Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Tri najlepše

06.08.18 04.00
G-L: "Dnevnik" <> Dnevnik/Planinstvo

Tri najlepše zavarovane planinske poti Mireta Steinbucha

 

sreda, 8. avgust 2018, ob 05:28, Urednik G-L, ogledov: 1091

Dnevnik - Gorazd Suhadolnik: ... zavarovane planinske poti Mireta Steinbucha

»Sicer nisem prav pogost obiskovalec z jeklenicami opremljenih plezalnih poti, občasno pa le zaidem nanje,« pravi Mire Steinbuch, alpinist in sodelavec revije Planinski vestnik. Za našo rubriko je izbral tri zahtevne zavarovane planinske poti. »Da bo vse po pravilih: ne vstopajte brez samovarovalnega kompleta, čelade in rokavic in obujte primerne čevlje, katerih podplati omogočajo dobro trenje,« poudarja Steinbuch.

Hanzova na Malo Mojstrovko

S prelaza Vršič pojdimo po Hanzovi na Malo Mojstrovko. To je zelo zahtevna zavarovana pot, ki jo je leta 1928 mojstrsko nadelal in v 18 dneh s pomočjo Antona Kravanje, Kopiščarjevega iz Trente, zgradil gorski vodnik, reševalec in še kaj Ivan Vertelj - Hanza. Primerna je tudi za uvajanje začetnikov, ki jih bo morda treba varovati z vrvjo. Od izbranih treh je tehnično najlažja. Sestopimo lahko kar po njej, da jo poskusimo še navzdol grede, ali po južni strani skozi Vratca in po potki čez melišče na Vršič.

Via Italiana

Izhodišče za zelo zahtevno zavarovano pot Via Italiana je parkirišče pri zgornjem Mangartskem jezeru. Od tu mimo bivaka Nogara pridemo do vznožja stene. Ko dosežemo Mangartsko sedlo, se lahko odločimo še za vzpon na Mangart po zavarovani Slovenski in sestop na sedlo po običajni Italijanski poti. S sedla lahko sestopimo po široki grapi Plazje ali kar po poti Via Italiana. Med sestopom po njej sem celo bolj užival kot med vzponom. Šele ko greš po njej dol, spoznaš, kako enkratno je speljana po naravnih prehodih. Naporna, a lepa tura terja dobro kondicijo in izkušenost.

Ferata Češka koča

Ferata Češka koča sicer ni med prvimi »železnimi potmi« pri nas, je pa prva športna ferata v naših gorah. Ocena težavnosti je C, D/E (za zdaj najtežja ferata na svetu, Extraplomix na Gran Canarii, ima oceno G). Ne vstopajmo takoj po dežju, kajti kmalu po začetku je odsek, ki poteka delno po skalah in delno po zemlji, blatni podplati tudi na suhih skalah zdrsavajo. Potrebne so dobra kondicija, dovolj moči v rokah in izkušnje. Obstajata dve varianti. Lažja se priključi višje in obide najtežji spodnji del, še vedno pa nas čaka manjši skalni trebuh (D). Sestopimo na desno po markirani poti mimo Češke koče.

Komentiraj (5):

Marjan Bradeško, sreda, 8. avgust 2018, ob 07:46

Zanimivo, Mire predlaga tudi sestop po Hanzovi in po Via Italiana. Zakaj zanimivo? Ker sem lani naletel na zelo zanimiv položaj. Sestopal sem po Kopiščarjevi (Jeseniški) s Prisojnika, pa je seveda bila neznosna gneča in je prav vse, ki sem jih srečeval, malo brigalo, da moram v hladnih kaminih in kjerkoli čakati po 20 minut in več, še huje, nekdo mi je rekel: "Po takih poteh ne sestopamo!" Sam sem doslej prav po vseh zavarovanih poteh tudi sestopal, tako po teh, ki jih omenja Mire, kot po številnih drugih. Me zanima mnenje še koga. Le zakaj ne bi tudi sestopali? Meni so ti sestopi še posebej všeč.

Primož Auersperger, sreda, 8. avgust 2018, ob 11:16

Ja no, že na Triglavu je dovolj težav pri srečevanju. Via Italijana in Kopiščarjeva sta zelo obiskovani. Upajmo, da ne bo postalo sestopanje preveč promovirano. Dokler gre za posameznike, to gre, če pa to postane množičen šport pa se je potem takih poti bolje ogibati ali pa si vzeti s seboj opremo za abzajl preko kakega zastoja.

Mire Steinbuch, sreda, 8. avgust 2018, ob 11:24

V gorah naj ne bi človeka omejevalo nič drugega kot njegove psihofizične sposobnosti. Vendar se tako mnenje občasno izkaže kot preoptimistično in naivno. Nekateri bi radi čim več popredalčkali in "pošlihtali". Sem spada tudi prepričanje, da se po feratah pleza samo navzgor. Ti naj ustanovijo civilno iniciativo za zbiranje podpisov za referendum o prepovedi sestopanja po feratah oz. zavarovanih plezalnih poteh. Če jim bo v prvo spodletelo, naj v drugo poskusijo z modificiranim predlogom: da bi na obeh koncih zavarovane poti postavili znak za prepovedano smer in dodatno tablico z urami, ki dovoljujejo promet v eno oz. drugo smer. Ob tem naj ne pozabijo tudi na parkirišče za čakajoče.
Mislim, da bi se z malo strpnosti in dobre volje vsi plezajoči lahko tudi na ozkih grlih srečevali brez slabe volje in živčnih pripomb. Razen če … razen če ne gre za foušijo tistih, ki se komaj vlečejo navzgor in se jim zdi za malo, da nekdo drug "frajári" navzdol.
Srečno!

Matej Kucler, četrtek, 9. avgust 2018, ob 22:55

Hanzova v Prisanku in po Jubilejni dol ta krožna je ena najlepših pri nas.

Primož Auersperger, petek, 10. avgust 2018, ob 14:06

Po Burgeralmski Areni ocene F nisem videl še nobenega, da bi sestopal. Sem pa videl sestopati enega po Kaiser Maxu ocene E in po Spodnjem Plotu ocene E, morda celo E/F. A tam je že gor tako malo prometa, da si ni težko srečati. Dokler je teh, ki sestopajo po feratah malo, to ni problem. Je pa dosti bolj smiselno iti po Kopiščarjevi gor in po Jubilejni dol. Tista Via Italiana, ferata z mestom C in ostalim B pa je zelo obiskovana. Prav tako ferata Kopiščarjeva z mesti B. Zelo obiskovana je tudi ferata Češka koča z dvema krajšima mestoma ocene slab D. Podobno je pri alpinističnih smereh, kjer se gre gor po težji in dol po lažji. Nisem slišal še za nobenega, ki bi šel gor po Nemški in dol po Sfingi.

eXTReMe Tracker