Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

240-letnica

MOJA GORSKA POT SKOZI ČAS - seznam gora, planinskih koč, bivakov ... s prvimi pristopi, razvrščenimi po nazivu, nadmorski višini, dnevu obiska in času pristopa
========== Arhiv: Bohinj ==========

Video: Triglav

Dom Planika in TriglavPD Srednja Vas in PD Bohinjska Bistrica v počastitev praznika vsako leto organizirata pohod svojih članov na Triglav ... Kredarica in TriglavPrav tako kot naši'štirje srčni možje pred 240 leti ob Aljaževem stolpu na vrhu Triglava je dosežen vroče zaželeni najvišji prostorček domovine. Kaj občutimo? Ponos, veselje, srečo? Najbrž vse hkrati, iskreno in zasluženo ...
Otvoritev spomenika ...Praznik občine Bohinj, 26. avgust 2018 je neločljivo povezan z jubilejem ob 240-letnici prvega pristopa štirih srčnih mož na Triglav ... ... štirim srčnim možemDom Planika, vzpon na Triglav in otvoritev spomenika štirim srčnim možem na Ribčevem Lazu v Bohinju. Korošičov Zdravko s Koprivnika ...
četrtek, 23. avgust 2018, ob 05:29, Janez Pikon, ogledov: 1010

Prvič so stopili na Triglav 26. avgusta 1778 (sreda) Bohinjci: lovec Luka Korošec iz Koprivnika (31 let), rudarja Matija Kos iz Jereke (34 let) in Štefan Rožič iz Savice (39 let), ter ranocelnik Lovrenc Willomitzer iz Stare Fužine (31 let), foto arhiv: Štirje srčni možje iz Bohinja, (www.geago.si) ...Janez Pikon: ... in otvoritev spomenika štirim srčnim možem na Ribčevem Lazu. Korošičov Zdravko s Koprivnika

Praznik občine Bohinj, 26. avgust 2018 je neločljivo povezan z jubilejem ob 240-letnici prvega pristopa štirih srčnih mož na Triglav.
PD Srednja Vas in PD Bohinjska Bistrica v počastitev praznika vsako leto organizirata pohod svojih članov na Triglav. Prav tako kot naši štirje srčni možje pred 240 leti ob Aljaževem stolpu na vrhu Triglava je dosežen vroče zaželeni najvišji prostorček domovine. Kaj občutimo? Ponos, veselje, srečo? Najbrž vse hkrati, iskreno in zasluženo.

Otvoritev spomenika štirim srčnim možem na Ribčevem Lazu

Prvič so stopili na Triglav 26. avgusta 1778 (sreda) Bohinjci: lovec Luka Korošec iz Koprivnika (31 let), rudarja Matija Kos iz Jereke (34 let) in Štefan Rožič iz Savice (39 let), ter ranocelnik Lovrenc Willomitzer iz Stare Fužine (31 let). Šli so po klasični bohinjski poti čez Velo polje in Ledine, kjer danes stoji Dom Planika. Za Malim Triglavom jih je čakal zloglasni greben, ki so ga možje pogumno preplezali in dosegli vrh, ter pomembno zmago. Triglav je bil eden prvih velikih vrhov Alp, na katerega je stopila človeška noga! Prvi pristop z doline Krme je znan iz leta 1818. Poti iz Trente pa so že dolgo pred prvimi planinci poznali domači lovci. Danes je Triglav daleč najbolj obiskan visoki vrh naših gora. Lahko rečemo, da je vzpon na Triglav skrita želja slehernega Slovenca, pa tudi marsikoga tujega planinca.

Šli so po klasični bohinjski poti čez Velo polje in Ledine, kjer danes stoji Dom Planika. Za Malim Triglavom jih je čakal zloglasni greben, ki so ga možje pogumno preplezali in dosegli vrh, ter pomembno zmago ...Za Malim Triglavom jih je čakal zloglasni greben, ki so ga možje pogumno preplezali in dosegli vrh, ter pomembno zmago ...Triglav je bil eden prvih velikih vrhov Alp, na katerega je stopila človeška noga! Prvi pristop z doline Krme je znan iz leta 1818 ...Poti iz Trente pa so že dolgo pred prvimi planinci poznali domači lovci ...Danes je Triglav daleč najbolj obiskan visoki vrh naših gora. Lahko rečemo, da je vzpon na Triglav skrita želja slehernega Slovenca, pa tudi marsikoga tujega planinca ...

Na samem vrhu stoji Aljažev stolp, tik pod njim, na južni strani, pa je v skalo vklesana votlina (Staničevo zavetišče), kamor se je mogoče zateči ob nevihti. Triglav je z več strani okovan z dobro zavarovanimi potmi, ki varno pripeljejo na vrh vedno številnejše planince. Žal je postal tudi žrtev pretiravanj in raznih pojavov, ki s pravim planinstvom nimajo nobene zveze. Tako Triglav vedno pogosteje napadajo razne stotine, ki povzročajo na vrhu prav neznosno gnečo.

Na samem vrhu stoji Aljažev stolp, tik pod njim, na južni strani pa je v skalo vklesana votlina (Staničevo zavetišče), kamor se je mogoče zateči ob nevihti ...Triglav je z več strani okovan z dobro zavarovanimi potmi, ki varno pripeljejo na vrh vedno številnejše planince ...Žal je postal tudi žrtev pretiravanj in raznih pojavov, ki s pravim planinstvom nimajo nobene zveze ...Žal je postal tudi žrtev pretiravanj in raznih pojavov, ki s pravim planinstvom nimajo nobene zveze ...

Zato se je marsikateri planinec pričel Triglava izogibati. Le-tem priporočam turo v času izven sezone, v ranem poletju ali v pozni jeseni, ko je še mogoče doživeti vrh Triglava brez prerivanja in kričanja. Skratka, zelo je pomembno, kako se bomo lotili ture, kajti vzpon na Triglav je resnično največ, kar nam morejo nuditi Julijske Alpe.

Janez Pikon

Oznake: FOT

Komentiraj (2):

Vid Pogačnik, četrtek, 23. avgust 2018, ob 16:12

Če se ne motim, se štirje srčni možje ob prvem vzponu na Triglav niso povzpeli na Mali Triglav, pač pa so pod njim prečkali na sedlo med Kredarico in Malim Triglavom, od tam pa (domnevajo, da skozi kasneje tako poimenovani Müllerjev kamin) na glavni greben tik pod vršno kupolo in po njem na vrh.

Jaka Ortar, četrtek, 23. avgust 2018, ob 17:03

Takratna "klasična" pot je bila seveda drugje kot danes, morda je bila enaka le v delu med Konjskim sedlom in Kredarico.
Verjetno je bil od nekdaj bolj v uporabi prehod prek območja današnje koče na Kredarici prek Kalvarije mimo Snežne konte (današnja markirana pot) kot pa prek sedla Kredarice (med Kredarico in M. Triglavom) in nad Snežno konto, v kateri je bil verjetno dolgotrajen firn (današnja "Čez Štapce").

Leta 1778 je moral Triglavski ledenik segati precej visoko v SV ostenje, pa vendar v virih nikjer ni omenjen vzpon in spust po vsaj 45° strmem firnu, kar bi takrat v coklah bil izjemen podvig!
Omenja pa se prečenje ledenika do vpadnice Velikega Triglava, pogled v globino Vrat (pri vstopu v Müllerjev kamin tega še ni!), gruščnate poličke do severnega grebena. To se bere bolj kot območje Mrakove smučarske smeri, ki poteka po severnem grebenu, nato pa naravnost dol bolj proti Kugyjevi polici. Torej prečenje ledenika po najmanjši naklonini in vzpon po najbolj položni kopni steni. Vse druge kombinacije so bolj zahtevne.

eXTReMe Tracker