Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Trudili so se,

... a narava je bila močnejša - Planinsko društvo Podbrdo je v sodelovanju z GRS Tolmin in Občino Tolmin 1. septembra ...

... v okviru pokala Primorski gorski teki pripravilo jubilejni, 25. gorski tek Ivana Anderleta na Črno prst.
Tek, ki je bil leta 1970 organiziran kot prvi gorski tek v Sloveniji, slovi kot eden najlepših gorskih tekov v Sloveniji, Črna prst pa kot raj za gorske tekače. Na startno listo se je vpisalo sedeminosemdeset tekačev, a so prvič v zgodovini teka ostali v dolini. Na 6,3 km dolgem vzponu je tekače tudi v preteklosti marsikdaj »pral« dež ali presenetila ploha, a tokrat so se nalivu pridružili še bliski, grmenje in treskanje. Kot je obrazložil eden od treh pionirjev tega teka Peter Čufer, je bil glavni vzrok neljubega razpleta v tovorni žičnici, ki v tako ekstremnih vremenskih razmerah ne sme obratovati. S tem je bil onemogočen tudi prevoz garderobe tekačev v planinski dom na Črni prsti, kjer so planinci zanje že pripravili tradicionalno kupo in ogreli prostore. Nenazadnje je bil vzpon v tako razbesneli naravi za tekače tudi nevaren. Kljub temu je odpoved med udeleženci sprožila žalost in razočaranje.

A domačini, znani po gostoljubju in dobri organizaciji, so jih povabili na okrepčilo v telovadnico OŠ Simona Kosa Podbrdo, kjer je bilo vse pripravljeno tudi za podelitev priznanj udeležencem Pušeljca gorskih tekov 2018.
< Prisotni so bili tudi vsi organizatorji.
Po izpadu teka na Črno prst so se vanj povezali le trije: tek na Blegoš (Poljanska dolina), Ratitovec (Selška dolina) in GM4O (Baška grapa). Ciljno črto jih je na vseh prestopilo 41 in sicer 17 tekačic in 24 tekačev. Prejeli so spominske majice, tekačice pa še šopke, ki jih je tudi letos izdelala domačinka – dolgoletna udeleženka tekov Milojka Čufer. Tudi letos so organizatorji z žrebom podelili nekaj sponzorskih nagrad.
Tekst: Olga Zgaga
Foto: Alenka Zgaga

...09.2018
 
Pušeljc gorskih tekov 2018


Primorske novice, 04.09.2018

Kategorije:
Novosti SLO TEK Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti