo, da si je zagotovila kolajno. Zadnja je šla v smer Solova, a klonila že v spodnjem delu. In zlata kolajna je pripadla Slovenki. Solova je osvojila srebro, Avstrijka Jessica Pilz pa bron.


PZS, 16.09.2018:
Zlato-srebrna Janja Garnbret še prva zmagovalka olimpijske kombinacije

Zadnji dan svetovnega prvenstva v športnem plezanju je bil v Innsbrucku znamenju finala kombinacije, v katerem se je v hitrosti, balvanih in težavnosti premierno pomerilo šest najbolj vsestranskih plezalk in plezalcev, med njimi tudi slovenska športnoplezalna junakinja Janja Garnbret, ki je po naslovu svetovne prvakinje v balvanih in podprvakinje v težavnosti osvojila še plezalni triatlon jeklenih. Devetnajstletna Korošica si je v Avstriji priplezala še tretjo kolajno in skupno bero slovenskih odličij na svetovnih prvenstvih dvignila na štirinajst.
Finale kombinacije je bil kot nekakšen plezalni triatlon hitrostnega, balvanskega in težavnostnega plezanja v Avstriji prvič izpeljan v olimpijskem formatu. Za piko na i letošnjega svetovnega prvenstva se je pomerila šesterica najboljših po zmnožku uvrstitev na prvenstvu v vseh disciplinah, kot bo tekmovanje potekalo tudi na olimpijskih igrah leta 2020 v Tokiu - uvodni preizkušnji v hitrosti so sledili balvani, zadnja je bila na vrsti težavnost.

Janja Garnbret (Šaleški AO) si je vstopnico v t. i. olimpijsko kombinacijo vseh treh diciplin zagotovila z balvansko zmago svetovnega prvenstva, drugim mestom v težavnostnem plezanju in 47. mestom v hitrosti, ko je s časom 10,624 sekunde postavila svoj osebni rekord. Tekmovalke - med njimi tri Evropejke in tri Azijke - so se na dan D naprej pomerile v hitrosti, kjer je slavila Južna Korejka Sol Sa, Garnbretova je bila peta. A so se karte premešale že v balvanski preizkušnji, kjer je dominirala slovenska junakinja, aktualna svetovna prvakinja v balvanih, ki je kot edina s štirimi vrhovi stopila na drugo mesto zmnožka uvrstitev in v finalu težavnosti nastopila kot predzadnja. Tako kot Avstrijka Jessica Pilz je tudi Janja dosegla vrh finalne smeri, a skoraj pol minute hitreje kot svetovna prvakinja v težavnosti, tako da je prepričljivo zmagala in se veselila sploh prve zmage v olimpijski kombinaciji. "V hitrosti sem pričakovala malo boljši čas, a se je malo zataknilo. Ni bilo problema, ker sem vedela, da imam še dve disciplini. V finalu v balvanih sem res uživala, prav tako v težavnosti. Vse smo balvane jemale, kot da je to svetovno prvenstvo samo v balvanih, so se nam pa zdeli malo lažji. Tudi težavnostna smer je bila zanimiva, vzdržljivostna, vmes smo imele skok, tako da sem se lahko tudi tam pokazala, poleg tega pa imela boljši čas kot Avstrijka in tudi zmagala," je prve vtise strnila preprosto najboljša na svetu, za katero sta se uvrstili Korejka in Avstrijka, četrta in peta sta bili Japonki Akiyo Noguchi in Miho Nonaka, šesta pa Švicarka Petra Klingler.

Trenutno najbolj vsestranska plezalka na svetu, ki se je v zgodovino zapisala kot prva ženska z osvojenim tako balvanskim kot težavnostnim naslovom, ki ga je kot druga najmlajša svetovna prvakinja v zgodovini dosegla pred dvema letoma v Parizu, je dodala še en zgodovinski mejnik: prvo zmago v novi tekmovalni disciplini - olimpijski kombinaciji: "Glede na odziv po balvanih, ko sem se zjokala, mi trenutno malce več pomenijo balvani, ker v tej disciplini še nisem bila svetovna prvakinja, kombinacija pa je tudi res velik dosežek. Pokazalo se je, da sem najbolj raznovrstna tekmovalka, kar zelo veliko pomeni in je zelo dobra popotnica za Tokio. Res sem vesela, da mi je to uspelo in da sem prva zmagovalka v kombinaciji."

Tekmovanje je bilo prava maratonska preizkušnja, ki je neprekinjeno trajala dobre tri ure, med vsako rundo je bilo sicer 15 minut premora, a so ga finalistke porabile za ogled smeri naslednje discipline. Po devetih tekmovalnih dneh so bile vidno utrujene, a so se trudile po svojih najboljših močeh izkazati tudi v novi disciplini, ki bo leta 2020 odločala o prvih športnoplezalnih olimpijskih kolajnah. Garnbretova pa je po nesrečnih enajstih sekundah, ki so jo - čeprav je kot edina tekmovalka dosegla vrhove vseh štirih smeri - pred tednom dni ločile od naslova svetovne prvakinje v težavnosti, tokrat uspela pokazati, da je skoraj neulovljiva tudi v tej disciplini: "Res sem upala, da imam boljši čas kot Avstrijka in sem jo vsaj tokrat premagala, če ne že takrat, priznam, da sem pomislila na to. Res sem vesela, da sem smer spet splezala pod pritiskom in sem zato res ponosna nase."

"Vse pohvale Janji. Kljub utrujenosti vseh deklet, ki so tekmovale v kombinaciji, je ostala trdna in zbrala dovolj motivacije, da odpleza vse tri tekme v enem zamahu. V hitrosti sami vemo, kje smo, tako da je bil rezultat kar pričakovan, v balvanih je pokazala, zakaj je svetovna prvakinja, hkrati pa prihranila dovolj energije za težavnost, kjer je spet pokazala, da je smer zlezla z lahkoto in da še enkrat škoda, da ni bila že na prvi tekmi smer malo težja," je bil ponosen tudi selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren, čigar desna roka sta trenerja Urh Čehovin in Luka Fonda, nepogrešljiv pa je tudi fizioterapevt Peter Hribar. "Če potegnem črto pod prvenstvom, bolje skoraj ne bi moglo biti. Seveda je zmanjkalo malo sreče še za kakšen finale in polfinale. Zelo vesel bi bil, če bi bil v finalu še Jernej, če bi se poklopilo Domnu, ker je bil res pripravljen, Gregor je naredil presežek, res odličen rezultat, Janja pa tudi mislim, da je postavila stvari na svoje mesto in pokazala, kdo je trenutno najboljši na svetu v plezanju," je kar žarel Hren, tudi Janjin osebni trener.

Slovenska reprezentanca v športnem plezanju je na letošnjem prvenstvu osvojila štiri žlahtna odličja in tako skupno število kolajn na svetovnih prvenstvih dvignila na deset. Martina Čufar je leta 2001 v težavnosti postala prva Slovenka z naslovom svetovne prvakinje. Mina Markovič je bila v letih 2009, 2011 in 2014 tretja v kombinaciji, leta 2014 tudi svetovna podprvakinja v težavnosti in leta 2016 v Parizu tretja v tej disciplini. Maja Vidmar je v letih 2007 in 2009 dosegla bron v težavnosti, v moški konkurenci pa je najvišje posegel Jernej Kruder z drugim mestom v balvanskem plezanju leta 2014 v Münchnu. Janja Garnbret je predlani v Parizu postala svetovna prvakinja v težavnosti, leta 2018 pa osvojila srebro v isti disciplini ter postala svetovna prvakinja v balvanih in olimpijski kombinaciji, v Innsbrucku si je balvanski bron priplezal tudi Gregor Vezonik. Slovenija se lahko pohvali tudi s štirimi paraplezalnimi odličji, nosilca katerih sta gluho-slepa plezalka Tanja Glušič, srebrna leta 2014 in v Innsbrucku bronasta, ter plezalec z multiplo sklerozo Gregor Selak, bronast letos in predlani.

Popoldne so se v finalu kombinacije pomerili tudi moški. Naslov je osvojil Avstrijec Jakob Schubert, svetovni prvak v težavnosti, Čeh Adam Ondra, nekdanji svetovni prvak v težavnosti in balvanih, je bil drugi, tretji pa Nemec Jan Hojer, evropski balvanski prvak. Japonci so ostali pod zmagovalnim odrom: Kai Harada, svetovni prvak v balvanih, na četrtem, Tomoa Narasaki na petem in Kokoro Fujii na šestem mestu. V finalu ni bilo Slovencev, najvišje uvrščeni Jernej Kruder (ŠPO PD Celje Matica) je v zmnožku olimpijske kombinacije dosegel dvanajsto mesto, med najboljšo dvajseterico sta tudi Mia Krampl (AO Kranj) in Domen Škofic (ŠPO Radovljica) na 18. mestu.

Manca Čujež
Vir: PZS.si 

Oznake: PLE
eXTReMe Tracker