Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Planinski svet - 28.06.18

28.06.2018
Četrtkova rubrikaPlaninski svet

 

sobota, 30. junij 2018, ob 05:28, Franci Savenc, ogledov: 529

Primorski dnevnik: Vrata planinskih koč (skoraj vsa) odprta | Primorci množično na Dnevu slovenskih planinskih doživetij | »Drugače mladi«

Vrata planinskih koč (skoraj vsa) odprta

Poletna planinska sezona se je tudi uradno začela z Dnem slovenskih planinskih doživetij na Rogli. Goste je začela sprejemati tudi večina izmed 180 planinskih koč in bivakov. Slovenske planinske koce so odprte in pripravljene na planinsko sezono. Nekaj višje ležečih koč in zavetišč je zaradi različnih, predvsem tehničnih razlogov še vedno zaprtih, predvidoma pa bodo tudi te začele sprejemati goste najkasneje v prvih julijskih dneh.

S koncem tedna bodo odprte tudi vse planinske koče v okolici Triglava. Do začetka julija ostajata zaprti zavetišči na Krnu (Gomiščkovo zavetišče na Krnu) in pod Špičkom (Zavetišče pod Špičkom), celo leto pa ostaja stalno zaprt Dom Petra Skalarja na Kaninu. V Karavankah in Kamniško-Savinjskih Alpah vse koče obratujejo s poletnim delovnim časom. Izjema so le Dom na Peci, Koča na Pikovem in Dom planincev v Logarski dolini, ki zaradi kadrovskih izzivov ostajajo za prti. Stalno zaprt je le v oktobrskem požaru pogorel Kocbekov dom na Korošici. Na Pohorju so koče normalno odprte, opozarjamo lena to, da je pred meseci prenehala obratovati Koča na Klopnem vrhu, ki tako ne sprejema več gostov. Najbližji alternativi sta Ruška koča ter Koča na Pesku. Ostale slovenske planinske koče obratujejo normalno in v skladu z že uveljavljenim delovnim časom. Delovni čas koč se lahko zaradi različnih vzrokov spremeni oz. je drugačen kot v preteklih letih. Ažurne podatke lahko preverite na naslovu www.pzs.si/koce.php, kjerje prav tako navedeno, katere koče so odprte vsak dan in katere le konec tedna.

V primeru prenočevanja priporočamo rezervacijo prenočišča. Če ne boste prišli v kočo, v kateri imate rezervirano posteljo, prosimo, da o tem pravočasno obvestite osebje in tako omogočite prenočevanje drugim. Z željo zmanjšanja obremenilnega vpliva na okolje PZS priporoča, da obiskovalci za prenočevanje v planinskih kočah uporabljate svojo posteljnino, ki jo prinesete s seboj.

Primorci množično na Dnevu slovenskih planinskih doživetij

Skupina članov SPD Trst se je pridružila primorskim planincem, ki so se skupaj odpeljali na tradicionalno srečanje slovenskih planincev. Le-to že nekaj let poteka pod naslovom Dan slovenskih planinskih doživetij. Letos je bil v soboto 16. junija na Pohorju, na prostrani Rogli, kjer so Planinska zveza Slovenije (PZS), PD Zreče, občina Zreče in drugi pripravili vrsto zanimivih aktivnosti (od različnih pohodov, kolesarjenja, plezanja, vaje reševanja v gorah do raznih delavnic iz varstva narave, markiranja...) za vse starosti (prav vsak je lahko našel kaj zase), ki so se nadaljevale s popoldansko osrednjo prireditvijo in sprevodom društvenih praporščakov, kjer je bil tudi prapor SPD Trst. Veselo vzdušje in razpoloženje se je nadaljevalo z druženjem ob zvokih glasbe. Razigranemu vzdušju dva tisoč glave množice ljubiteljev narave so se pridružili številni primorski planinci, saj so množično zapisani planinski dejavnosti in vključeni v PZS, ki letos obeležuje 12S let organiziranega planinstva. Taka in podobna srečanja povezujejo in utrjujejo prijateljstva med planinci ter vzpodbujajo sodelovanje, S tem dogodkom je planinska srenja zakorakala v planinsko poletno sezono. Prisotnost množice planincev pa dokazuje pripadnost planinstvu kot načinu življenja. (ml)

»Drugače mladi«

Februarski sibirski mraz in burja sta organizatorje skupine Drugače mladi, ki deluje v sklopu Slovenskega planinskega društva Trst, prisilila, da je zimski oziroma zgodnje pomladni sprehod po Tigrovski spominski poti prenesli na poletni čas. Izlet bodo izvedli v soboto, 7. julija. Kot je bilo že napovedano, se bodo pohodniki zbrati ob 8. uri v Bazovici pri Kalu. Z osebnimi avtomobili se bodo peljali do Ocizle. Tu se bodo podati na prijetno peš pot, ki je posvečena tigrovcem, prvim borcem za slovensko besedo in zemljo, in pelje iz Ocizle v Beko. Pot je zasnovana krožno in vodi mimo naravnih in kulturnih znamenitosti Beke in Ocizle. Pohod ni naporen, primeren je za vse. Ob zaključku sprehoda je predviden postanek na domačiji vinogradnika Mira Starca.

O organizacijskih problemih vezanih na pohod in na nadaljnje delovanje pa se bodo pogovorili na običajnem mesečnem sestanku. Ta bo, kot običajno prvi petek v mesecu, točneje 6. julija ob 10. uri v društvenem poslopju v Boljuncu, hišna št. 44.

 

 

eXTReMe Tracker