Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Najtežje ferate

Kibubazin: Če vsaj malo spremljate hribovske trende, veste, da so zadnji krik mode ferate. Fizično zahtevne, doživljajsko adrenalinske ...

a vendarle razmeroma varne. Da se vam malo pocedijo sline in zvišajo ambicije, je tule nekaj najtežjih na svetu. Prednjačijo avstrijske, številka ena pa je nekje čisto drugje ...

Za primerjavo: slovenske športne zavarovane plezalne poti do težavnosti E, s katero strašita desna varianta ferate Spodnji Plot in ferata pod Češko kočo. Avstrijsko-nemške lestvice težavnosti pa s tem še ni konec, saj je trenutno najvišja ocena F, ponekod ji dajejo celo oceno G. Seveda se takšnih poti lahko lotite le z najvišjo mero izkušenj in fizične pripravljenosti, s popolno opremo in z zanko za počivanje, celo najboljši pa se ne sramujejo niti dodatnega varovanja od zgoraj.

6. Kaiser-Max-Klettersteig, Martinswand, Avstrija

Ocena E

Tirolsko ferato v skupini Karwendla označujejo zelo zahteven začetek, ekstremen srednji del in zahteven sestop, na katerem pozornost ne sme popustiti. Največje težave se začnejo za jamo Maximilian-Grotte, skozi katero se lahko izmuznete na prostost, če vam na lepem ne diši več stometrska gladka navpičnica z nekaj previsi, zavarovana le z jeklenico. Izpostavljeni adrenalinski užitki visoko nad dolino Inna!

5. Feratarski park Casto, Italija

Ocena E/F

Italijane njihove razčlenjene gore bolj spodbujajo k iskanju naravnih prehodov in so malo manj navdušeni nad feratarskimi ekstremi, seveda pa niso imuni na železje. V bližini jezera Ledro na severnem koncu Gardskega jezera je z ljubeznijo urejen feratarski park z več kot 20 odličnimi zavarovanimi potmi oz. kratkimi odseki s težavnostjo C in D, ki jih lahko povežete v zanimive plezalne dogodivščine. Posebej priporočjiva je Stretta di Luina, ki vodi skozi slikovito sotesko, najtežje variante pa so La Strega (Čarovnica), Il Colpo della Strega in Arcobaleno, ki se spogledujejo z oceno F. Zaradi pestrega nabora možnosti je park Casto primeren celo za družinski obisk.

4. Via ferrata de la Roche du Mont, Ornans, Francija

Ocena E/F

Na vzhodu Francije, v bližini Besançona, je francoska predstavnica najtežjih ferat. Prizorišče malo spominja na ferate nad dolino Glinščice, saj gre za rob travnate planote. Poti se zato vzame od zgoraj in opravi v prečenju. Zgornja, lažja pot seže do težavnosti C/D, spodnja pa ima kratka, strma mesta z oceno D. Najtežje, skozi previsno votlino, pa je ocenjeno z E/F.

3. Postalm Klettersteig, Postalm, Avstrija

Ocena D, varianta F

Avstrijska ferata v okolici Salzburga je za razliko od večine ostalih na lestvici nekoliko daljša, saj uvodoma pelje skozi slikovito sotesko Postalmklamm, ki je vedno ožja, vedno višje greste, prehodi pa so vedno težji in slikovitejši. Med drugim vas čakata tako imenovani mačji skok in prečkanje vode s pomočjo zabavnega visečega mostu. Na koncu pa so za tiste, ki bi radi utrudili tudi svoje bicepse, prek stene Gamsleckenwand speljali še zahtevno varianto (E in F). Brez previsa tu ne bo šlo! Odlična izbira za vroče poletne dni.

2. Bürgeralm Klettersteig, varianta Arena, Aflenz, Avstrija

Ocena D, varianta F/G

Zelo zahtevna ferata na avstrijskem Štajerskem, v skupini Hochschwaba, se baha z najtežjim mestom z oceno F/G. Začne se zložno, v lahkem prečenju, sčasoma pa prek dveh žičnih mostov dosežete tako imenovano Areno, kjer lahko izberete lažjo možnost (D) ali pa 14-metrski previs, v katerem brez pravih stopov in oprimkov potrebujete obilo moči in dobre plezalne tehnike.

1. Via Ferrata Extraplomix, Gran Canaria, Španija

Ocena F/G

Najsposobnejši feratarji sveta v glavnem enotno ocenjujejo, da je najtežja na svetu ferata Extraplomix na Kanarskih otokih, v bližini turističnega mesta Maspalomas na otoku Gran Canaria. Že po prvem metru je jasno, ali boste plezanju kos ali ne, saj se začne z ekstremnim previsom, nadaljevanje pa ni dosti lažje in med drugim vključuje nihajno prečnico. V zgornjem delu se od nje odcepi nekoliko lažja varianta, Primera Luna. Rezervirano le za najboljše, ki jim ni tuje niti tehnično plezanje.

Naš izbor je seveda subjektiven, čisto mogoče je, da so vaše izkušnje drugačne. Priznamo tudi, da nam vse ferate na svetu še niso ožulile dlani, tako da je morda kje kak feratarski bonbonček, ki ga še ne poznamo. Veseli bomo vseh namigov in priporočil!

  06.09.2018
G-L:  "Kibubazin" 


Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti