Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Dinkovih devetdeset

torek, 31. julij 2018, ob 10:55, Urednik G-L, ogledov: 905

ZVGS: Danes, 31. julija 2018, praznuje častitljivih devetdeset let eden prvih treh naših častnih članov Dinko Bertoncelj - Naš prvi himalajec

Dinko je bil rojen na Koroški Beli pri Jesenicah. Z rodnih Jesenic je odšel v Argentino sredi petdesetih let prejšnjega stoletja. Kot izvrsten mlad alpinist in smučar se je naselil v San Carlos De Bariloche v Patagoniji.

Postal je poklicni raziskovalec Antarktike, kjer so ga konec petdesetih let spoznali argentinski vojaški raziskovalci in alpinisti ter ga leta 1954 povabili v argentinsko vojaško-alpinistično odpravo na 8091 metrov visok himalajski vrh Daulagiri. Na odpravi je Dinko Bertoncelj dosegel takratni slovenski višinski rekord 7200 m.

V slovensko gorniško zgodovino se je tako vpisal kot prvi slovenski himalajec. Na pobudo argentinske kopenske vojske je skupno s še dvema argentinskima Slovencema, Tončkom Pangercem in Frenkom Jermanom, postal eden strokovnih svetovalcev argentinske vojaške gorske šole, ki je bila ustanovljena v Bariločah. Bertoncelj je soavtor prvega gorniško-smučarskega priročnika argentinske vojske. Za sodelovanje z argentinsko vojsko in posebej gorsko šolo argentinske vojske je leta 2015 prejel prestižno odlikovanje argentinske vojske. Ves čas po prihodu v Argentino se je aktivno udejstvoval v alpinizmu in smučanju, na vrhovih v argentinski Patagoniji začrtal vrsto zahtevnih prvenstvenih alpinističnih smeri ter tako pomembno prispeval k prepoznavnosti uspehov slovenskega alpinizma.

Z razvojem slovenskega alpskega smučanja v osemdesetih letih je bil pobudnik prvih treningov slovenskih smučarjev na južni polobli. Takoj po formiranju Slovenske vojske leta 1991 je bil pobudnik sodelovanja z argentinsko vojsko na gorniškem področju in kasneje sodelovanja gorskih šol obeh vojsk. Dinko Bertoncelj je od leta 2008 član ZVGS.

Za bogat prispevek k prepoznavnosti slovenskega gorništva in smučanja v tujini ter za vzpodbujanje sodelovanja na področju vojaškega gorništva med slovensko in argentinsko vojsko mu je ZVGS 19. 9. 2008 ob Dnevu vojaških gornikov v odsotnosti podelila listino častnega člana združenja.

Ob življenjskem jubileju je Dinku v imenu vseh članov poslal posebno čestitko predsednik našega združenja Slavko Delalut in kot darilo knjigo o Rudolfu Badjuri, smučarju in alpinistu, ki jo je soizdalo ZVGS. Dinkovo in Badjurovo življenje sta si v mnogočem podobni.

Dinko, še na mnoga leta! In da bi še dolga leta izmenjavali misli, mnenja in izkušnje o gorah, smučanju in vojaškem gorništvu!

Oznake: VTG

Komentiraj (1):

Marjan Bradeško, torek, 31. julij 2018, ob 21:53

Da še malo osvetlim sliko Dinka Bertonclja - o njem in njegovi knjigi Dhaulagiri sem davnega leta 1993 v Planinskem vestniku pisal takole: http://www.planinskivestnik.com/files/File/PV_1993_078.pdf#page=66

eXTReMe Tracker