Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Visoka polica

Andrej Grmovšek (AO Kozjak) in Marko Mavhar (AO Grmada Celje) sta 11. septembra preplezana novo smer ... Dopolnil Grmo


Andrej je imel nagledano linijo, jaz pa sem se odzval povabilu.

Razen enega raztežaja, ki sem ga suvereno prepustil Andreju, sva plezala izmenično. Je mestoma krušljiva skala, tako da je bilo potrebno kar nekaj koncentracije in mirnih živcev.
Drzna linija!
Ključni raztežaj je zaradi krušljive skale in slabega varovanja prava psihoanaliza.

P. s.: Opis pričakujem(o) od Andreja.
Marko Mavhar

Andrej Grmovšek: Da bo poročilo o novi smeri v Visoki polici popolno dodajam par stavkov, fotk in linijo smeri:
»Zahodna stena Visoke police sicer ni najbolj markantna stena, kljub temu pa je ob pogledu iz krnice Mrzle vode to zares špičast in divji stolp. Lani, ko sva z Luko v njegovi bližini plezala izjemno smer v steni Velike Lojtrce, je pritegnil tudi mojo pozornost. V boku stene oziroma v grapi pod steno poteka ena daljših klasičnih lednih linij Julijcev – slap Riofreddo, sicer pa v steni, vsaj po informacijah lokalcev, še ni bilo smeri.
Dobrih 700 metrov visoka navpična in previsna stena brez smeri? V Julijcih? V 21. stoletju? Povsem dovolj za podžig raziskovalno pionirskega duha!

Smer sva z Markom speljala po najlažjih prehodih čez osrednji del stene prav do vrha hriba. Tudi zato je skala pogosto slabše kvalitete, ni pa manjkalo povsem kompaktne strme plezarije. Ključen in izredno selektiven je predpredzadnji raztežaj z doooolgim odsekom brez pravega varovanja (VII obv.), ki terja popolno zbranost. V smeri sva na drugem stojišču naletela na »abzajl štant« sicer pa znakov predhodnikov ni bilo videti. Morebitne ponavljavce čaka še en klin, predvsem pa kup prvinske avanture!«

1 komentarjev na članku "Visoka polica"

Franci Savenc,

Od 18.09.18 05:29 do dopolnitve 501 obisk

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti