Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Janji srebro

Delo, 08.09.2018 20.29
Janja Garnbret srebrna na svetovnem prvenstvuJanja ob Jessici in Jani; foto Luka Fonda

 

sobota, 8. september 2018, ob 22:07, Franci Savenc, ogledov: 344

O zmagovalki preizkušnje v težavnosti so na koncu odločale sekunde in ne preplezani oprimki.  YouTube   PZS 

Janja Garnbret je na svetovnem prvenstvu v športnem plezanju v avstrijskem Innsbrucku osvojila srebro. O zmagovalki preizkušnje v težavnosti so na koncu odločale sekunde in ne preplezani oprimki. Vrh finalne smeri sta osvojili tako domačinka Jessica Pilz kot slovenska favoritinja Janja Garnbert, ki pa se je v smeri zadržala devet sekund dlje.

Pri vsaki od finalistk, v finale se jih je prebilo deset, se je namreč odšteval čas, za plezanje v finalu pa je imela vsaka na razpolago šest minut. Na koncu pa so o zmagovalki odločale sekunde in ne preplezani oprimki, saj je bila na vrhu za zlato Garnbretova izenačena z avstrijsko tekmico. Sodniki na tekmi so presodili, da so bile sekunde na strani domačinke, ki je osvojila zlato na podlagi tega, da je bila za devet sekund hitrejša od Slovenke.

Garnbretova se je tako na koncu morala zadovoljiti s srebrom. Sloveniji je priplezala enajsto odličje na svetovnih prvenstvih ter tretje srebrnega sijaja. To je njeno drugo odličje na svetovnih prvenstvih. Pred dvema letoma je na SP v Parizu osvojila zlato. Garnbretova je prva slovenska favoritinja še v dveh disciplinah na prvenstvu v Innsbrucku, v balvanih in kombinaciji, ki bo prihodnjo nedeljo, 16. septembra, doživela premiero v olimpijskem formatu.

Tretje mesto je pripadlo Južnokorejki Jain Kim. Druga slovenska finalistka Mia Krampl je osvojila sedmo mesto.

V nedeljo bosta na sporedu še zadnja kroga v moški konkurenci v težavnosti. V polfinale sta se od petih Slovencev, ki so nastopili v moških kvalifikacijah, uvrstila Domen Škofic in Luka Potočar.

Vir: Delo - STA

PZS, 08.09.2018 20.13 
Janja Garnbret svetovna podprvakinja v težavnosti, Mia Krampl sedma v Innsbrucku

Slovenska športnoplezalna junakinja Janja Garnbret je v Innsbrucku pred večtisočglavo množico dosegla vrh finalne smeri, a izgubila bitko s časom, saj jo je za enajst sekund ugnala Avstrijka Jessica Pilz, nova svetovna prvakinja v težavnostnem plezanju. Druga slovenska finalistka Mia Krampl si je na svojem prvem članskem svetovnem prvenstvu priplezala sedmo mesto.

Janja Garnbret (Šaleški AO), zadnji dve sezoni skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti in vodilna v seštevku letošnje sezone, je tudi na najpomembnejši tekmi v sezoni pokazala svojo vrhunsko pripravljenost, a žal izgubila bitko s sekundami. Pred dvema letoma je na SP v Parizu s 17 leti v težavnosti postala druga najmlajša svetovna prvakinja v zgodovini, pri 19 letih pa je morala zaradi enajst sekund počasnejšega plezanja do vrha finalne smeri premoč priznati Avstrijki Jessici Pilz. Ker sta obe dosegli vrh tako finalne kot polfinalne smeri, je odločal čas, četudi je izjemna Korošica edina tekmovalka, ki je v Innsbrucku dosegla vse štiri vrhove - tako v kvalifikacijah kot v polfinalu in finalu. "Res sem vesela drugega mesta, a tudi malce razočarana. Mislim, da noben tekmovalec v težavnosti ne bi smel biti razvrščen po času, ne glede na mesto. Vesela sem, da sem vse smeri splezala do vrha in si dokazala, da znam dobro plezati tudi pod pritiskom. Vedela sem, da je Jessica splezala smer, vedela, da bo čas odločilen, malo pa je žalostno, da je šlo le za nekaj sekund. Polfinale je bil prelahek, videli smo štiri vrhove in nobena plezalka ni mogla pokazati, katera je boljša," se je z grenkim priokusom veselila 19-letna Korošica, ki je letos na vseh tekmah, na katerih je nastopila, zmagala ali osvojila drugo mesto, v Innsbrucku pa jo čaka še vrsta izzivov z balvansko preizkušnjo na čelu: "Ponosna sem, da sem vso sezono bodisi prva bodisi druga, da se je svetovno prvenstvo začelo s kolajno, je res odlično. Seveda sem si želela ubraniti naslov svetovne prvakinje v težavnosti, a ker na svetovnem prvenstvu v balvanskem plezanju še nisem nastopila, vem, da lahko tam tudi zmagam ali pa se zgodi kar koli, kot v težanosti, se ga pa veselim." Tretja je bila Južna Korejka Jain Kim, svetovna prvakinja leta 2014 v Gijonu.

Uspeh Garnbretove je dopolnila 18-letna Mia Krampl (AO Kranj), ki si je na avstrijskem Tirolskem na svojem prvem svetovnem prvenstvu v članski konkurenci priplezala odlično sedmo mesto. "Po polfinalu nisem pričakovala, da bom v finalu, a mi je uspelo, za finale pa sem si rekla, da je nagrada in naj le še odplezam, kot znam. Res sem bila sproščena, ker je bilo to nekaj, kar sem si želela in sem dosegla. Finalna smer je bila precej težja od polfinalne in ne vem, če bi šlo še kaj više, morda le še kakšen gib, saj mi je zmanjkalo moči," je ocenila Kranjčanka, ki je s sedmim mestom tudi izenačila svojo najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu v težavnosti med članicami, medtem ko je v mladinski konkurenci pred tednom dni postala evropska prvakinja v balvanskem plezanju. A "sezone še ni konec, tudi svetovnega prvenstva še ne, čakajo me še hitrost in balvani, ki se jih že veselim. Konec septembra je še tekma v Kranju, zame osebno eden najpomembnejših svetovnih pokalov, saj je v mojem domačem kraju.""Prevevajo nas mešani občutki. Zelo smo veseli, medalja na svetovnem prvenstvu je velik uspeh, Janja je naredila vse, kar je bilo v njeni moči, in pravzaprav je edina plezalka, ki je na svetovnem prvenstvu preplezala vse smeri do vrha, a hkrati ni svetovna prvakinja. Malo sem razočaran nad prelahkim polfinalom, na koncu pa je odločalo enajst sekund, ki ne sodijo v težavnostno plezanje. A tako pač je - enkrat dobimo, drugič izgubimo. Zelo sem vesel, da se je v finale uvrstila tudi Mia in dobro odplezala finalno smer, sedmo mesto je zares lep uspeh. Ne smem pa pozabiti na Lučko Rakovec, ki si je zame priplezala finale, ampak je žal med plezanjem stopila na svedrovec, kot so odločili sodniki in ji odvzeli višino, tako da je žal ostala brez finala," je po finalu vtise strnil selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren in optimistično nadaljeval: "Za nami je šele prvi mali del svetovnega prvenstva, čaka nas še - upam, da - kup final in računam, da se bomo še veselili kakšnega odličja."Finale se je zaradi smole v polfinalu izmuznilo Lučki Rakovec (ŠD Proteus), ki je po nesreči stopila na svedrovec, namenjen varovanju, zato so ji znižali polfinalno višino, ki bi ji prinesla zanesljivo uvrstitev v finale, tako pa je 17-letna Ljubljančanka svoje prvo svetovno prvenstvo med članicami sklenila na 22. mestu. "Plezala sem res dobro, a sem nekje na sredini smeri stopila na svedrovec, česar se nisem zavedala, a so tako po pritožbi odločili sodniki. Še vedno sem zelo zadovoljna s svojim plezanjem, čeprav rezultat ni pokazatelj tega. Vesela sem, da sem tudi v članski konkurenci uspela tako dobro splezati, saj bi se brez pritožbe uvrstila v finale," je povedala Rakovčeva.

V Innsbrucku so v težavnosti slovenske barve zastopale še Katja Kadić (PK Škofja Loka) in Vita Lukan (ŠPO Radovljica), ki sta na 27. mestu ostali tik pod mejo polfinala, Tjaša Kalan (AO Kranj) je prvenstvo v Innsbrucku sklenila na 29. mestu, Urška Repušič (ŠPO Kozjak) je bila 34., Mina Markovič (ŠPK Plus) pa je končala na 43. mestu. "Kvalifikacije niso šle po načrtih, ker vem, da sem se za to prvenstvo zelo dobro pripravila, a tokrat se žal ni izšlo. Vem, da se za svetovno prvenstvo vsi maksimalno pripravijo, tudi sama sem še marsikaj dodala, zato ga je kar težko spremljati v vlogi gledalke, hkrati pa ga z veseljem spremljam, podpiram res odlične slovenske nastope in držim pesti za najboljše izide še naprej," je povedala 30-letna športna plezalka iz Sežane, nekdanja trikratna skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti.

Jutri se v težavnosti znova pomerijo moški - v polfinale, ki je na sporedu ob 13. uri, sta se od Slovencev uvrstila Domen Škofic in Luka Potočar (oba ŠPO Radovljica), finale pa bo v nedeljo ob 19. uri.

 

Oznake: PLE
eXTReMe Tracker