Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Super Janja:

SiolNET/Sportal: ... po maturi prvič na "delu" in že je prišla do zmage

Športna plezalka Janja Garnbret je obrambo skupne zmage v svetovnem pokalu v težavnosti začela na najboljši možni način s prepričljivo zmago na uvodni tekmi v švicarskem Villarsu. Garnbretova je vodila že po polfinalu, v finalu pa le še potrdila odlično formo že na začetku težavnostne sezone. Domen Škofic, drugi slovenski finalist, je bil sedmi.

Janja Garnbret, ki lovi tretji (zaporedni) naslov skupne zmagovalke svetovnega pokala v težavnosti, je v finale napredovala z najboljšim dosežkom polfinala, v kvalifikacijah pa je bila tretja.

V finalu je bila najbolj prepričljiva od vseh finalistk, splezala je najvišje, padla pa povsem pri koncu smeri, ko ni zadržala zadnjega oprimka na vrhu smeri. Seveda je bila zmaga že v njenih rokah.

11 zmaga v težavnosti

"Tretjič tekmujem tukaj in tretjič sem zmagala. To je fantastično. Nisem vedela natanko, kaj bi lahko pričakovala, v zadnjem času nisem bila povsem osredotočena na plezanje, saj sem bila z mislimi v maturi, zato sem zelo zadovoljna, da se je razpletlo tako zelo dobro," je bila uvodnega dosežka vesela Garnbretova, ki je osvojila še 11. zmago na tekmah svetovnega pokala v težavnosti.

"Tokrat sem čutila nekaj pritiska, upala sem na dober nastop. Bilo je težko, ampak niti ne tako zelo. Ker se je ohladilo, sem imela mrzle prste in se nisem mogla dovolj dobro ogreti, a mi je vseeno nekako šlo," je še dejala Garnbretova. 

Premor zaradi maturitetnih obveznosti

Najboljša Slovenka je v Švici tekmovala prvič po tekmovalnem premoru, ko je večji del balvanske sezone izpustila zaradi mature. Pred premorom je nastopila na dveh tekmah svetovnega pokala v balvanih ter zmagala in bila druga. Na treh tekmah svetovnega pokala, na katerih je letos nastopila, je vsakič stopila na stopničke.

Tjaša Kalan, Vita Lukan in Mia Krampl so osmerico najboljših zgrešile za las, pristale so tik pod robom finala na višini, ki jo je doseglo sedem tekmovalk. Kalanova in Lukanova sta vpisali deveti dosežek, Kramplova pa je bila 14. Mina Markovič je slovenske nastope v ženski konkurenci sklenila na 19. mestu.

Moški finale je dobil Avstrijec Jakob Schubert, ki je dosegel isto višino kot drugouvrščeni Francoz Romain Desgranges, a je Avstrijec slavil na podlagi boljšega polfinalnega dosežka. Japonec Tomoa Narasaki je stopil na najnižjo stopničko.

Slovenijo sta v finalu predstavljala Garnbretova in Domen Škofic, ki sta par zunaj plezalnih sten. Škofic, ki je v moškem polfinalu s petim mestom poskrbel za najboljši slovenski dosežek, v finalu ni nadgradil svojega nastopa in je uvodno finalno smer končal v spodnjem delu na sedmem mestu.

Od ostalih slovenskih polfinalnih nastopov je Luka Potočar končal na 15. mestu, Jernej Kruder pa je pristal na repu polfinalistov na 26. mestu.

V petkovih kvalifikacijah je nastopilo 12 Slovencev. Brez polfinala so ostali Martin Bergant (27.), Urška Repušič (40.), Lana Skušek (41.) in Milan Preskar (51.).

07.07.18 22:32
Super Janja: po maturi prvič na "delu" in že je prišla do zmage


Vir: IFSC/Twitter
 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45952

Novosti