Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

240 planincev

... invalidov/OPP na pohodu na Planino

Odbor planinstvo za invalide/OPP je 14. junija 2018 izpeljal inkluzijski pohod na Planino nad Vrhniko, ki se ga je udeležilo prek 240 pohodnikov s spremstvom.

Prostovoljcem - spremljevalcem, ki so nam priskočili na pomoč iz mednarodnega podjetja, se iz srca zahvaljujemo, saj so nam bili v veliko pomoč in oporo, predvsem pa nam ni bilo potrebno iskat spremljevalcev za tako veliko število planincev. Velika zahvala gre tudi Planinskemu društvu Vrhnika, ki nam je priskočilo na pomoč s svojimi planinskimi vodniki, kakor tudi Mitji, oskrbniku Zavetišča na Planini s svojo ekipo, ki nas je dobro nahranila in nam postregla z vsem, kar nam je zadišalo ob dobrodošlici.

Zbrali smo se na Betajnovi in večina nas je takoj odšla na Planino nad Vrhniko. 21 oseb na invalidskih vozičkih s spremstvom pa se je odpeljalo do Zaplane, kjer smo v bližini hiše, kjer je prebival nekdanji predsednik Republike Slovenije Janez Drnovšek, pustili prevozna sredstva in od tam nadaljevali pot do Zavetišča na Planini.
Z nami je šel tudi medo Šapko, ki je, kot se spodobi za posebne planinske medvede, imel tudi posebno spremstvo in poseben način premikanja. Ker mu nošnja »štuporamo« ni bila všeč, se je peljal v invalidskem vozičku. Otroci, ki so na vrh prišli po drugi poti, so se ga iz srca razveselili.

Na poti so nam delali družbo novinarka in snemalec oddaje Prisluhnimo tišini s Televizije Slovenija in novinar časnika Prijatelj. Posneli so tudi simulacijo akcije Gluhi strežejo v planinskih kočah.

Povezali smo posameznike, različna društva, mednarodno podjetje in javne institucije. Pohodniki so bili tudi iz tujine. Najmlajši je bil malček in najstarejši že v zrelih letih. Veliko je bilo različnih kategorij invalidnosti, a vsi z istim ciljem, da pridemo na vrh, da preživimo dan sproščeno in v dobri družbi.

Skupaj smo prehodili prek 1500 kilometrov in se dvignili na 733 m nadmorske višine. Tisti, ki jim je bilo to še vedno prenizko, so imeli na razpolago še razgledni stolp. Najvztrajnejši so se povzpeli na sam vrh 22 m visokega stolpa. Pod stolpom je dinozavrova stopinja, ki nam je ni uspelo premeriti s palci.

Zavetišče na Planini je dosegljivo z avtomobilom in je prilagojeno potrebam gibalno oviranim osebam, vključno z invalidom prilagojenim straniščem. Pri osvajanju dostopne Slovenije si želimo čim več takšnih destinacij.

Okrepčali smo se z joto, telečjo obaro, otroci pa so dobili palačinke, ki so vse izginile. Ko smo pojedli, je zadišalo po posebni Cankarjevi kavi, ki je pripravljena na turški način in postrežena z »brki«.

Nasmehov, vriskanja in dobre volje je bilo na pretek. Ob podpori, bodrenju in potrpežljivosti lahko vsak doživi uspeh. Dovolite nam, da omogočimo čim več takih podvigov tistim, ki jim to ni vsakodnevno dostopno.

Da je šlo vse še laže, nam je omogočilo mednarodno podjetje P Automobil Import d. o. o./ C Automobil Import d. o. o., ki nam je zaupalo svoje zaposlene, ki so priskočili kot zelo dobri prostovoljci - spremljevalci, ki so vestno "oddelali" svojo nalogo in nam zelo olajšali delo z iskanjem spremljevalcev.

PZS, 27.06.2018
240 planincev invalidov/OPP na pohodu na Planino


Kategorije:
Novosti POH SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti