Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Tam se je hudič rešil v pekel

Večer v nedeljo, Potepanja: S terase gradu Socerb je čudovit razgled na Slovensko Primorje, Tržaški zaliv, Trst z okolico, ...

... ob jasnih dneh se vidijo Julijske Alpe s Triglavom, Krnom in Kaninom in celo Dolomiti.

Pravljične poti Slovenije

Nad Dolino, malo istrsko vasico na italijanski strani meje, štrle na siloviti skali razvaline nekdaj slavnega Socerbskega gradu. Tu so prebivali v starih časih mogočni socerbski vitezi, hrabri junaki v boju, a tudi strogi gospodje podložnim kmetom, ki so jim morali tlačaniti in jim dajati desetino. Kdor se ni pokoril, ta je moral v strašne ječe, ki so bile vklesane v živo skalo. Pogosto so z visokega gradu odmevale bučne veselice. Tedaj se je gospoda zabavala v sijajnih dvoranah. A še pogosteje je bil ponosni grad priča grozovitih bojev.

Nedaleč od grajskih razvalin se odpira v skalini globoka razpoka, o kateri pravijo, da je nekoč segala prav do Doline. Ta razpoka je Socerbska jama. V njej stoji oltar in na njem se bere enkrat v letu, dne 24. maja, sveta maša. Pravijo, da se je v rimskih časih v njej skrival sveti Socerb pred rimskimi preganjalci. Ko je bežal pred njimi, je prišel do velike skale, ki mu je zaustavila pot. Ampak skala se je pred svetim možem odprla, vstopil je in se rešil. Za svetilnikom pa jo je primahal tudi nevoščljivi hudobec, ki ga je hotel skušati. Sveti Socerb je še pravi čas opazil hudobo in ji rekel, naj zapusti jamo. In glej, hudoba se ni mogla upreti svetnikovemu povelju, a vendar po razpoki, po kateri je prišla za svetnikom, ni mogla več ven. Zato je strahovito zatulila, butnila z glavo ob tla ter si naredila pot v pekel. In kos te hudičeve poti se še danes vidi, to je namreč globoko brezno ob levi strani oltarja. Tako legenda.

Edina podzemna cerkev pri nas

Grad Socerb, ki stoji tik ob meji z Italijo, na vzhodni strani oklepa obrambni zid, na ostalih straneh pa ga varujejo prepadne stene, omenjene v zgodbi. Poslopje ima burno zgodovino; nastalo je na temeljih ilirskega gradišča in v 13. stoletju postopno zraslo v utrjen grad. Zaradi izredne strateške lege so se za utrdbo bojevali Benečani in Avstrijci, zato je večkrat menjala lastnike. Danes je v gradu restavracija. Z grajske terase je čudovit razgled na Slovensko Primorje, Tržaški zaliv, Trst z okolico, ob jasnih dneh pa se vidijo Julijske Alpe s Triglavom, Krnom in Kaninom ter italijanski Dolomiti z nekaterimi tritisočaki.

Vhod v Sveto jamo se nahaja v borovem gozdičku, 300 metrov vzhodno od gradu, tik ob Slovenski planinski poti. Jama je edina podzemna cerkev pri nas. Njeni prostori so globoki 44 metrov in dolgi 200 metrov. V njej naj bi, kot smo že omenili, po številnih ljudskih izročilih skoraj dve leti živel mučenik sveti Socerb, ki je prestopil v krščanstvo, bil zaradi tega preganjan in na koncu leta 284 v Trstu kruto usmrčen. Od nekdaj je bilo v prvem, prostornem delu jame svetišče. O njem poroča že Valvasor, ki je leta 1678 obiskal jamo. Omenja tudi zanimivo ponvico s čudodelno vodo, ki se nahaja za kapniškim stebrom ob oltarju. Naredil naj bi jo bog za svetega Socerba in ta naj bi ves čas živel od nje. Med drugim naj bi tudi kazala, ali je obiskovalec grešil.
Iz vhodne dvorane vodijo stopnice levo mimo podrtih kapnikov do vinske kleti, ki jo je dal urediti grof Petač (Petazzi), eden od lastnikov socerbskega gradu. Po ljudskem izročilu se mu je vino takoj skisalo, ker se ga ni spodobilo hraniti na tako svetem kraju. Raziskovalci so se od nekdanje kleti spustili še 20 metrov nižje, po breznu, ki ga omenja zgodba. Na dnu jame so naleteli na potok, o hudobi pa za zdaj ni sledu.

Izhodišče izleta in opis poti Grad Socerb

Do njega se pripeljemo po avtocesti Ljubljana-Koper, ki jo zapustimo pri izvozu za Socerb. Z magistralne ceste nas nad Črnim Kalom smerokaz usmeri proti zahodu, po robu kraškega polja in mimo vasi Kastelec. Parkiramo pri gradu. Vrnemo se po cesti do oznake za Sveto jamo, ki nas usmeri levo. Po markiranem kolovozu gremo skozi borov gozdiček in že smo pred vhodom v podzemlje. Od gradu je le nekaj minut hoje, vrnemo pa se po isti poti. (Sidarta)

ZANIMIVOSTI V BLIŽINI
• Vas Osp z Osapsko steno in Mišjo pečjo
• Jama Grad (Osapska jama) v Ospu
• Ponori v Korošci
• Jame pod Ocizlo
• Petrinje
• Tinjan, 374 m
• Dolina Glinščice na italijanski strani meje tik pod Socerbom

Vecer.si 16.09.2018
Tam se je hudič rešil v pekel

Svetnik naj bi v jami živel od čudodelne vode

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti