Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Prenovljena

Lokalne-ajdovscina.si, 26.06.2018

 

sobota, 4. avgust 2018, ob 05:27, Uredništvo G-L, ogledov: 510

Koča pod Golaki odslej prijaznejša tudi za kolesarje

Včerajšnji praznični dan so izkoristili tudi v ajdovskem Planinskem društvu, saj so organizirali Srečanje pod Golaki. Namen srečanja je bila otvoritev dograjene koče in predstavitev opravljenih del pri koči. Slovesno pa so odprli 35-kilometrski označen odsek Slovenske turnokolesarske poti. Kolesarji so nato imeli še dodaten program z vodeno turo od Koče pod Golaki do Ajdovščine.

Ena najlepših planinskih koč daleč naokrog, je včeraj sprejela kar številne pohodnike in kolesarje, ki so praznični dan izkoristili za izlet v naravo. Koča pod Golaki ima skoraj dve leti oskrbnika Borisa in Magdo, ki svoje goste razvajata z domačimi dobrotami, za posladek pa razveselita še s kuhanimi skutinimi štruklji. V lično urejeni koči sredi idilične pokrajine se zato mnogi počutijo kot v pravljici. V koči pa je mogoče tudi prenočiti, kar izkoristijo številni pohodniki, predvsem tisti, ki poskušajo skleniti Slovensko planinsko pot.

Koča je pred kratkim dobila svežo podobo. Najpomembnejše so nove sanitarije, ki jih koča doslej še ni imela. Številni prostovoljci iz ajdovskega Planinskega društva so uredili tudi shrambo in vodohran za 50 kubičnih metrov vode, kar zadošča za normalno oskrbo s pitno vodo ter požarno varnost. Zgradili so pomožni objekt za agregat in drvarnico ter objekt za odpadne vode. V notranjosti objekta so obnovili električno in vodovodno napeljavo. Koča, ki se nahaja na 1260 metrih nadmorske višine, je dobila tudi novo fasado, do koče pa sedaj vodi urejena servisna dovozna pot, lepša in urejena je tudi okolica.

Predsednik ajdovskih planincev Cvetko Ušaj, je takole za Primorske novice pokomentiral novosti pod Golaki: »Veliko smerokazov nam sporoča, da smo prišli v paradiž pohodništva, turnega kolesarjenja, teka na smučeh in turnega smučanja. Gre za eminentno točko Vipavske doline, ki privlači vse več obiskovalcev. Planinsko društvo pa tudi s to obnovo sledi strategiji občine Ajdovščina v smeri razvoja aktivnega turizma v Vipavski dolini. Opravljenih je bilo več kot 120 ur prostovoljnega dela. Načrti za prihodnost obsegajo ureditev kolesarskih označb proti koči na Čavnu in Modrasovcu. Za prihodnost pa si želimo čim večje število legalnih kolesarskih poti, tudi z dvonamensko uporabo planinskih poti, tam kjer je to smotrno in mogoče. Pri tem odlično sodelujemo z drugimi akterji gorskega kolesarjenje v občini.«

Prav turni kolesarji pa so se včerajšnje novosti najbolj razveselili. Le to je v porastu, tako po svetu, kot tudi v Vipavski dolini, saj le ta nudi izjemne pogoje za uživanje v naravi s kolesom. Čutiti je vse večje sobivanje in hkrati spoštovanje med kolesarji in pohodniki, kar je seveda prvi pogoj za uspešen razvoj te vrste turizma tudi pri nas. Največji problem na tem področju je bila in je na mnogih točkah še, urejena kolesarska infrastruktura, ki pa se precej izboljšuje. Prav včerajšnji dogodek pod Golaki je nov velik korak k urejenosti te športno turistične panoge. Ob Slovenski planinski transverzali tam mimo poteka tudi nova Slovenska turno kolesarska pot, ki predstavlja eno prvih veznih MTB poti na svetu. Po zaslugi članov odseka za turno kolesarjenje in turno smučanje je PD Ajdovščina med prvimi, ki so svoj odsek markirali s turno kolesarsko markacijo in namestili usmerjevalne table. 35 kilometrov dolg odsek so slovesno odprli prav včeraj.

Ajdovski odsek Slovenske turno kolesarske poti se začne na Škrbini pod Bukovim vrhom nad Idrijsko Belo. Po makadamu vodi mimo Smrekove drage do koče pod Golaki in naprej do koče v Tihi dolini, od koder se spusti k Materi Gorjanki in po Resljevi poti do Gorenj, mimo izvira Hublja do Hiše mladih. Mimo Kastre nadaljuje po levem bregu reke Hubelj do Napolenovega mostu v Dolenjah in se strmo vzpne mimo cerkve sv. Marjete na Planino. Zadnji vzpon v občini se zaključi na sedlu pod Ostrim vrhom. Sledi spust mimo Gaberij v dolino Branice, kjer se ajdovski del konča. Pot vodi naprej proti Štanjelu, Trstelju in Piranu. Vabljeni, da jo preizkusite.

Fotografije: Klavdij Blažko
Oznake: KOL
eXTReMe Tracker