Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

S kolesi

... iz Val Gardene do Chiemsee - Igor Jenčič: TransAlp 2018

Že nekaj let zapored se podajamo na prečenja Alp s kolesom – ne po asfaltiranih prometnicah, temveč po kolovozih, gozdnih in opuščenih vojaških cestah, stezah, starih pastirskih in tihotapskih prehodih ...

V več enotedenskih etapah smo opravili že prečenji od Oberstdorfa do Gardskega jezera ter od Ženevskega jezera do Sredozemlja oziroma do Ventimiglie, naš zadnji podvig pa je trasa od Chiemskega jezera (Chiemsee) v Nemčiji do Gardskega jezera (Lago di Garda) v Italiji.
Lani smo opravili z južno polovico (iz Val Gardene do Garde), za letos nam je ostala še severna – od Chiemsee do Val Gardene. Andrej je predlagal, da bi bilo mogoče bolje, da obrnemo smer potovanja – da začnemo v Val Gardeni in končamo ob Chiemskem jezeru – po koncu večdnevnega kolesarjenja se skoraj spodobi obredno kopanje v jezeru. Ostali smo bili hitro za.

Logistika je bila enaka kot prejšnja leta – najeli smo kombi, ki je transportiral večino prtljage. Vsak dan ga je vozil eden med nami; praviloma je šofer opravil dnevni kolesarski vzpon z glavnino, z najvišje oziroma primerne točke pa se je vrnil na izhodišče in pripeljal avto "okoli hriba" na cilj tistega dne. Spali smo v hotelčkih in penzionih, tako da je bilo za kulinariko in za udobje dobro poskrbljeno.

Prvi dan smo se pripeljali v Ortisei in še isto popoldne odkolesarili do koče Resciesa (Raschötzhütte), ki leži skoraj tisoč metrov višje. Žal je bila koča zasedena in v njej nismo mogli prespati, zato smo se spustili nazaj v Ortisei.

Naslednji dan smo se s tirno vzpenjačo povzpeli nazaj na Rescieso, nadaljevali po slemenih do koče Brogles, se spustili nekaj sto metrov do koče Zanes in se ponovno povzpeli na kočo Schlüterhütte (Rif. Genova), ki leži tik pod sedlom Kreuzfeldjoch, 2340 m. V dolgi prečki smo nato obkrožili markantno goro Sas de Pütia (Peitlerkofel) in prespali na koči na prelazu Würzjoch (Passo delle Erbe). Celotna pot je v območju naravnega parka Pöz-Odles in razgledi so bili čudoviti.

Tretji dan smo nadaljevali po razglednih slemenih Lüsner Alm (Alpe di Luson) do Astjocha (Burgstall), od koder smo se po gozdnih cestah spustili v dolino. V Brunecku smo si privoščili kosilo, potem pa nas je čakalo še 40 km in 600 višinskih metrov vzpona v zatrep doline Taufers (Val di Tures). K sreči je pretežni del potekal po kolesarskih poteh ter v hladu reke, a vseeno se je pot vlekla in na cilj v Prettau (Predoi) smo prišli dobesedno na večerjo.

Četrti dan je bil tehnično najtežji, saj smo morali 600 višinskih metrov porivati kolesa na prelaz Krimmler Tauern, 2633 m, kjer smo prekoračili glavno verigo Alp. Tudi spust na severno stran, v Avstrijo, lep čas ni bil vozen in je bilo potrebno hoditi ob kolesih tudi navzdol. Smo bili pa zato nagrajeni z vožnjo po slikoviti dolini Krimmler Achental ter s pogledi na znamenite Krimmlske slapove. Prespali smo v vasi Neukirchen am Grossvenediger, nekaj km vzhodno od Krimmla.

Peti dan smo se zbudili v dež. Počakali smo par ur, da je vsaj v glavnem prenehalo deževati, potem pa nas je večina izkoristila možnost brezplačne uporabe žičnice (vključena je bila v ceno prenočišča), se povzpeli na Wildkogel, 2127 m, in v dolgem prečnem spustu ujeli prvotno načrtovano smer vzpona na višini 1309 m, dobrih 400 metrov nad našim izhodiščem. Na škrbini Filzenscharte, 1686 m, smo prečkali Salzburško-Tirolsko mejo, se spustili v dolino Brixental, potem pa nas je čakal še vzpon na Hartkaiser, od koder smo precej po naključju odkrili krasno "singlo" v Ellmau, kjer smo prespali.

Zadnji dan je bil v primerjavi s prejšnjimi precej bolj ravninski, čeprav tudi ni manjkalo vzponov in spustov. Najbolj slikovit in tudi tehnično zahteven je bil stari tihotapski prehod (Schmugglerweg) preko meje med Avstrijo in Nemčijo. Sicer pa smo pretežno kolesarili po mreži dobro označenih kolesarskih poti.

Na koncu je res izjemno prijalo kopanje v Chiemskem jezeru in potem samo še vožnja domov.

Besedilo in fotografije: Igor Jenčič - Mišo

Igor Jenčič : S kolesi iz Val Gardene do Chiemsee


   
Sleme proti Lusner Alm

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti