Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Golakovo presenečenje

 

 

 

 

 

 

 

 


Golaki, 14. april 2018

Povezava: 11. UTVV pripravljalna tura

Povezava: Golak in Snežnik

četrtek, 30. avgust 2018, ob 05:30, Iztok Snoj, ogledov: 656

Srednji svet: V družbi stezičarjev – fotopis iz Vipavske doline.
(11. UTVV pripravljalna tura)

Golakovo presenečenje

 
Vedno občudujem slikovito cesto iz Lokavca na Predmejo, ki je bila leta 2017 po spletni anketi Avto magazina razglašena za najlepšo v Sloveniji. Danes imam na razpolago dovolj časa, da se ustavim na njenem najlepšem odseku, vklesali so ga v skalo in ima nekaj lepih, čeprav kratkih predorov. Rad bi si bolje predstavljal, kako so tu delovale sile gore.
 
   
 
Vzpon na Mali Golak je rutinski, lahek in karseda počasen. Pri posebnih skalah blizu Iztokove koče vedno skušam narediti dober posnetek. Spet nimam ničesar posebnega. Vrh. Tako izjemnega razgleda v gorah že dolgo nisem imel, čeprav je Golak po rasti nizek. Skala komajda gleda iz borovja, tik nad gozdno mejo sameva, a je pogled z nje na širni svet veličasten. Vrhove naših gora prepoznavam zlahka, nekatera imena najvišjih vrhov Dolomitov poskušam uganiti.
 
   
 
Danes sem rahlo nestrpen. Zaman s pogledi iščem tekače nižje v gozdu. Čas in okolje me umirita. Martinčkam se na posušenih travah, sonce sredi aprila greje z enako močjo kot je pred leti na koncu maja. Najprej jih zaslišim, kako zlahka se pogovarjajo med hojo navkreber. Kmalu jih tudi ugledam nekoliko pod vrhom, pri stebru električnega daljnovoda.
 
   
 
Ostajam v zavetju borovja, kar bo gotovo presenetilo prvo skupino stezičarjev. Za moje čakanje na vrhu Golaka ve le Andi: klicati sem ga moral zaradi podrobnosti o njihovi poti, ki jih tokrat niso zapisali v najavo. Vsak zase in vsi hkrati uživajo v tem enkratnem pogledu po naši ljubi deželi in še širše naokoli. Posnetek Triglava je tako rekoč obvezen, vsaj zame.
 
   
 
Še preden prva skupina zapusti to krasno prizorišče, na vrh pride naslednja. Pozabil sem jutranjo zaobljubo, da danes nikakor ne bom hitel, kaj šele tekel. In vendar kar poletim navzdol, očitno ne znam drugače. Verjetno se je z našim srečanjem ustvaril adrenalin, da se gibljem na stezičarski način.
 
   
 
Pri Iztokovi koči je postanek obvezen. Ko po pitju čaja odidejo Andijevi, začenjajo prihajati Anjini. Nekaj najhitrejših deklet sprašuje, kje bi lahko šli za prvo skupino. Svetujem jim, naj raje počakajo na svoje, da ne bo skrbelo vodij. Ena od udeleženk se smeji, ko me zagleda za debelim deblom. »Ste kot kak paparazzo, ko v črnem stojite v senci drevesa.« Med fotografiranjem se občasno preveč izpostavljam, kdaj pa kdaj očitno preveč skrivam.
 
   
 
Čaven je čaroben na drugačen način. Namesto, da bi tekače pričakal pri koči, jim grem naproti na preval in še naprej po markirani poti do vrha Velikega Modrasovca. Po kratkem čakanju dobim močan občutek, da nekaj ni v redu. Eden sam telefonski klic je dovolj za spoznanje, da sem se zmotil. Nismo se dobro razumeli, čez kateri vrh pridejo.
 
   
 
Namesto da bi pri koči počakal na drugo skupino, hitim proti avtu. Najhitrejše želim ujeti na parkirišču, predno se bodo razšli, zadnje pri posebnih skalah, ki so posejane ob poti s Čavna do Predmeje. Pa ni nič od tega. Iz meni neznanega razloga parkirišče sameva, drugo skupino pa prestrežem prenizko; zanje sem prepočasen. Kadar preveč hočem, vedno dobim najmanj.
 
 
Vedno si vzamem čas za fotografiranje nečesa resnično prikupnega in male modre rožice ob poti so vredne pozornosti. Ko sem pred časom najboljšega prijatelja vprašal, kako lahko kljub bolečini ustvari nekaj lepega, je odgovoril takole: »Na ta način bolečini jemljem moč, z lepoto si pomagam naprej. Pomisli – najlepše rože rastejo v gorah, kjer so pogoji življenja najtežji.«
 
    
 
Z manjšo skupino tekačev se vračam na Dol, kot se je nekoč imenovala Predmeja. Nekaterim udeležencem se mudi, drugim prav nič. S slednjimi uživamo na soncu in ob dobri pijači, pogovori sploh niso tekaški. Zadovoljen sem, uspelo mi je še eno sledenje stezičarjev. V mislih pa se mi že vrti film, kako bi lahko preživel nadaljevanje tega vikenda, kako bom to izvédel in izvêdel.
 
Iztok Snoj
eXTReMe Tracker