Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Karavanke

Muzejski časopis GMJ: Muzejska razstava - Prostor povezav in razhajanj

Liznjekova domačija

Gornjesavski muzej Jesenice bo v Liznjekovi domačiji v Kranjski Gori 20. septembra odprl novo občasno lastno razstavo Karavanke, prostor povezovanj in razhajanj, ki razkriva tudi danes aktualne teme o skupnih poteh, o trgovinski in kmetijski izmenjavi; o turističnih, kulturnih in verskih povezavah ter o družinskih vezeh prebivalcev te in druge strani Karavank.

Zgoraj naštete poti in vezi med Koroško in Kranjsko (predstavljeno je območje Doline od Rateč do Koroške Bele) je po prvi svetovni vojni državna meja občutno ohromila in otežila, a nikoli povsem pretrgala. Bolj kot meja pa je razhajanja in nasprotja povzročila politika in njeni totalitarni režimi; nacistični na eni in kasneje komunistični na drugi strani. A vezi med Slovenci na eni in drugi strani Karavank so čeprav zrahljane ostajale, kar dokazujeta tako borba za severno mejo po prvi kot partizanski odpor med drugo svetovno vojno. Čeprav so ljudje iz obmejnega pasu po vojni živeli v različnih družbeno ekonomskih sistemih, pa so vsaj pri nas znali izkoristiti dobre strani obeh.

Namen razstave ni znanstvena raziskava dane teme, ampak predvsem omenjene vsebine približati obiskovalcem na muzejski način; to je z zgodbami predmetov in fotografskih posnetkov, z odlomki zapisanih spominov ter s pestrim arhivskim gradivom. Ker priprave še niso povsem zaključene, prosim bralce, da razstavo obogatijo še s svojim gradivom, ki ga lahko prinesejo v muzej avtorjema razstave zgodovinarju dr. Marku Mugerliju in spodaj podpisani.

Zdenka Torkar Tahir, GMJ 

 

 

september 2018

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti