Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Poletni oddih

Večer, Bonbon - Sašo Ćosić: Poletni oddih: Bi pobegnili z neznosne vročine?

Da, v gorah je med junijem in avgustom običajno najbolj prijetno.

Junij je tukaj in z njim za večino najlepši del leta, ko se po neskončnih morskih plažah bosi brezskrbno sprehajamo v kopalkah. Kako krasno. Kako prijetno. A se zagotovo strinjamo tudi, da je pogosto rado kar preveč poletno. Kaj poletno, prav afriško vroče je lahko, ko se nad naše kraje zapelje tista neznosna dušeča sopara, da kar ne upamo iz klimatiziranega stanovanja ali hotelske sobe. Če bi torej radi pobegnili s pasje pregretih ulic in promenad ter se naužili svežega in predvsem hladnejšega zraka, bo gotovo najbolje, da se za kakšen dan, dva ali pa kar ves teden umaknete v višave. Pred vami je nekaj odličnih idej in izjemno lepih doživetij.

Z žičnico na sneg
Sosednja Avstrija, natančneje zahod Štajerske, tam v dolini reke Enns, je kot nalašč za enodnevni izlet. Nad slovitim Schladmingom se namreč nahaja najvišja gora Štajerske, veliki Dachstein, s strmo kabinsko žičnico, ki na platoju istoimenskega ledenika preseneti s Skywalkom - pogledom v globino z mostu s steklenim dnom. Seveda pa boste v čudovitem razgledu uživali tudi z ledenika. Če boste s seboj vzeli tekaške smuči, lahko do julija celo odtečete krog ali dva.

V senci jezer
Razburljivo lepo. Tako bi lahko opisali deželo več kot 70 jezer. Da, prav ste prebrali. V počitniški regiji neštetih toplic, jezerskih plaž, čudovitih mestec pa boste našli tudi obilico doživetij na gorskih vrhovih in občudovali izjemne razglede. Eden takih ciljev, kamor lahko pobegnete za vikend, je gotovo gora Krippenstein, dobrih dva tisoč metrov visok vrh s sistemom dveh zaporednih žičnic. Kratek sprehod do vrha je dostopen vsakomur ter nagradi z nepopisnimi razgledi na ledenik pod Dachsteinom, jezero in zgodovinski Hallstatt, v bližini pa sta tudi veliki kraški jami - ledena in mamutova. Odlično doživetje začinite še z obiskom rudnika soli v Hallstattu.
Prijetne sence nam ponujajo prelepe doline in jezera pod vrhovi Dolomitov v sosednji Italiji. Iz kraja Toblach se lahko podate na sprehod do izvira reke Drave, prijetno ohladitev pa boste našli na obali jezera Misurina. Gre za enega najbolj atraktivnih prizorov v Dolomitih - na gladini jezera boste lahko opazovali silhueto slovitih 3 Cime di Lavaredo. Osvežitev bo mogoča ob vzponu z žičnico iz mondene Cortine d'Ampezzo na goro Tofana. Na 3000 metrih nad morjem je prijetno sveže celo poleti.

Srečanje z mumijo Ötzijem
Če imate na voljo nekaj dni in bi želeli v svet visokih gora, morda celo odsmučati nekaj zavojev, je za vas gotovo zelo atraktiven cilj pogorje narodnega parka Texel z dolino Val Senales. Leži na južni strani Öztalskih Alp in seže v višino do 2000 metrov. Iz kraja Maso Corto lahko v le šestih minutah doživite zimo sredi poletja - smučanje na ledeniku in uživanje v svežem gorskem zraku. Zelo nenavadno doživetje za ljubitelje pohodništva bo gotovo enodnevni izlet z vodnikom do najdišča najstarejše znane mumije v Evropi, Ötzija - ledenega človeka, kot mu pravijo, katerega zamrznjeno telo so našli leta 1991. V regijski prestolnici Bolzano je muzej, v katerem boste pralovca videli v posebni ledeni komori.

Triglavski narodni park
Najlepše je doma, pravijo mnogi. In ko govorimo o lepotah Slovenije, drži kot pribito. Ob poletni pripeki in visokih temperaturah se nam namreč ponuja kraljestvo Zlatoroga - čudoviti svet Triglavskega narodnega parka, z obiskom slovite Doline Triglavskih jezer, nočjo na koči, visoko nad dolino, morda na Prehodavcih ali kar na najvišji Kredarici, pod očakom Triglavom. Tudi za otroke bo to posebno doživetje in o lepotah narave ni treba izgubljati besed - bele stene, zelene trate, polne dišečega cvetja, visoki planinski pašniki, šepet vetra s klicem ptic visoko na nebu. Na voljo so tudi številne možnosti prenočevanja.

Jadransko morje iz višin
Večina Slovencev poletje še zmeraj najraje preživi na obalah in plažah sosednje Hrvaške. Če boste torej poležavali kje v Kvarnerskem zalivu, v okolici Senja in Crikvenice, izkoristite priložnost za izlet v višave. Severni Velebit, narodni park, ki se razprostira nad obalo Jadrana, je dostopen prav iz mesteca Senj. Vzpon na vrh je mogoč z avtomobilom iz kraja Oltari, od koder boste pot nekaj časa nadaljevali po asfaltirani cesti, nato pa po plačilu vstopnine po makadamu v osrčje narodnega parka Severni Velebit. Pod njegovim razglednim vrhom Zavižan boste do prijetne planinske koče na višini 1594 metrov nad morjem morali naredili le še kratek vzpon. Veter, osvežitev in nepopisno lep pogled na kvarnerske otoke, ki kakor kamnite ladje stoje v modrini morja, bodo pričarali lepo doživetje.

Od Kvarnerja do Istre
Tisti, ki boste letovali v Istri, morda tudi na zahodu Kvarnerja, pa se lahko iz pripeke podate v višave gore Učke. Ta najvišji vrh istrskega polotoka, ki leži med obalo pri Opatiji in notranjostjo Istre, je visok 1401 meter, najvišji vrh pa se imenuje Vojak. Nanj se lahko povzpnete s prelaza Poklon (922 metrov), a tudi iz treh drugih točk in z drugih strani. Z Vojaka in manjšega razglednega stolpa, ki je v času Avstro-Ogrske služil kot vojaška razgledna točka, se razprostira čudovit pogled na Kvarnerski zaliv, severni Jadran z otoki, Gorski kotar, Velebit, Čičarijo, Tržaški zaliv, Julijske Alpe in italijanske Dolomite. V parku Učka so urejene številne pohodniške poti z zanimivimi kraškimi pojavi, polji ...

Sašo Ćosić
Fotografije:
(1) Triglavski narodni park
(Andrej Petelinšek)
(2) Foto: Shutterstock
(3) Foto: Andrej Petelinšek

Vecer.si 19.07.2018
priloga BONBON - Poletni oddih: Bi pobegnili z neznosne vročine?

 

Kategorije:
Novosti ALP SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti