Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Gregor bronast

... na svetovnem prvenstvu v balvanih - Innsbruck 2018   Večer

Gregor Vezonik (AK Ravne) si je s tremi vrhovi finala v Innsbrucku priplezal bronasto medaljo svetovnega prvenstva v balvanskem plezanju, drugo slovensko moško balvansko medaljo v tej disciplini in tretjo slovensko nasploh v balvanih. "Za finale si ne bi upal nič napovedati, verjamem pa, da se lahko zgodi kar koli," je po polfinalu dejal 23-letni Ravenčan, ki je z bronom pristavil češnjo na vrhu imenitne sezone, po finalu pa navdušenp dejal, da je prva medalja svetovnega prvenstva zanj nekaj neverjetnega. Poleg zmage na zadnji tekmi svetovnega pokala 2018 v balvanih v Münchnu je letos še dvakrat stopil na tretjo stopničko, sicer pa svetovni pokal končal na skupno petem mestu. V Innsbrucku je nastopil v svojem prvem finalu svetovnega prvenstva in ga najžlahtneje začinil z bronom, medtem ko je na prejšnjem svetovnem prvenstvu v Parizu dosegel 45. mesto. Svetovni prvak je postal Japonec Kai Harada, z 19 leti najmlajši finalist, srebra se je veselil Južni Korejec Jongwon Chon.

Drugi slovenski adut Jernej Kruder (ŠPO Celje Matica), skupni zmagovalec svetovnega pokala 2018 v balvanskem plezanju, je po zmagi v kvalifikacijah uspešno rešil tudi prvi tri finalne balvanske probleme, četrtega mu ni uspelo, cona pa žal ni zadostovala za napredovanje. "Prvi občutki so seveda razočaranje, ker vem, da sem preplezal tudi za ostale najtežji balvan, ampak to je del igre. Niti nisem pričakoval, da bom letos kar v vsakem finalu, tako da osmo mesto ni tako slabo, je pa res škoda, ker mi je le malo manjkalo in bi lahko plezal v finalu," je dejal 27-letni Celjan, ki je na svetovnem prvenstvu leta 2014 v Münchnu postal podprvak in osvojil edino slovensko moško kolajno na svetovnih prvenstvih do zdaj. V finale se nista uvrstila niti nekdanja svetovna prvaka, Japonec Tomoa Narasaki in Čeh Adam Ondra.

Večer prej je naslov svetovne prvakinje v balvanskem plezanju osvojila Janja Garnbret (Šaleški AO) in se v zgodovino zapisala kot prva ženska, ki se lahko pohvali z naslovom svetovne prvakinje v obeh disciplinah, saj je v težavnosti zmagala že pred dvema letoma v Parizu, v Innsbrucku pa bila druga. V ženskem polfinalu je nastopila tudi Katja Kadić (PK Škofja Loka), ki si je na svojem prvem svetovnem prvenstvu priplezala dvanajsto mesto v balvanih.

Na svetovnem prvenstvu v balvanskem plezanju so slovenske barve zastopali še Mia Krampl (AO Kranj), ki se je uvrstila na 33. mesto, Mina Markovič (ŠPK Plus) na 37., Urška Repušič (ŠPO Kozjak) in Domen Škofic (ŠPO Radovljica) na 39. mestu, Vita Lukan (ŠPO Radovljica) je bila 51., Anže Peharc (AO Kranj) 53., Tjaša Slemenšek (Šaleški AO) 63., Zan Sudar (AK Ravne) 68. in Luka Potočar (ŠPO Radovljica) 81.

Vir: PZS.si 


Večer, Šport, 15.09.18 22.10: Vezonik Sloveniji priplezal 13. medaljo na SP v športnem plezanju.

Slovenski športni plezalec Gregor Vezonik je novi slovenski junak vertikale. Triindvajsetletni Ravenčan je osvojil bron v dvorani OlympiaWorld v disciplini balvansko plezanje. Vezonik je Sloveniji v Innsbrucku priplezal tretjo medaljo in skupno trinajsto kolajno na svetovnih prvenstvih v športnem plezanju.
Na seznamu nosilcev odličij s svetovnih prvenstev v športnem plezanju, na katerem so Martina Čufar, Maja Vidmar, Mina Markovič, Jernej Kruder in Janja Garnbret, je novo ime, Korošec Gregor Vezonik.
imageTo je že tretja slovenska medalja na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku, za popoln komplet odličij, po zaslugi Janje Garnbret zlato in srebro, po zaslugi Gregorja Vezonika pa bron.
Prejšnjo soboto je Janja Garnbret poskrbela za srebro v težavnosti, v petek pa je osvojila najžlahtnejše odličje zlatega sijaja v balvanskem plezanju.
imageSlovenska pravljica in bera kolajn na prizorišču dvakratnih zimskih olimpijskih iger leta 1964 in 1976 v mestu ob reki Inn se lahko nadaljuje še v nedeljo, zadnji dan svetovnega prvenstva v športnem plezanju.
Edina slovenska predstavnica v nedeljski olimpijski kombinaciji, zadnji preizkušnji letošnjega prvenstva, finalu najboljše šesterice na svetu, bo Janja Garnbret, ki prepričljivo vodi in ki lahko kolekcijo kolajno dopolni še s premierno v novi disciplini, ki bo svojo olimpijsko premiero doživela čez dve leti na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu. (STA, Gr.G.; foto EPA)

 

15.09.18 20.45
Gregor Vezonik bronast na svetovnem prvenstvu v balvanih


 Vecer.si 15.09.2018 22.10

 

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ TEK Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti