Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

K2

22. julija je bilo na vrhu še 32 ljudi - Dva dni pred tem tudi tretji Slovenec - Prvo smučanje z vrha

V nedeljo, 22. julija 2018, je bilo na vrhu K2 (8611 m) še 32 ljudi, doslej letos torej že 63, kar je rekordno za drugo najvišjo goro sveta.

Že včeraj smo zaznali, da je bil dva dni prej, torej 20. julija, na vrhu tudi Tomaž Rotar [lani na Everestu], kot član odprave, ki jo je organiziral in vodil Dan Mazur.

Zaključeno pa je bilo tudi prvo smučanje z vrha K2: Andrzej Bargiel je povezal kar štiri smeri: greben Abruzzi, varianti Česna in Messnerja ter Kukuczka-Piotrowski.
Z vrha je najprej smučal do T4 (7600 m), kjer je moral počakati približno uro zaradi slabe vidljivosti.
Nadaljeval je po klasiki (grebenu Abruzzi) do T3 (7200 m), kjer se priključi Česnova varianta. Po njej in na kratko v Messnerjevo, ki jo je povezal s smerjo Kukuczka-Piotrowski.
Z vrha je začel ob 11.30, bazni tabor pa je dosegel okoli 19.30 po lokalnem času.

Vir: alanarnette.comwspinanie.pl | 


Andrzej Bargiel (30) je v Himalaji že smučal z Broad Peaka, pa osrednjega vrha Šiša Pangme (2013) in Manasluja (2014).
Je trikratni prvak Poljske v skialpinizmu in prav tolikokratni zmagovalec SP v tej disciplini. 
In - v vsega 30 dneh je postal "snežni panter": povzpel se je na vseh pet pamirskih sedemtisočakov.

So bili pa že številni poskusi (ob namerah našega Dava Karničarja): Leta 2009 David Watson smučal Bottleneck, 2010 Fredrik Erikson in 2011 Luis Stitsinger; prvi pa je verjetno poskusil 2001 Hans Kammerlander, ki pa je po prvih 400 metrih smučanje prekinil, da je reševal korejskega alpinista.

12 komentarjev na članku "K2"

Franci Savenc,

Vsa čast Tomažu Rotarju!

Ne morem pa verjet pripombi glede smucanja. A sploh veste o cem se tu govori? Tip si je pripel smuci na vrhu K2 in se odpeljal v dolino, prvi v zgodovini. To ni bila 200 meterska flanka nad Zelenico. To da je nekje na poti nasel prestrm odsek za smucanje in si pomagal z vrvjo je lepotna napaka a kredit prvega smucanja je za moje pojme nesporen. Heckmaier, Harer, Vorg in Kasperek so si leta 1938 velikokrat pomagali s klini, niso plezali prosto. Jim je kdo oporekal prvi vzpon?

Problem glavnine slovenskih alpinističnih smucarjev je, da je njihov nivo nizji ali pac v obmocju smucarjev, ki so zaceli delovati pred 20 in vec leti. Vecina (vedno so izjeme, tudi letos so nekateri smucali Gervasuttija v Taculu) ne pogleda stran od Zelenice in podobnih krajev. Smucanje nepomembnih nekaj sto metrov visokih "prvenstvenih"linij se jim zdi pomembnejse kot oditi v Alpe ali se dlje in se "izmeriti". Nad Chamonixom se na dnevni bazi smucajo (poleg kopice drugih) smeri kot Mallory ali Frendo v severni steni Midija. Vsakdo opravi kak spust z vrvjo. Preprosto, ker nekaterih odsekov ni mogoce smucati. Ne pravim, da je to ideal smucanja. A s smucmi so sli preko. Tako kot ne bo nihce prosto preplezal povsem gladke strehe sredi velike stene katero plezajo s pomocjo svedrovcev. Ni idealno a to alpinisticna smer vseeno je!

Ze ob Davotovem Everestu so se sirile tipicne slovenske klevete kako ni smucal Hillaryeve stopnje. Verjamem, da jo je a tudi ce bi se podrajsal tistih nekaj metrov s pomocjo vrvi dosezek oz kredit prvega smucanja ne bi bil sporen. Drugo pa morebiten "izum" prostega alpinisticnega smucanja. Ob izumu slovenskih ocen tezavnosti bi morda slo smucarska elita storila tudi to?!

Opravicilo za sumnike. Pisano na telefonu.
Urednik: SMS s tem besedilom je poslal Tomaž Jakofčič - Jaka


Franci Savenc,

Da, res je! Ob Vikiju Grošlju in Zvonku Požgaju (na vrhu 13.06.1993; odpravo je vodil Tomaž Jamnik), se je na vrh K2 26. julija 2006 povzpel tudi Roman Benet (v statistikah voden le kot Italijan) z Nives Meroi.


Metod Škarja,

Vprašanje sedaj je, ali gre za poskus smučanja (kot je napisal Jaka) ali za smučanje z odsekom abzajla, kar je povsem legitimno, le navesti je treba take zadeve (tudi v literaturi tako stoji).

Letos npr. je bila Povnova v Kočni večkrat presmučana; vsaj enkrat so spodaj abzajlali čez skok. Je šlo za poskus smučanja ali za smučanje s takim vstavkom? In pred nekaj leti smučanje S grebena Skute z abzajlom čez ozek, ob takratnih razmerah nesmučljiv del, kaj je potem to? (navajam dva primera zahtevnejšega smučanja, ki se jih ravno spomnim)

Jasno pa da je končna rešitev nekega problema, ko je presmučan v celoti (če je seveda načeloma to možno).


Metod Škarja,

Ne vem, po kakšni logiki so se sem zraven pritaknile švicarske ocene. Bargiel zaenkrat ni podal še nobene ocene, ne v naši, ne v kaki drugi lestvici.


Jaka Ortar,

Izjemen poskus Poljaka, smučarski problem ostaja, saj Planetmountain poroča o 50m abzajlu. To je pa kar zajeten odsek.


Anka Rudolf,

Ni g. Rotar četrti Slovenec na em vrhu?


Tone Škarja,

Zares iskrene čestitke za osebni in obenem slovenski uspeh!

Hkrati pa zanimivo opažanje, da se vse več zanimivih stvari odvija mimo P(ohodniške)ZS. Tudi problem smučanja je zdaj rešen.


Marko Kern,

Tomaž Jakofčič, tako kot imaš ti svobodo izražanja, jo imajo tudi drugi. Nič ni narobe s tem, da obstaja več mnenj, prav obratno. Sam veš, kolikorat si se že v svojih člankih pridušal in kritiziral, kako ti ljudje ali organizacije delajo krivico, daj si vendar kdaj nastavi ogledalo.

Jaka Ortar je povsem normalno komentiral, da smučanje (uporabil je besedo izjemno) glede na poročanje ni bilo neprekinjeno. In če je kdo pri nas še posebno natančen glede tega, je to prav Davo Karničar. Verjetno jih ni veliko, ki bi bili bolj dosledni, kdaj je neka smer presmučana. Davo bi ob tej novici verjetno rekel, da smučarski problem K2 še ni v celoti rešen. Preberi kakšen njegov zapis glede neprekinjenega smučanja.

Še odziv na tvoje klevete, ko ravno uporabljaš to besedo in jo očitaš drugim. "Izumljene slovenske ocene težavnosti" so švicarske ocene, ki so samo prevedene v naše okolje.


Andrej Kecman,

Čestitke seveda Rotarju in Bargielu.

Lepo je bilo zapisano, da se je spustil po vrvi. Torej izziv nepretrganega smučanja ostaja. Smučanje samo pa vseeno ostaja izjemno in bo težko ponovljivo.

Marko. Švicarskih ocen jaz ne rabim. Imam slovenske in mi zadostujejo. Nesi jih nazaj v Švico. Lahko pa uvedeš vzhodnonemške ocene v plezanje, mogoče so boljše od naših.

Tomaž Jakofčič osti jarej.

Lep pozdrav z dopusta.


Andrej Kecman,

Z Markom sva prešla na osebno elektronsko pošto na izmenjavo mnenj. Brez hude krvi. Mogoče je bil moj ton preoster.

Se pač v določenih zadevah ne strinjata.


Stojan Kralj,

Tale g. Rotar je pa en hudo velik car. Lp


Matej Kucler,

V gore se hodi uživat ne pa .... tu raje nič ne napišem, ampak ni lepšega kot sanje uresničit.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti