Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Menina

05.07.2018

 

sobota, 7. julij 2018, ob 17:29, Franci Savenc, ogledov: 441

Novi tednik Celje - Lojze Gluk: ... ponoči in podnevi

Menina ponoči in podnevi

Na Menini planini je bilo dvodnevno srečanje njenih prijateljev. Prvi Dan Menine so pripravili pred dvanajstimi leti, ko so se spominjali obletnice protesta proti postavitvi radarjev na Menini. S prireditvijo opozarjajo že od njenega začetka na pomen te gore.

Prvi dan je bila Noč Menine, ki je bila namenjena predvsem družinam, saj ima njen planinski dom že več let certifikat družinam prijazne planinske koče. Obiskovalce sta gozdarja vodila po naravi po načelih gozdne pedagogike in jih med drugim opozarjala na rastline in živali. Zvečer so si ogledali dokumentarni film o risih in igrali družabno igro luči.

Naslednji dan se je začel z Dnevom Menine in organiziranim pohodom nanjo. Med bogatim programom so si obiskovalci lahko ogledali različne razstave, med drugim opreme starodobnih smučarjev, lesenih maket starih stavb, gob in lovsko razstavo ...

Glavni organizator, Planjnsko društvo Gornji Grad, je pripravil tudi bogat kulturni program in predstavitve različnih društev ter drugih ustanov, župnik je opravil mašo za namen pašne skupnosti... Med Dnevom Menine so se spomnili tudi 120-letnice postavitve njene prve planinske koče.
 
Foto: LOJZE GLUK
eXTReMe Tracker