Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Mojca in projekt 3glav

Pretekle objave

Projekt 3glav.si (gore-ljudje.net)

 .. dihati pomeni živeti... dva vdiha ... dva Triglava Triglav nad Bohinjem (+2.864m) in podvodni Triglav v Piranu (-38m)

Moj cilj je kot prvi slovenki osvojiti oba vrhova Triglava v enem dnevu, na vdih! Vsak uspeh ima trdne temelje in veliko truda. Ogromno odrekanja in neizmerno zadovoljstva. V nedeljo, 09. septembra 2018 se bom odpravila osvojiti najvišji vrh Slovenije, Triglav. Ob spremstvu trenerja, vodiča in prijateljev se bom poskušala čimprej vrniti v dolino in se odpravila proti Piranu. Nedaleč od rta Madona v Piranu se bom potopila na vdih do najnižje točke slovenskega morja, imenovane Podvodni Triglav.

Potapljanje na vdih

Potapljanje na vdih je najnaravnejši način odkrivanja podvodnega sveta in najpristnejši način spoznavanja sebe.

Za nekaj minut se prepustimo veliki modrini in postanemo eno z oceanom. Pod površjem se čas ustavi, doživimo najintimnejši mir in najprostranejšo pustolovščino hkrati. Potop v globino je tudi potop vase, kjer se nam odprejo povsem nove emocije in občutki.

Človeško telo se na podvodni svet prilagodi v trenutku, vstop v neznano pa ponavadi ovirajo le še strahovi.

Vir: Inhale Blue

sreda, 29. avgust 2018, ob 05:30, Nace Štruc, ogledov: 1509

Nace Štruc: Intervju z Mojco Haberman glede projekta 3glav - 2 vdiha, 2 Triglava v enem dnevu, ki bo izveden 9. septembra

Mojčin projekt 3glav se neizbežno bliža. Do podviga 3glav - ..."Dihati pomeni živeti...2 vdiha 2, Triglava v enem dnevu!" je le še enajst dni.

Z Mojco je bil opravljen kratek intervju, glede potapljanja na vdih, ki je v Sloveniji še precej neznana športna dejavnost.

1. Mojca, pozdravljena! Za začetek bi te prosil, da se na kratko predstavil. Kdo si, kaj počneš?
Sem Mojca Haberman, stara 18 let. Pred 3 leti sem se začela ukvarjati s potapljanjem na vdih pri šoli Inhale blue. V prostem času se rada ukvarjam z različnimi športi in prebiram zanimive knjige.

2. Zakaj si se odločila za projekt 3glav - "2 vdiha - 2 Triglava v enem dnevu"?
Za projekt 3glav ( "2 vdiha - 2 Triglava v enem dnevu") sem se odločila, da bi javnosti predstavila nekaj drugačnega in predvsem, da se seznanijo s športom kot je potapljanje na vdih.

3. Kako potekajo tvoji treningi potapljanja na vdih in treningi za vzpon na Triglav?
Med šolskim letom treniram potapljanje na vdih v bazenu, tako da delam dolžine pod vodo in statiko. Med poletjem pa na morju treniram globino. Za vzpon na Triglav se pripravljam z različnimi fizičnimi treningi.

4. Koliko znaša tvoj osebni rekord pri potopu na dah?
Moj osebni rekord pri potapljanju na vdih z monoplavutjo je -61m, dosegla sem ga v Egiptu lani novembra.

5. Kako pogosto tečeš in kako pogosto vadiš potapljanje?
Tečem vsak drugi dan. Potapljanje treniram trikrat na teden v bazenu in ob priložnosti globino. Lahko pa treniram tudi doma z dihalnimi vajami in vajami izenačevanja pritiska.

6. Kakšni so tvoji cilji pri športnem udejstvovanju v prihodnosti?
Moj cilj je, da bi prišla do globine, katera bi bila konkurenčna najboljšim na svetu.

Mojca je poskušala povzeti tudi to, kar se bo dogajalo tik pred in med samim potopom v Piranu.

..še 2 min ... Srčni utrip se mi počasi upočasnjuje. (Sem nekje na odprtem morju.) 

..še 1 min  ... Padem v svoj svet, ne zavedam se okolice. (Držim se za vrv in sproščeno diham.)
 
..še 30 sek  ... Počasi in umirjeno vdihnem.
"official top" ... Se potopim. ( "official top" - začetni čas v katerem se "freediver" začne  potapljati.)
 
Začnem potop. Roke imam sproščene ob telesu in zaprte oči. Moje misli so prazne, samo včasih pomislim na tehniko potopa. 
 
- 20 m ... končam s "plavutkanjem" in začnem s prostim padom. Srčni utrip se mi upočasnjuje in še bolj sproščena sem. Naredim "mouthfill". ( "mouthfill" - posebna tehnika za izenačevanje pritiska)
 
- 40 m ... Vse bolj je temno in samo padam. 
 
- 50 m ... Skoraj čista tema, samo s prsti tipam vrv. Ničesar več ne slišim.
 
- 60 m ... "Bottom plate" se dotaknem in naredim hiter obrat. ( "Bottom plate" - nekakšen plastičen krožnik, ki označuje konec potopa.)
 
Začnem s hitrim "plavutkanjem" nazaj, bližje sem gladini, vse bolj sem počasna in umirjena. Prvi vdih po 2 min in dam znak, da sem OKej.

 

Oznake: gorskiTek
eXTReMe Tracker