Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

V pričakovanju stoletnice

Rezultat iskanja slik za uršlja goraVečer, Koroško - Andreja Čibron Kodrin: Planinsko društvo Prevalje - Jubilej bodo zaznamovali z izdajo zbornika in prireditvami.

Za postojanko na Uršlji gori zgledno skrbijo, dodatni pospešek aktivnostim prinaša sodelovanje pri projektu Geopark Karavanke.
Letos je bilo v primerjavi z lanskim letom ogromno snega, tudi nevihtni pojavi so bili zelo ekstremni, kar je v prvi polovici leta kar precej ljudi zadržalo v dolini. Kljub temu je bil obisk dober, planinci so navdušeni nad tukajšnjim čudovitim okoljem in pozitivno energijo, ki jo tu občutijo, kot sami povedo,” pripoveduje Andreja Kralj, ki najemnici Sonji Podbregar že drugo leto pomaga pri gostinskem delu v Planinskem domu na Uršlji gori. "Nihče, ki pride sem gor, ne bo ostal lačen,” povzame raznovrstno ponudbo hrane, ki ji bodo kmalu dodali še kislo mleko.
Rezultat iskanja slik za uršlja goraNekaj metrov pod vrhom 1699 metrov visoke Uršlje gore stoji postojanka Planinskega društva (PD) Prevalje, ki jo je slednje že lani oddalo v najem, Podbregarjeva pa bo predvidoma najemnica tudi prihodnje leto. V preteklosti so v društvu za poletno sezono zaposlili oskrbnika, v preostalih mesecih pa so ob vikendih dežurali odborniki. "Pri dilemi, kako razvijati turizem, težimo k 'zlati sredini', da naš planinski dom ni samo gostilna in da je še vedno planinska koča,” pravi predsednik PD Stanko Robin.
V planinskem domu so letos izvedli že nekaj naložb. "Ker je na Uršlji gori na voljo samo deževnica, so zelo dobrodošli izjemno kakovostni filtri za pitno vodo, ki smo jih namestili ob večinskem sofinanciranju Planinske zveze Slovenije. Na starem delu doma smo postavili nov balkon, že lani smo tam zamenjali pet oken. Pred domom smo postavili nove lesene mize in klopi, saj nam jih je polovico uničila zima. Kupili smo tudi hladilnik," nove pridobitve našteva predsednik Robin. Načrtov pri vzdrževanju koče planincem ne zmanjka: "Letos bomo začeli obnavljati stari del, zamenjali bomo še nekaj oken. Obnoviti je treba del kanalizacijske napeljave in na novo položiti tlakovce pred planinskim domom."
Svoje mesto v projektih Geoparka Karavanke za popularizacijo koroških gora in večji turistični obisk ima tudi Uršlja gora. V planinskem domu načrtujejo temu prilagoditi prenočitvene zmogljivosti v starem delu, namestiti pa nameravajo tudi tuš za obiskovalce.
Prihodnje leto bo društvo, ki zdaj šteje 440 rednih in 150 podpornih članov, praznovalo 100-letnico delovanja. V počastitev jubileja bodo izdali priložnostni almanah in pripravili svečano prireditev v Družbenem domu na Prevaljah. Tudi tradicionalno septembrsko Srečanje Prevaljčanov na Uršlji gori bo potekalo v znamenju častitljive obletnice ustanovitve.

Andreja Čibron Kodrin
Fotografiji: Uršlja gora s planinskim domom in cerkvijo
sv. Uršule je priljubljeni cilj mnogih ljubiteljev narave.

Vecer.si 09.08.2018
V pričakovanju stoletnice

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46032

Novosti