Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Odkupili bodo zemljišče

Večer v soboto, Slovenija - Rozmari Petek: Po požaru: Planinci za svoj dom kupujejo zemljo od Cerkve.

Gradnja novega Kocbekovega doma na Korošici se odmika, a najhitrejšo rešitev so planinci vendarle našli - zemljišče, ki je leta pripadalo njim, bodo od rimskokatoliške cerkve odkupili.

Obup, ki je lansko jesen sprva zajel člane Planinskega društva Matica Celje, ko je njihov ravno v celoti obnovljeni dom na Korošici pogorel zavoljo nepazljivosti poljske planinke (zagorelo je, ker je planinka namesto vode na gorilnik pristavila petrolej), je kmalu zamenjal optimizem. Načrtovali so, da bodo s pomočjo prostovoljnih prispevkov, ki so jih začeli takrat zbirati, kmalu postavili nov planinski dom. Na pomoč so jim priskočili posamezniki, občine, tudi Planinska zveza Slovenije, ki je v ta namen članarino za leto 2019 dvignila za en evro, ki bo šel v sklad za gradnjo.

Namesto v tožbo v odkup
A ker so strokovnjaki ugotovili, da bo treba porušiti še tisti del zidov, ki je ostal, bi morali člani društva za novogradnjo pridobiti gradbeno dovoljenje. Torej nekaj, kar jim pri obnovi, ki je trajala kar 12 let, ni bilo treba urediti. Društvo je sicer od leta 1999, ko je tedanja skupna občina Mozirje zemljiše donirala Planinskemu društvu Matica, v zemljiški knjigi vpisano kot lastnik zemlje, pred nekaj leti pa je rimskokatoliška cerkev za omenjeno zemljišče, ki je bilo po vojni podržavljeno, prijavila denacionalizacijski zahtevek. In dokler ta ni zaključen, društvo gradbenega dovoljenja ne bi moglo pridobiti. "Prišli smo v začarani krog. Če bi šli v tožbo s cerkvijo, bi morda tožbo dobili ali pa tudi ne. Vse, kar pristane na sodišču, ima neznan zaključek, pa še trajalo bi najbrž leta, preden bi prišli do konca,” opisuje predsednik društva Mirko Doberšek. S predstavniki cerkve so se zato sestali in dogovorili, da bodo zemljiše v velikosti 3500 kvadratnih metrov odkupili. "Trenutno potekajo geodetske odmere, jeseni pričakujem, da bomo zemljo odkupili, kar se nam zdi najbolj racionalno, cerkev pa bo odstopila od denacionalizacijskega zahtevka." Koliko bodo rimskokatoliški cerkvi odšteli za zemljišče, Doberšek ne razkriva, ker posel še ni sklenjen, dodaja pa, da cena ni ravno majhna. "Cerkev gleda stoletja naprej, da ne bi slučajno takrat naši zanamci prostor prodali kakšnim tujcem in s tem mastno zaslužili. Ta cmok v grlu bomo pa pogoltnili, saj želimo čim prej priti do novega doma."

Končni videz novega doma še ni izbran
Planinsko društvo obenem čaka tudi, da upravni odbor društva potrdi novo varianto Kocbekovega doma na Korošici, saj jim prva zasnova novogradnje ni bila najbolj po volji. "Ko bo upravni odbor enoten, bo predlog novega objekta romal še na skupščino. Vendarle gre za finančno ogromen projekt, ki je že zavoljo težke gradnje stal med 800 tisoč in milijonom evrov, zato mora biti odločitev enotna. Enim so namreč bližje klasične rešitve, drugim modernejše rešitve, kot denimo steklene stene. Bo pa objekt zagotovo približno enakih kapacitet. To pomeni, da bo imel okoli 80 ležišč,” je dodal Doberšek. Jeseni naj bi tako stekli postopki za pridobitev gradbenega dovoljenja, spomladi pa bi najverjetneje že lahko začeli z gradnjo.

Šlo bo le s pomočjo helikopterja
Ta pa še zdaleč ne bo enostavna, saj do doma vodijo le planinske poti (najkrajša meri dobri dve uri hoda). Gradbeni material bodo lahko na dobrih 1800 metrov nadmorske višine dostavljali le s helikopterjem. Podobno torej, kot so čistili pogoriše. Upravljavci doma so upali, da bodo pred ali med poletno sezono na pogorišče dostavili vsaj kontejnerje, v katerih bi planinci dobili okrepčilo, a trenutno na Korošici stoji le bivak, v katerem lahko prespijo štirje planinci. Temelje, na katerih bodo stali kontejnerji, so postavili, pripravljen je tudi leseni nadstrešek, kontejnerjev pa še vedno ni. "Helikopter jih ni mogel dvigniti. Sedaj smo jih malo izpraznili, obenem pa čakamo na hladnejše dni, ko je zrak gostejši, s tem bo helikopter imel večjo moč," računa Doberšek. Kontejnerji, v katerih bodo planinci lahko dobili vsaj enolončnico in pijačo, bodo na Korošici stali približno tri do štiri leta. Vsaj toliko časa bo namreč, računajo, trajala gradnja novega planinskega doma. "Če smo si pri obnovi lahko pomagali in s tem stroške dela zmanjševali z ogromnim številom ur prostovoljnega dela, sedaj ne bomo mogli več tako." Medtem bodo - predvidoma to jesen - zaključili obnovo Frischaufovega doma na Okrešlju, pred dvema letoma so končali obnovo Orlovega gnezda pod slapom Rinka v Logarski dolini, malo pred tem pa z večletno obnovo Kocbekovega doma na Korošici. "Ko smo mislili, da smo pri koncu, smo tako dejansko spet na začetku,” še doda Doberšek.

V »špičakih« ne jedo enolončnic
Poleg doma na Korošici, ki ne obratuje zaradi znanih razlogov, je bil to poletje zaprt tudi Dom planincev v Logarski dolini, ki deluje pod okriljem Planinskega društva Matica Celje. Dolgoletni najemnik oziroma oskrbnik se je namreč upokojil, novih entuziastov pa ni. "Imeli smo sicer kar nekaj razgovorov s potencialnimi najemniki, vendar je problem tega doma vsaj dvojni. Tam je treba veliko delati, zaslužek pa je majhen. Obenem to ni tipična planinska koča, kjer bi bili gostje zadovoljni z enolončnicami. Tja pridejo 'planinci' v špičakih in petkah, saj se lahko pripeljejo do vrat, in ob tem pričakujejo a la carte ponudbo," težave opisuje Mirko Doberšek.

Na cerkvenih tleh pogosto planinski domovi
Na ljubljanski nadškofiji so za medije pred kratkim pojasnili, da so posli, ki so bili sklenjeni po uveljavitvi denacionalizacijskega zakona leta 1991, nični; nekdanja mozirska občina je namreč planinskemu društvu zemljiše odstopila leta 1999. Ob tem na nadškofiji dodajajo, da se pogosto srečujejo s tem, da na nepremičninah, ki so predmet vračanja, stojijo planinski domovi. Hkrati poudarjajo, da imajo z veliko večino planinskih društev zelo dobre izkušnje in korektno urejena medsebojna razmerja. Celjskemu društvu so predlagali odkup zemljišča, na katerem bi stal dom, in dodatno še 340 kvadratnih metrov funkcionalnega zemljišča, preostanek pa bi lahko uporabljali neodplačno ves čas, dokler bi bila stavba Kocbekovega doma v lasti društva in namenjena dejavnosti planinskega doma.

Rozmari Petek

Vecer.si 01.09.2018
Po požaru: Planinci za svoj dom kupujejo zemljo od Cerkve

5 komentarjev na članku "Odkupili bodo zemljišče"

Igor Pavlič,

Zakaj je v zvezi s tem požarom in pogorelim domov še vedno vse tako krivnostno? Nihče ni bil ovaden, kaj šeče, kaj šele, da bi bila vložena ontožnica in bi dotičnico iskali! Preganjao ljudi, ki prenočijejo kar v naravi ali si celo zakurijo, po požigu Kocbekovega doma pa velja popolnoa tišina. Kdo je sploh bila ta "Poljakinja iz ZAdra", ki je gor grede prevzela kluče te stavbe? Jih je sploh vrnila kdaj, ključe namreč? "Zagorelo je okoli 18.30 v zimski sobi, požar pa se je počasi razširil na preostali del koče. Ob tem so bili lažje poškodovani trije tuji državljani. Gre za žensko z dvema mlajšima otrokoma, je za MMC povedal vodja intervencije pri Prostovoljnem gasilskem društvu Kamnik Blaž Galjot. Vse tri so s helikopterjem prepeljali v Kamnik in nato naprej v ljubljanski klinični center..." Eden od fantov si je baje med begom lažje poškodoval roko in stopalo, drugi k sreči ni bil poškodovan. Povzročena škoda po prvih podatkih znaša okoli 300.000 evrov. Preiskava je potekala v smeri suma storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti, so takrat sporolili iz PU Celje in če bodo Poljakinji dokazali krivdo, ji grozi do pet let zapora. Očitno preiskava še traja, vklučno z zbiranjem obvestil in podbno..., prav verjketno je, da bo nov dom zgrajen veliko prej, kot bo vloćžena kakršnakoli obtožnica, če sploh bo! Več o tem "dogodku": https://www.24ur.com/novice/crna-kronika/ogenj-povsem-unicil-planinsko-koco-na-korosici-tri-osebe-odpeljali-na-zdravljenje-v-ljubljano.html


Tomaž Jeras,

Kako pa misliš, da je RKC postala najbogatejša organizacija na planetu?


Velibor Jovanović,

Meni je pa fascinantno, kako lahko tak objekt (nov planinski dom) stane med 800k in 1MIO €.


Marjeta Štrukelj,

Kako zelo krščansko - ob nesreči namesto pomoči pristaviti svoj lonček…


Darko Podkoritnik,

Irog plavič ni vse krivnostno, šeče razmišljajo o ontožnici za dotičnico, pri nas tgre počasi. Treba je čas za potspopek, ne da se prgantati vsakGa samo ker ki prenočijjejo v naravi in zakurijo.

Se opravičujem Igor, tudi jaz nikoli ne preberem za seboj kar napišem.

Pa ni tako težko, veš!

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti