Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Česen in Stražar

MMC RTV SLO: ... na sedemtisočaku Latoku spisala zgodovino!
PZS: Sporočilo za medije  Večer

Slovenca Aleš Česen in Luka Stražar ter Britanec Tom Livingstone so šele drugi v zgodovini, ki so osvojili vrh Latoka, in prvi, ki so na 7145 metrov visoki pakistanski vrh priplezali s severne strani.

Slovensko-britanska odprava je v soboto prek Planinske zveze Slovenije sporočila, da so dosegli vrh po novi smeri v severnem ostenju Latoka in se vrnili bazni tabor. Več informacij o preplezani smeri naj bi sledilo v naslednjih dneh, ko se bo odprava tudi vrnila v domovino.

Tuji alpinistični portali poročajo, da je odpravi uspel zgodovinski podvig, saj so uresničili cilj številnih odprav, ki so skušale na vrh splezati po severnem grebenu.

Kanadski alpinistični portal Gripped je tako navedel, da je odprava na severnem grebenu, ki je dosegel mitski status, potem ko ga je skušalo preplezati več kot 30 odprav z najboljšimi alpinisti, a neuspešno, spisala zgodovino.

 

Ameriški alpinistični portal Rock and Ice je zapisal, da je trojica osvojila sveti gral alpinizma in brez dvoma trenutno največjo lovoriko v visokogorskem plezanju.

Kot je pred odhodom v Pakistan za PZS povedal Česen, ki je odpravo tudi vodil, jih je Latok pritegnil zaradi same oblike in seveda tudi zaradi ogromnega števila neuspelih poskusov. "To samo po sebi znižuje avanturistično plat odprave, zvišuje pa radovednost in s tem motivacijo," je dejal v začetku julija.

Poglejmo v zgodovino ...

40 let neuspehov
Po severnem grebenu se je leta 1978 na Latok prvič poskušala prebiti znana ameriška odprava, ki so jo sestavljali takrat najboljši ameriški alpinisti, a so se morali po 20 dneh plezanja zgolj 150 metrov pod vrhom obrniti zaradi bolezni enega od članov odprave. V naslednjih štirih desetletjih so prestižno lovoriko skušale osvojiti še mnoge odprave, vendar vse neuspešno, s čimer je severni greben zaradi svoje nedostopnosti samo še pridobival sloves.

Julija letos se je poskus ruske odprave končal tragično, ko se je eden izmed ruskih alpinistov smrtno ponesrečil, drugi pa je v steni prebil več dni, preden so ga rešili v dramatični helikopterski reševalni akciji.

Slovenca in Britanec so se šele kot drugi povzpeli na sam vrh Latoka, ki ga je do zdaj prvič in edinkrat osvojila japonska odprava leta 1979, ko je pristopila z južne strani.

Česen, Stražar in Livingstone so za vzpon in sestop porabili sedem dni, v zgornjem delu pa so izbrali varnejšo linijo in niso tvegali zahtevnejšega plezanja po glavnem grebenu. Za britanskega člana je bila to celo prva odprava v Himalajo.

Slovenska alpinista se lahko že pohvalita z zlatim cepinom. Česen ga je skupaj z Luko Lindičem in Markom Prezljem prejel leta 2015 za prvenstveni vzpon v severni steni 6657 metrov visokega Hagšuja (Hagshu). Stražar ga je prejel skupaj z Nejcem Marčičem za smer Sanjači zlatih jam na 6615 metrov visoki K7 West.

Alpinistična odprava Choktoi 2018 je v Karakorum odpotovala 6. julija, vrnila pa se bo predvidoma 19.

Vir: RTVSLO.si - "Česen in Stražar na sedemtisočaku Latoku spisala zgodovino"


PZS.si: SPOROČILA ZA MEDIJE 14. 8. 2018
Česen, Stražar in Livingstone prvi na Latoku 1 s severne strani

Slovensko-britanska alpinistična odprava, ki jo sestavljajo Aleš Česen, Luka Stražar in Tom Livingstone, je preplezala prvenstveno 2400-metrsko smer v severnem ostenju Latoka 1 in se 9. avgusta 2018 vzpela na 7145 metrov visok vrh v Karakorumu, kar je drugi vzpon v zgodovini na ta pakistanski sedemtisočak in prvi uspešen vzpon s severne strani po 40 letih neuspešnih poskusov.
Slovenska alpinista Aleš Česen (Alpski gorniški klub) in Luka Stražar (Akademski AO) ter Britanec Tom Livingstone so 11. avgusta zvečer sporočili veselo novico, ki je z nadzvočno hitrostjo obšla alpinistični svet: "Aleš, Tom in Luka smo se pred nekaj urami vrnili v bazo, preplezali smo novo smer v severnem ostenju in prišli na vrh Latoka 1. Sledi ... spanje." Danes so še sporočili, da so za vzpon potrebovali pet dni in dva dni za sestop. 2400 metrov dolgo prvenstveno smer, ki so jo ocenili z ED+, kar je povišana najvišja stopnja francoske šeststopenjske lestvice, so poimenovali Česen-Livingstone-Stražar. To je prvi uspešen vzpon na Latok s severne strani, z ledenika Choktoi, po 40 letih neuspešnih poskusov, ki jih je bilo več kot 25. V grobem smer v spodnjem delu stene poteka po snežno-lednem traku ob severnem grebenu, nato po grebenu in po približno dveh tretjinah zavije desno na sedlo. Podrobnosti o vzponu bodo znane, ko se alpinisti varno vrnejo v dolino in domovino.

Karakorumski sedemtisočak je zanimiv zaradi svoje tehnične zahtevnosti in estetske mikavnosti, zato že desetletja buri domišljijo alpinistov z vsega sveta. "Številčnost neuspelih poskusov sicer krni avanturistično plat odprave, obenem pa podžiga z dodatno motivacijo. Zavedamo se, da je uspeh v veliki meri odvisen tudi od nepredvidljivih snežnih razmer in vremena, vendar v najzahtevnejših stenah Himalaje ali Karakoruma temu dejstvu na žalost ne moremo ubežati. Pri obisku ledenika Choktoi so prav razmere in vreme največja uganka, kar postreže z veliko mere negotovosti in avanture," je pred odhodom poudaril vodja odprave Aleš Česen.

Vrh Latoka 1 je pred slovensko-britansko odpravo, ki jo je sofinancirala tudi Planinska zveza Slovenije, osvojila le japonska odprava pod vodstvom Naokija Takade leta 1979, ki je pristopila čez južno steno. Po severnem grebenu je leta 1978 na Latok 1 prvič poskusila preplezati ameriška odprava najizkušenejših alpinistov tistega časa (Jim Donini, Michael Kennedy, Jeff Lowe, George Lowe), a so morali po 20 dneh plezanja 150 metrov pod vrhom obrniti zaradi bolezni enega od članov. V naslednjih štirih desetletjih je bil tako Latok 1 cilj številnih odprav vrhunskih alpinistov, leta 2015 sta v severnem razu poskusila tudi slovenska alpinista Luka Lindič in Luka Krajnc, a sta zaradi obilnega sneženja morala obrniti na višini okrog 6200 metrov. Julija letos se je tragično končal poskus ruske odprave, ko se je Aleksei Lonchinsky Sergey Glazunov smrtno ponesrečil, Alexandra Gukova pa so po več dneh v steni rešili v dramatični helikopterski akciji.

* Desna fotografija: Latok 1 s severne strani (Foto: Luka Lindič)

"Čeprav podrobnosti še niso znane, ocenjujem, da je bilo pri vzponu ključno, da so v zgornjem delu šli drugje, kot večina ostalih poskusov - niso sledili očitni liniji raza, ampak se usmerili v desno na sedlo med Latokom 1 in 2, nato pa dosegli vrh po južni strani gore. To je najbolj logična smer, kot sva leta 2015 ocenila tudi z Luko Kranjcem. Ta vzpon je idealna slika alpinizma, kjer je celotno ostenje nepreplezano in je treba pomisliti s svojo glavo in poiskati najbolj logično linijo. Čestitke alpinistom za vrhunski vzpon, poleg tega pa velik poklon Alešu, Luku in Tomu, da so po ruski drami na Latoku 1 ostali tam in se bili sposobni zbrati za vzpon," je prvo oceno podal Luka Lindič.

Podrobnejše informacije o vzponu bodo znane, ko se alpinisti vrnejo domov. Česen in Stražar bosta v Slovenijo prispela v nedeljo zvečer.

Manca Čujež
Vir: PZS.si 

13. avgust 2018 ob 20:47 | Ljubljana - MMC RTV SLO
Česen in Stražar na sedemtisočaku Latoku spisala zgodovino
 
Štiri desetletja neuspešnih odprav na "sveti gral" alpinizma
 
Med alpinističnimi dosežki leta
Severni greben Latoka velja za eno najzahtevnejših plezalnih smeri v Karakorumu, zato se podvig slovensko-britanske odprave nedvomno uvršča med najpomembnejše alpinistične dosežke letošnjega leta. Pri Rock and Ice so ga že uvrstili med kandidate za najprestižnejšo alpinistično nagrado zlati cepin.
 
Vzpon odmeva tudi na tujih spletnih portalih

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti