Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Prečenje

Korošica (foto Doris Umberger Goličnik)

ponedeljek, 17. september 2018, ob 05:28, Doris Umberger Goličnik, ogledov: 730

Doris Umberger Goličnik: ... Kamniško-Savinjskih Alp

1. dan: Kamniška Bistrica – Dolina Kamniške Bele – Presedljaj – Korošica – Mala Ojstrica – Ojstrica – čez Škarje – Planjava – Kamniško sedlo (spanje v Kamniški koči)

2. dan: Kamniško sedlo – Brana – čez Kotliče – Turska gora – Kranjska Rinka – Skuta – čez Dolgi hrbet do Mlinarskega sedla – mimo bivaka pod Grintovcem do Kokrskega sedla (spanje v Cojzovi koči)

3. dan: Kokrsko sedlo – čez spodnje Dolce – Kokrska Kočna & Jezerska Kočna – pod Dolško škrbino – Grintovec – čez Streho do Kokrskega sedla – čez Kokrsko dolino do Doma v Kamniški Bistrici

Vreme je bilo za tridnevno prečenje med torkom in četrtkom (11.-13. septembra), kot naročeno. Razgledi so segali vse do Grossglocknerja in še naprej.
Kondicija dobra, želja pa močna saj je tlela več let.

Prečenje »Od Ojstrice do Kočne« je v osnovi podobno opisani turi v vodniku Kamniško-Savinjske Alpe, Andrej Stritar (Sidarta). Le, da sem za izhodišče imela Kamniško Bistrico, tako da nisem potrebovala dodatnih prevozov.

Prvi dan sem opravila vzpon na Ojstrico in Planjavo. Do Ojstrice je lepo markirana pot, do Planjave pa slabo, na ključnih delih manjkajo oznake.

Drugi dan so sledili vzponi na Brano, Tursko goro, Kranjsko Rinko in Skuto. Pot čez Kotliče je lepo urejena in varovana. Pot na Skuto je uradno zaprta, malce pred vrhom je prišlo do odloma večje skale, katera visi na na delčku kovinske palice in zajle. Sama skala visi nad delom poti in je izredno nevarna, da vsak čas pade, zato to pot odsvetujem. Sprva je bil planirana prenočitev v bivaku pod Skuto, vendar ker mi je zaradi vročine zmanjkalo vode sem se morala spustiti do Cojzove koče na Kokrskem sedlu, kjer sem tudi prenočila.

Tretji dan je bil najbolj naporen saj je vzpon na Kočni in do Grintovca zahteval veliko mero koncentracije, pa tudi noge so bile že nekoliko utrujene. Vreme pa je je zdržalo, četudi so bil napovedane možne plohe.

Prečenje sem opravila tudi v spomin na pokojnega moža Davorina Umberger Goličnika. Ravno on me je uvedel v čudoviti svet gora in me vodil po nepozabnih zmenkih na posamične vrhove Kamniško-Savinjskih Alp. Zato je bilo prečenje polno spominov in hvaležnosti.

eXTReMe Tracker