Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Izgubljena

01.08.2018 21.46: Lunin mrk drugič

sobota, 18. avgust 2018, ob 05:28, Metod Škarja, ogledov: 438

se prikaže z zamudo: Lunin mrk drugič

Vse sorte variante so bile za ta dan oz. noč, kam v hribe ali kaj podobnega za čim bolj čist pogled.

Potem pa so popoldanske nevihte in oblaki, ki so zanesljivo puščali jasnino le nad Ljubljansko kotlino, odločili, da ostanem kar doma in mrk opazujem z balkona. Sprva nisem nameraval fotografirati, ker bodo profesionalci to opravili dosti bolje. Na sredi mrka pa me je le premamilo, da poskusim narediti nekaj fotk. 

Moj manjši gorski Sony s 30x zoomom v iskalu lune niti ni videl, ko pa sem fokusiral na Mars in slikal, se je potem na sliki zelo rahlo videla tudi luna. Potem sem uporabil še dva superzoom kompakta, Nikon P600 (zoom 60x) in P900 (zoom 83x), zadnji sploh z zelo veliko vstopno lečo. Za tako opremo zadnja leta vzorno skrbi sin. Oba imata zelo dobro stabilizacijo, tako da sem slikal kar iz roke z aparatom, naslonjenim na ograjo ali na steno balkona. Seveda se je vseeno treba popolnoma umiriti. Še največja težava je bila, da je bilo svetlobe od lune tako malo, da avtofokus ni dobro deloval (objektiv je prečkal največjo ostrino in se ustavil nekaj stran od nje, ročnega ostrenja pa mi ni uspelo aktivirati). Zgoraj so prikazane od leve proti desni slike posameznih fotoaparatov, kot si sledijo v tekstu. Povsem desno je slika Marsa.

Kasneje sem slikal še zadnjo fazo mrka. Tu težav z ostrino ni bilo, je pa bila občutna razlika v kakovosti slik posameznega fotoaparata. P600 in P900 imata oba tudi nastavitev "Luna", kar omogoča, da luna na slikah ni presvetla. Kar pa se časov osvetlitve tiče, pa ko je luna dovolj približana, ni več problem, ker padejo pod stotinko. Je pa pri takih zoomih še vedno treba držati aparat zelo pri miru. Slike zgoraj so po fotoaparatih v enakem vrstnem redu kot prej. Spodaj pa še "oprema" na maksimalnem zoomu.

Metod Škarja

 

eXTReMe Tracker