Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Dve prvenstveni

Jegličeve in Kara: v Malem Oltarju in SZ steni Planje

Friko, 16.07.2018:
Dorotheus
- nova prvenstvena smer Jegličeve in Kara

To je njuna že druga prvenstvena smer v zadnjih dneh. Pred dnevi sta v v severozahodni steni Velike Martuljške Ponce preplezala smer Obraz Ponce.

Tudi tokrat sta se mudila v martuljškem koncu naših Julijcev in v steni Malega Oltarja preplezala smer Dorotheus. Gre za 400 metrov dolgo smer s težavami VII/IV. Plezala sta pet ur in pol.

Silvo Karo, ki je svojo prvo prvenstveno smer preplezal daljnega leta 1978 (obilo odličnih plezalnih zgodb enega največjih akterjev slovenskega alpinizma si lahko preberete v knjigi Alpinist - naročite jo lahko na www.silvokaro.com) je o smeri Dorotheus povedal: "Lepa smer v odlični skali. Poslastica je peti raztežaj. Smer je speljana v območju stebra po katerem že poteka zelo lepa smer dveh odličnih alpinistov generacije "sedemdesetih" Petra Grossa in Marjana Manfrede Severni steber. Delček gre tudi po njej.
Muhasto vreme letos dopušča plezanje samo v dopoldanskem času, zato sva vstopila zgodaj in bila malo pred trinasto na vrhu Malega Oltarja. Z njega sva opravila en spust v grapo med Malim in Velikim Oltarjem in v nadaljevanju sestopala po njem do pod stene, kjer pa naju je že pričakal dež."


Friko, 20.07.2018:
Johanca
- nova prvenstvena smer Jegličeve in Kara

To je njuna že tretja prvenstvena smer v zadnjih dneh. Najprej sta v severozahodni steni Velike Martuljške Ponce preplezala smer Obraz Ponce, kmalu zatem pa v Malem Oltarju še smer Dorotheus.

Včeraj [19.07.2018] sta se mudila v severozahodni steni Planje, kjer sta preplezala novo smer (z oceno: VIII-/VI, 320 m, 7 h) in jo poimenovala Johanca.

Silvo Karo je o smeri povedal, da je imel linijo nagledano že nekaj časa, lani sta jo šla z Marijo že plezat, a je bila precej mokra in tako je takrat nastala prvenstvena Steber za lepši dan [22.07.2017] v stebru desno. Letos sta prišla pod popolnoma suho steno, našla čudovite a zahtevne prehode čez spodnji del stene, zgornji del pa krasi skala kvalitete Paklenice.
Smer je resna in zahteva od plezalca tudi veliko odločnosti, kajti padci so lahko nevarni. Plezala sta cug-cug.

In zakaj ime Johanca? Silvo je o tem povedal: "Mariji sem dejal, da me precej spominja na pokojnega Johana (ljubezen do plezanja, predanost, zagnanost, motivacija, način plezanja…), da jo bom klical kar Johan*. Pa je takoj dejala, da bo Johanca.
No, pa sva imela ime smeri še predno sva prišla na vrh."

* Vzdevek Janeza Jegliča, o katerem lahko veliko preberete tudi v knjigi Alpinist, ki jo lahko na www.silvokaro.com.

 

 

  
 


Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti