Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Srečanje

PD Podbrdo: ... planincev na Črni Prsti

Tradicionalno srečanje planincev pred Planinskim domom Zorka Jelinčiča na Črni prsti 15. septembra letos bo prepleteno z druženjem, povezovanjem in sodelovanjem.
Srečanje se bo pričelo ob 11. uri s sveto mašo za preminule planince, nadaljevalo pa s pogostitvijo ob živi glasbi.
V letnem programu nenačrtovana točka programa bo letos zahvala vsem, ki so za Planinski dom Zorka Jelinčiča na Črni prsti glasovali v nagradni akciji NAJ PLANINSKA KOČA 2018. Letošnja novost akcije je bila ločeno glasovanje za je NAJ kočo na nižje ležečem terenu in NAJ visokogorsko planinsko kočo, kjer imajo oskrbniki zaradi težje dostopnega terena še bolj zahtevne pogoje dela. Med slednjimi se je Planinski dom Zorka Jelinčiča na Črni prsti najprej uvrstil med prvih pet, na koncu pa je pristal na tretjem mestu. To je za člane PD Podbrdo, ki dom oskrbujejo in Črno prst nosijo v svojih srcih, veliko zadoščenje in pohvala. To velja tudi za letošnja oskrbnika Nives in Dejana, ki so ju lepote in razgledi s Črne prsti takoj očarali.
Srečanje bo vključeno tudi v akcijo Očistimo Slovenijo, ki letos poteka zadnjič.

Sicer bo Dom Zorka Jelinčiča na Črni prsti letos odprt od 2. junija do 23. septembra.
Dodatne informacije: • Podbrdo 73a, 5243 Podbrdo • Liljana Gatej 041 872 014 • pdpobrdo73a@gmail.com •

Baška grapa
Baška grapa že tik nad dolinskim dnom ponuja številne drobne bisere, ki jih je narava izoblikovala med silovitim zajedanjem v ozke soteske, prepadne grape in vlažne globeli. A veliko bolj privlačen je klic okoliških gora. Ujeta je namreč v varno naročje Bohinjsko – Tolminskega grebena (preimenovana marca 2018), katerega del je tudi vrh Črne prsti (1844 m).

Člani PD Podbrdo nosijo Črno prst v svojih srcih.
Leta 1954 je PD Most na Soči nekdanji vojaški objekt preuredilo v planinski dom, a je leta 1958 prenehalo z delovanjem. Planinska zveza Slovenije ga je leta 1959 predala v upravljanje, oskrbo in obnovo komaj dve leti staremu Planinskemu društvu Podbrdo. Na posvetu planinskih društev Primorske v Podbrdu leta 1965 so ga poimenovali »Planinski dom Zorka Jelinčiča na Črni prsti«. V skoraj šestdesetih letih je popolnoma spremenil svojo podobo, saj ga je društvo preuredilo, dogradilo in nadgradilo. Zadnjih 42 let ga oskrbuje s tovorno žičnico. Stene doma bogatita stalni razstavi o življenjski poti Zorka Jelinčiča in ustanovitelja PD Podbrdo Ivana Anderleta- Rejčka.

Besedilo Olga Zgaga, fotografije Alenka Zgaga

 
Dostopi iz Baške grape:
1. Varianta: Podbrdo – Trtnik – Kalarsko Brdo – Črna prst
2. Varianta : parkirišče v vasi Kal – Kalarsko Brdo – Črna prst
3. Varianta: Podbrdo – Bača pri Podbrdu – Vrh Bače – Črna prst
4. Varianta: Petrovo Brdo – Vrh Bače – Črna prst
Do Podbrda se lahko pripeljete tudi z vlakom ali avtovlakom.

Kategorije:
Novosti POH SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti