Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Janja

Garnbret svetovna prvakinja v balvanih in finalistka olimpijske kombinacije  Večer

Janja Garnbret (Šaleški AO), ki se ji je 8. septembra naslov svetovne prvakinje v težavnostnem plezanju izmuznil za osem sekund, si je le slab teden pozneje priplezala svetovno lovoriko v balvanih.
Dominantna že v kvalifikacijah in polfinalu je 19-letna Korošica na svojem prvem svetovnem prvenstvu v balvanskem plezanju tudi v finalu pokazala, da je razred zase in si tako že pred zadnjim balvanskim problemom priplezala zmago.
"Finale je bil super težak, a bilo je čudovito. Izjemno vesela sem zlate kolajne, to, o čemer sem že dolgo sanjala, se mi je končno uresničilo," je sijala nova svetovna prvakinja v balvanih, ki je zaradi mature okrnjen balvanski svetovni pokal letos z dvema zmagama in enim drugim mestom (od sedmih tekem) končala na skupno četrtem mestu, lani pa bila druga. Srebra se je veselila Japonka Akiyo Noguchi, tretja na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih, brona pa balvanska evropska prvakinja, Srbkinja Staša Gejo.

Garnbretova si je z izjemnima rezultatoma v balvanih in težavnosti ter 47. mestom v hitrosti - s časom 10,624 sekunde je postavila svoj osebni rekord - zagotovila vstopnico v finale kombinacije vseh treh diciplin, ki bo prvič izpeljana v olimpijskem formatu.
V nedeljo se bo za piko na i svetovnega prvenstva v športnem plezanju pomerila šesterica najboljših po zmnožku uvrstitev v vseh treh disciplinah, kot bo tekmovanje potekalo tudi na olimpijskih igrah leta 2020 v Tokiu.

V polfinalu je dala vse od sebe tudi Katja Kadić (PK Škofja Loka), ki si je z enim osvojenim vrhom in eno cono na svoji prvi svetovni preizkušnji priplezala dvanajsto mesto. "V steni se nisem počutila najbolje, a glede na moje prvo svetovno prvenstvo je dvanajsto mesto povsem solidno. Seveda sem si želela več, a bo treba počakati - k sreči bo priložnost že naslednje leto," je vtise strnila 23-letna Ljubljančanka, letos peta v skupnem seštevku svetovnega pokala, ki je v Innsbrucku nastopila v vseh treh disciplinah.

Jutri balvanski polfinale čaka tudi moške, vanj od slovenskih predstavnikov vstopata Jernej Kruder (ŠPO Celje Matica), vodilni po kvalifikacijah, in Gregor Vezonik (AK Ravne) z 11. rezultatom kvalifikacij.

Na svetovnem prvenstvu v balvanskem plezanju so slovenske barve zastopali še Mia Krampl (AO Kranj), ki se je uvrstila na 33. mesto, Mina Markovič (ŠPK Plus) na 37., Urška Repušič (ŠPO Kozjak) in Domen Škofic (ŠPO Radovljica) na 39. mestu, Vita Lukan (ŠPO Radovljica) je bila 51., Anže Peharc (AO Kranj) 53., Tjaša Slemenšek (Šaleški AO) 63., Zan Sudar (AK Ravne) 68. in Luka Potočar (ŠPO Radovljica) 81.

Manca Čujež
Vir: PZS.si       


Večer, 15.09.18:  Garnbretova do zlata

Janja Garnbret postala svetovna prvakinja v balvanskem plezanju

imagePo srebrni medalji v težavnostnem plezanju si je v Innsbrucku nadela še zlato. Janja Garbret je postala svetovna prvakinja v balvanih. Korošica je bila včeraj najboljša že v polfinalu, s konkurenco pa je opravila tudi v finalni tekmi. Še pred zadnjo finalno preizkušnjo je bilo jasno, da bo 19-letnica, daleč najmlajša tekmovalka v finalu, osvojila zlato medaljo. Garnbretova je tako osvojila še svojo tretjo medaljo na svetovnih prvenstvih. Ob dveh medaljah v Innsbrucku ima v svoji zbirki tudi zlato medaljo v težavnostih iz SP v Parizu pred dvema letoma.
image"Finale je bil super težak, v enih balvanih nisem vedela, kaj bi naredila, a bilo je čudovito. Sem zelo vesela, ker sem osvojila zlato kolajno. To so bile moje sanje," so bile prve besede slovenske tekmovalke po osvojenem zlatu.
Garnbretova je vodila že po kvalifikacijah in polfinalu. A je po polfinalu tožila nad bolečino v desni rami, posledico dolge sezone, ki ji je nagajala pri kakšnem od zelo težkih finalnih balvanov.
V soboto bosta na sporedu še moška polfinale in finale v balvanih z dvema Slovencema na startu polfinala, Jernejem Kruderjem in Gregorjem Vezonikom. Druga slovenska polfinalistka Katja Kadić je tekmovanje končala na 12. mestu. (Š.R.; foto: EPA)

Janjo Garnbret
imageso na zadnjem balvanu, ki ni več odločal o ničemer, potem ko se je iztekel čas, premagala čustva, padla je na kolena in se je zjokala. Devetnajstletnico, ki ima kot prva Slovenka dve kolajni s svetovnega prvenstva v dveh individualnih disciplinah, balvanih in težavnosti, so nato objele in ji čestitale tekmice. Japonka Akiyo Noguchi, ki je na zadnjih dveh prvenstvih osvojila bron, se je veselila srebra, Srbkinji Staši Gejo je pripadel bron. Avstrijka Jessica Pilz je bila četrta, Japonka Miho Nonaka peto mesto, Švicarka Petra Klingler, zlata pred dvema letoma v Parizu, pa je bila šesta.
 

14.09.18 21.00
Janja Garnbret svetovna prvakinja v balvanih in finalistka olimpijske kombinacije

Vecer.si 15.09.18 01.52

Večer, 16.09.18  14.32:
Janja Garnbret prva zmagovalka v olimpijski kombinaciji

Po balvanskem zlatu in težavnostnem srebru je priplezala še tretjo kolajno v Innsbrucku.
Janja Garnbret je najuspešnejša posameznica svetovnega prvenstva v športnem plezanju. Devetnajstletna Korošica je za slovo v svojem slogu osvojila še kombinacijo, premierni plezalni triatlon v novem olimpijskem formatu. Po balvanskem zlatu in težavnostnem srebru je priplezala še tretjo kolajno v Innsbrucku, četrto za Slovenijo na tem tekmovanju.
Slovenska pravljica in bera kolajn na prizorišču zimskih olimpijskih iger leta 1964 in 1976 v mestu ob reki Inn se je nadaljevala še danes, zadnji dan svetovnega prvenstva v športnem plezanju.
Slovenske nastope je sklenila Janja Garnbret in to na kakšen način. Z najbolj prepričljivo predstavo, s petimi vrhovi, na balvanskih smereh in v težavnosti, se je v zgodovino športnega plezanja vpisala kot prva zmagovalka nove discipline - olimpijske kombinacije. Bero medalj v Innsbrucku je začela prejšnjo soboto s srebrom v težavnosti, nadaljevala v petek z zlatom v balvanih in jo sklenila danes z novim zlatom.
Garnbretova je Sloveniji priborila še štirinajsto kolajno na svetovnih prvenstvih, četrto zlato, tri od teh ima v lasti prav sama. Kot druga najmlajša v zgodovini je pred dvema letoma na SP v Parizu osvojila prvo zlato v težavnosti. Takrat se je zaradi svoje mladosti osredotočila le na težavnost. V Innsbrucku dve leti starejša je pripotovala kot glavna favoritinja ter upravičila najvišja pričakovanja in svoj uspeh nadgradila z novim zgodovinskim mejnikom v tem športu. (sta)

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46064

Novosti