Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Garnbretova

Siol, 22.07.2018:
Garnbretova nad vsemi, Škoflic odličen tretji

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 21.07.2018 

nedelja, 22. julij 2018, ob 10:09, Franci Savenc, ogledov: 601

SiolNET/Sportal - STA: ... nad vsemi, Škoflic odličen tretji
PZS: Zlato za Janjo, bron za Domna;  Večer

Športna plezalka Janja Garnbret je v soboto na tekmi svetovnega pokala v težavnosti v francoskem Brianconu slavila novo zmago. V moški konkurenci se je Domen Škofic, edini slovenski finalist, uvrstil na tretje mesto.

V slovenski vrsti so bila vnovič uspešnejša dekleta, saj so uspeh Garnbretove dopolnile Mina Markovič s petim mestom in prvim letošnjim finalom, Vita Lukan s šestim in Mia Krampl s sedmim mestom ter pripomogle, da so drugič v zgodovini v finalu svetovnega pokala nastopile štiri Slovenke.
Za Garnbretovo je bilo to že tretje slavje v Brianconu.

Garnbretova se je v letošnji sezoni tudi na tretji tekmi uvrstila na stopničke. Na uvodni tekmi v Villarsu je zmagala, v Chamonixu pa je bila druga. V Brianconu je bila druga Avstrijka Jessica Pilz, tretja na Belgijka Anak Verhoeven. V moški konkurenci je zmagal Nemec Alexander Megos.

Znova sem zaupala vase

"Na prejšnji tekmi v Chamonixu nisem bila ravno jaz, čeprav je tudi drugo mesto odlično, v Brianconu pa sem se dobro počutila in znova zaupala vase. Finalna smer ni bila tako težka, sem pa vedela, da je Jessica dosegla vrh, zato sem si jo morda naredila malce težjo. Uživala sem, kot vedno, in najpomembneje je, da imam znova te dobre občutke," je bila po zmagi zadovoljna 19-letna Korošica, ki se je po balvanskem premoru zaradi mature vrnila v tekmovalno kolesje s svetovnim pokalom v težavnosti.

"Matura je bila po eni stran v redu, da sem sproščeno plezala in trenirala, ni pa bilo dobro, da sem spustila tekme in malce padla iz tekmovalnega ritma. Preskok je bil kar zahteven, a težka sezona se nadaljuje dobro, saj sem si spet začela zaupati in uživati," je še dejala slovenska šampionka.

"Težko mi je bilo štartati kot zadnji, ker sem polfinale res super odplezal. S plezanjem sem zelo zadovoljen, predvsem pa sem vesel, da sem iz tekme v tekmo bolj sproščen, vedno bolj znam pokazati, kaj sem natreniral v pripravljalnem obdobju. Forma je vrhunska, a še vedno hočem vse odplezati preveč na 'ziher'. Po enem letu od zadnjih stopničk se počutim, kot da bi zmagal, želim obdržati ta občutek in uživati na naslednjih tekmah," je strnil vtise 24-letni Radovljičan, ki je sezono začel s sedmim in četrtim mestom, v Brianconu pa dobil polfinale. Nazadnje je bil na stopničkah svetovnega pokala julija lani v Villarsu, kjer je bil drugi.

"Ekipni uspeh ni bil naključje, ampak rezultat dobrega dela. Vedeli smo, da so punce dobro pripravljene, da bi pričakovali štiri finalistke, pa si vseeno nismo upali napovedati, čeprav nikoli ne veš, pri kateri bo eksplodiralo. Tudi Domen je res dobro odplezal in že v polfinalu pokazal najboljšo formo. Kaže, da še imamo potencial. Vesel sem, da pred svetovnim prvenstvom rastemo, da gre vse v pravo smer, tudi ozračje v reprezentanci je dobro. Do Innsbrucka še imamo nekaj časa in še imamo kakšnega asa v rokavu," je bil razumljivo navdušen trener reprezentance v športnem plezanju Urh Čehovin.

Športno-plezalno karavano naslednja tekma čaka že prihodnji konec tedna v italijanskem Arcu, vrhunec sezone pa bo septembrsko svetovno prvenstvo v avstrijskem Innsbrucku.


PZS, 21.07.2018 23.30: 
Zlato za Janjo, bron za Domna v Brianconu s 5 Slovenci v finalu

Slovenska športnoplezalna junakinja Janja Garnbret je 21. julija v Brianconu na tretji tekmi svetovnega pokala 2018 v težavnosti z vrhom finalne smeri prepričljivo stopila na najvišjo stopničko, edini slovenski finalist Domen Škofic pa si je po enoletnem premoru od zmagovalnega odra v Franciji priplezal bronasto medaljo. Ekipni uspeh so dopolnile Mina Markovič s petim, Vita Lukan s šestim in Mia Krampl s sedmim mestom ter pripomogle, da so drugič v zgodovini v finalu svetovnega pokala nastopile štiri Slovenke.

Janja Garnbret (Šaleški AO) je na tretji tekmi svetovnega pokala 2018 v težavnosti že tretjič zapored stopila na zmagovalne stopničke, v znamenju števila tri je tudi Briancon, saj je tam slavila že tretjo sezono zapored. Potem ko je lanska in predlanska skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti zmagala na uvodni tekmi v Villarsu in bila v Chamonixu druga, se je na tretji tekmi v Brianconu vnovič veselila zlate medalje. "Na prejšnji tekmi v Chamonixu nisem bila ravno jaz, čeprav je tudi drugo mesto odlično, v Brianconu pa sem se dobro počutila in znova zaupala vase. Finalna smer ni bila tako težka, sem pa vedela, da je Jessica dosegla vrh, zato sem si jo morda naredila malce težjo. Uživala sem, kot vedno, in najpomembneje je, da imam znova te dobre občutke," je bila zadovoljna 19-letna Korošica, ki se je po balvanskem premoru zaradi mature vrnila v tekmovalno kolesje s svetovnim pokalom v težavnosti: "Matura je bila po eni stran v redu, da sem sproščeno plezala in trenirala, ni pa bilo dobro, da sem spustila tekme in malce padla iz tekmovalnega ritma. Preskok je bil kar zahteven, a težka sezona se nadaljuje dobro, saj sem si spet začela zaupati in uživati." Druga je bila Avstrijka Jessica Pilz, tretja na Belgijka Anak Verhoeven.

Vse/dalje glej grafiko >
  Za poln ptikaz odpri v novem zavihku in povečaj (+)   

Besedilo: Manca Čujež
Fotografije: Luka Fonda

 

Oznake: PLE, tekTEŽ
eXTReMe Tracker