Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Latok 1: kronika

... severnega grebena, v katerem so pred dnevi začrtali prvo smer: Česen-Livingstone-Stražar

Kot smo že poročili, so Slovenca Aleš Česen in Luka Stražar ter Britanec Tom Livingstone šele drugi v zgodovini, ki so osvojili vrh Latoka, in prvi, ki so na 7145 metrov visoki pakistanski vrh priplezali s severne strani.
Tuji alpinistični mediji poročajo, da je odpravi uspel zgodovinski podvig, saj so uresničili cilj številnih odprav, ki so skušale na vrh splezati po severnem grebenu.

Kronološki pregled 

1975: julij - september

Japonska ekipa pod vodstvom Makoto Makoto Hare je obkrožila skupino Latok. Snežni plazovi in padajoče kamenje je prekinilo kakršnekoli poskuse vzpone na Latok 1.

1976: julij - avgust

Japonska ekipa, ki jo je vodil Yoshifumi Itatani, je poskusila vzpon med vrhovoma Latok 1 in Latok 3. Obrnili so na višini 5700 metrov pod serakom zaradi nevarnosti odloma.

1977: avgust - september

Italijanska ekipa pod vodstvo Artura Bergamaschija je raziskovala linijo, ki jo je prvič raziskovala japonska odprava leta 1976. Odločijo se za povratek, ker so bile razmere preveč nevarne.
Opravili pa so prvi vzpon na Latok 2 z ledenika Baintha Lukpar.

1978: junij - julij

Američani Jim Donini in Michael Kennedy (sicer rojen v Kanadi), Jeff Lowe in George Low so poskušali v severnem grebenu 26 dni in dosegli višino okoli 7000 metrov.

1979: junij - julij

Japonska ekipa pod vodstvom Naoki Takada je opravila prvi vzpon na Latok 1 in to z južne strani. Po dolgotrajnem obleganju, fiksiranju veliko zvitkov vrvi in treh taborih, je šest članov odprave doseglo vrh v dveh ločenih dneh. 

1982: | julij

Angleški plezalci Martin Boysen, Choe Brooks, Rab Carrington in John Yates so prav tako poskušali preplezati Severni greben. Končali so na višini nekaj pod 5800 metrov.

1986: julij
 
Norvežani Olav Basen, Fred Husoy, Magnar Osnes in Oyvind Vlada po severnem grebenu pritrdijo vsaj 600 metrov vrvi in dosežejo višino 6400 metrov. V steni so bili 18 dni, naslednji deset dni pa preživeli v močnem sneženju.

1987: julij - avgust

Francoski plezalci Roger Laot, Remy Martin in Laurent Terry so pritrdili vrvi na prvih 600 metrih Severnega grebena in med močnim sneženjem obrnili na višini 6000 metrov.

1990 | junij

Angleški plezalci Sandy Allan, Rick Allen, Doug Scott in Simon Yates ter Avstrijev Robert Schauer so opravili kar nekaj vzponov v okolici Latoka, zaradi velikih objektivnih nevarnosti in neugodnih snežnih razmer pa so se izognili severnem grebenu Latoka 1.

1992: julij - avgust

Američan Jeff Low in Francozinja Catherine Destivelle sta poskušala z vzponom po severnem grebenu, kjer sta se soočala z ogromnimi opastmi in seraki.
Britanci Andy McFarland, Andy MacNae in Dave Wills ter Carol McDermott (Nova Zelandija) dosežejo višino okoli 5882 metrov, poskušali so dvakrat.

1993: | julij - avgust

Ameriška odprava v sestavi Julie Brugger, Andy DeKlerk, Colin Grissom in Kitty Calhoun je tudi poskusila po severnem grebenu, a so se zaradi izredno slabega vremena obrnili malo pod višino 5500 metrov.

1994: avgust - september

Angleška plezalca Brendan Murphy in Dave Wills sta v drugem poskusu po severnem grebenu dosegla višino okoli 5600 metrov.

1996: julij - avgust

Murphy in Wills sta se vrnila in v severnem grebenu dosegla višino okoli 6100 metrov, tik preden sta izgubita enega odd nahrbtnikov. Kasneje sta poskusila še dvakrat zapored in zaradi slabega vremena končala na višini okoli 5900 metrov.

1997: avgust

Američana John Bouchard in Mark Richey sta poskusita trikrat, v zadnjem poskusu skupaj s Tomom Nonisem in Barryjem Rugo. Dosegli so višino okoli 6100 metrov.
Za razliko od prejšnjih poskusov so poročali o precej visokih temperaturah in obdobju brez padavin. To pa je povzročilo precejšnje taljenje ledu. 
Sledili so skalnemu stebru, ki nudi imenitno plezanje z oceno okoli 5.10 po ameriški lestvici, se pravi okrog šeste stopnje po lestvici UIAA.

1998: avgust

Tudi v naslednjem poskusu Bouchard, Richey in Lyle jim vzpon zaradi slabega vremena ni uspel.

2001: avgust

Poljak Wojciech Kurtyka in Japonca Yasushi ter Taeko Yamanoi so imeli dovoljenje za vzpon po severnem grebenu, a jim je to preprečilo slabo vreme.
Norvežani Stein Gravdal, Halvor Hagen, Ole Haltvik in Trym Saeland pa so dosegli višino okoli 6250 metrov - v steni so preživeli 15 dni. 

2004, 2005, 2006

Brata dvojčka Willie in Damian Benegas (Argentina) sta poskusila preplezati severni greben Latoka 1 v treh zaporednih letih. V prvih dveh poskusih sta naletela na ogromne količine snega in slabo vreme (junija in julija). Nekoliko boljše razmere sta imela avgusta 2006, pa ju je huda nevihta ustavila na višini približno 5500 metrov.

2006: avgust

Kanadčana Maxime Turgeon in Louis-Phillipe Menard sta najprej poskusila v futuristični severni steni; obrnila sta na višini 5300 metrov zaradi previsokih temperatur. Potem sta se usmerila v severni greben, v katerem sta bila prisiljena obrniti zaradi novo zapadlega snega, ki je prekril prej precej suho steno.

2007: julij
 
Bean Bowers in Josh Wharton doživita zavrnitev v severnem grebenu zaradi obupnega vremena. Razjasnilo se je le v dveh dneh od skupno dvainštiridesetih, kolikor sta jih preživela v baznem taboru.
Opravila sta prvi pristop na bližnji Bean Pole (5638 m).
Tudi Doug Chabot, Steve Swenson in Mark Richey so doživeli zavrnitev, saj so naleteli na “vertikalni nesprijet sneg”, ki se je “zdel, kot da nima dna in v katerem je bilo nemogoče izdelati kakršnokoli varovanje”.
 
2008: september
 
Na območje Latoka 1 se vrneta Whit in Magro. Preplezala sta severni greben do višine 6000 metrov, kjer sta bila prisiljena odnehati zaradi močnega sneženja, ki je preprečilo tudi vnovičen poskus.
 
2009: julij
 
Wharton, Colin Haley in Dylan Johnson so tudi poskušali po severnem grebenu. Dosegli so višino 5830 metrov, kjer so bili prisiljeni v umik na zahodno stran, kjer pa so naletijo na nevarno prečenje ...
 
2009: avgust
 
Španca Álvaro Novellón in Óscar Pérez prav tako dosegla višino približno 5500 metrov, ko ju je zaustavilo močno sneženje in prisilo v povratek.
Potem sta za cilj izbrala prvi pristop na Latok II po severozahodnem grebenu, kar pa se je končalo s tragedijo. Pérez se je ob padcu močno poškodoval in Novellón je poskušal dobiti pomoč, vendar reševalne ekipe Péreza nikdar niso našle.
V tem letu je bil še en neuspešen poizkus, vendar zanj (še) ni niti osnovnih informacij.
 
2014 | avgust
 
Luka Kranjc, Luka Lidnič, Martin Žumer in Janez Svoljšak obrnejo na 5.900 metrih zaradi globokega snega.
 
2017 | avgust
 
Anton Kashevnik, Valery Shamalo in Alexander Gukov dosežejo  6.700 metrov, vendar jim slabo vreme in bolezen (pljučnica) enega izmed članov odprave prepreči načrte za uspešen vzpon. Tako Shamalo kot Kashevnik sza zaradi ozeblin izgubila nekaj prstov.
 
2018 | julij
 
V severnem grebenu poskušata Gukov in Sergey Glazunov. Glazunov se med spustom z višine 6975 metrov smrtno ponesreči (25. julija), njegovega tovariša pa po šestih dneh (na 6200 m) odpelje
 
2018 | avgust

Aleš Česen, Tom Livingstone in Luka Stražar so opravili prvi pristop na Latok 1 s severne strani. 

Antoine Bletton, Pierre Labbre, Mathieu Maynadier and Sébastien Ratel preplezajo novo smer na Latok 2

TheBMC.co.uk: Young French stars' new route on Latok II >

 

G-L: Choktoi 2018 - sporočila 
G-L, 14.08.2018
: Česen in Stražar ... 



Foto: Andy MacNae
BMC: Legendary Latok I North Ridge climb for Livingstone, Cesen and Strazarine
A British-Slovenian team consisting of Tom Livingstone, Aleš Česen and Luka Strazar have made what looks like the highly sought-after first ascent of the North Ridge of Latok 1 (7,145m) in Pakistan.

In pojavila so se še pojasnila: Problem Severni greben še ni v celoti rešen;
smeri Česen-Livingstone-Stražar 
je le 2/3 v severnem grebenu.

Predvidevanje, kje naj bi potekala = spodaj!


Gripped: Full Latok I North Ridge May Still Be Unclimbed

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti