Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Garnbretova je nazaj

Vecer.si 07.07.2018
Garnbretova je nazaj

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Del slovenske reprezentance v športnem plezanju; foto Luka Fonda

nedelja, 8. julij 2018, ob 05:28, Bruno Fras, ogledov: 594

Garnbretova je nazajVečer, Šport: V Villarsu se bo začela sezona svetovnega pokala v težavnostnem plezanju.  PZS: Villars odpira svetovni pokal ...

Garnbretova je nazajNa startu kvalifikacij bo 12 slovenskih športnih plezalcev in plezalk. Slovenska ekipa je med številčnejšimi udeleženkami uvodne tekme in med glavnimi favoriti, saj ima v svojih vrstah kar tri zmagovalce skupnega seštevka: Janjo Garnbret, Mino Markovič in Domna Škofica.
Med skupno 356 prijavljenimi tekmovalkami in tekmovalci iz 29 držav slovenske barve pod vodstvom selektorja Gorazda Hrena ter trenerjev Luke Fonde in Urha Čehovina zastopa sedem predstavnic: Janja Garnbret, Mina Markovič, Mia Krampl, Vita Lukan, Urška Repušič, Lana Skušek in Tjaša Kalan, ter peterica fantov: Domen Škofic, Jernej Kruder, Luka Potočar, Martin Bergant in Milan Preskar. V težavnosti bodo tekmovali vsi, v hitrosti pa se bodo pomerili Garnbretova, Repušičeva, Kramplova, Kruder in Potočar.
Lani je Ganbretova v Švici zmagala, Markovičeva in Škofic pa sta bila druga. Tekma v Villarsu se bo sklenila danes s finalom najboljše osmerice v vsaki od konkurenc, pred tem bo dopoldne še polfinale.

Po maturitetnih obveznostih, zaradi katerih je izpustila štiri balvanske tekme, se je prva slovenska zvezdnica plezalnega športa Garnbretova vrnila v stare tirnice. "Balvanska popotnica v sezono je bila lepa, saj sem dobila potrditev o formi. Začetek sezone me je kar malce presenetil. Po navadi na začetku še iščem svojo najboljšo formo. Nikoli ne pokažem tistega, kar nato naredim sredi sezone. Bila sem res vesela, da sem bila druga in potem teden za tem že kar zmagala. Ni mi bil problem izpustiti tekem, saj sem že na prvih dveh pokazala tisto, kar sem hotela," Ganbretova z dobrimi občutki čaka začetek sezone v težavnosti. (B.B., sta; foto: Bobo)

Kruder pred zmago
Glavnina sezone svetovnega pokala v balvanih je že končana, na sporedu je le še sklepna tekma 17. in 18. avgusta v Münchnu. Odličen je Jernej Kruder, ki vodi v seštevku balvanske sezone in se mu prvič nasmiha zmaga v balvanskem seštevku. Gregor Vezonik je deseti, Katja Kadić in Janja Garnbret sta na četrtem in petem mestu.


PZS, 06.07.2018, ob 10. uri
Villars odpira svetovni pokal 2018 v težavnostnem plezanju

S tekmo v Villarsu v Švici 6. in 7. julija se začenja sezona svetovnega pokala v težavnostnem plezanju, medtem ko je glavnina balvanskega pokala že končana. Na uvodni tekmi stiskamo pesti za dvanajst članov slovenske reprezentance v športnem plezanju. Sobotni polfinale in finale si bo mogoče ogledati v prenosu v živo na spletni strani Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC).

Danes so v Villarsu na sporedu kvalifikacije uvodne tekme letošnjega svetovnega pokala v težavnostnem plezanju, švicarska postaja SP pa bo tudi prizorišče četrte tekme v hitrosti.

Med skupno 356 prijavljenimi tekmovalkami in tekmovalci iz 29 držav slovenske barve pod vodstvom selektorja Gorazda Hrena ter trenerjev Luke Fonda in Urha Čehovina zastopa dvanajst članov slovenske reprezentance v športnem plezanju: Janja Garnbret (Šaleški AO), Mina Markovič (ŠPK Plus), Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica), Urška Repušič (ŠPO APD Kozjak, Lana Skušek (ŠPO PD Komenda) in Tjaša Kalan (AO PD Kranj) v ženski konkurenci ter Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica), Jernej Kruder (ŠPO PD Celje - Matica), Luka Potočar (ŠPO PD Radovljica), Martin Bergant (PK Škofja Loka) in Milan Preskar (PK Škofja Loka) v moški konkurenci. V težavnosti bodo tekmovali vsi, v hitrosti pa se bodo pomerili Garnbretova, Repušičeva, Kramplova, Kruder in Potočar.

Lani se je tekma v Švici končala prav pravljično, saj je Janja zmagala, Mina in Domen pa sta stopila na drugo stopničko. Enaka zasedba slovenskih tekmovalcev kot v Villarsu bo nastopila tudi na drugi tekmi, ki bo 12. in 13. julija v Chamonixu. Septembra tekmovalce čaka še vrhunec sezone, svetovno prvenstvo v športnem plezanju, ki bo v Innsbrucku.

Urnik tekme SP Villars 2018
Petek, 6. julij
9.30-16.00 kvalifikacije težavnost
17.00-19.00 kvalifikacije hitrost
21.00-22.00 finale hitrost (V ŽIVO)
sledi podelitev medalj (hitrost)

Sobota, 7. julij
10.00-12.30 polfinale težavnost (V ŽIVO)
20.00-22.00 finale težavnost (V ŽIVO)
sledi podelitev medalj (težavnost)

Oznake: PLE, tekTEŽ
eXTReMe Tracker