Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Strumno po dolini

Večer, Koroška:Triglavskih jezer. Trinajsti tabor mladih planincev Osnovne šole Franja Goloba Prevalje po dolini Triglavskih jezer …

… je postregel z doživetji in lepim vremenom. V mislih že na Velikem Kleku (Grossglocknerju).

V počitnice so aktivno zakorakali tudi mladi planinke in planinci Osnovne šole Franja Goloba Prevalje. Letos so so na tradicionalnem taboru odpravili po dolini Triglavskih jezer. Štiri dni je trajala planinska izkušnja 18 otrok od tretjega do devetega razreda, ki sta jih spremljali mentorici Lara Fajmut in Sonja Grnjak. Da je vse potekalo po planinskih standardih varnosti, pa so poskrbeli planinska vodnika Planinskega društva Prevalje Izidor Močilnik in Primož Grešovnik ter markacist Andrej Rebol.
"Ves čas nam je služilo vreme, k sreči čez dan neviht ni bilo, le ponoči se je znalo v redu uliti," je povedala mentorica Fajmutova. "Prvi dan smo se za ogrevanje povzpeli s planine Blato do Koče na Planini pri Jezeru, kjer smo prenočili. Drugi dan je sledil triurni pohod do Koče pri Triglavskih jezerih, kjer smo popoldne uživali v okolici jezera in se seznanjali z vsebinami planinske šole, saj v gorah pretijo tudi nevarnosti. Popoldne smo izvedli še planinski kviz. Po nočitvi pa smo jo mahnili na celodnevni pohod po dolini Triglavskih jezer do Zasavske koče na Prehodavcih na 2071 metrih nadmorske višine. To je bila najvišja točka tokratnega tabora. Četrti dan je sledil le še varen povratek na izhodišče," je povedala Fajmutova.
Otroci so uživali v prekrasni naravi in bili v mislih že v koncu avgusta, ko se bodo odpravili na najbližji tritisočak Grossglockner (Veliki Klek). Mentorici se trudita, da vsaj enkrat mesečno pripravita planinski izlet, posebnost pa so tudi večdnevne dejavnosti v naravi, kot jesenski tridnevni vikend, zimovanje in omenjeni planinski tabor.
Lani so bili na taboru na Zelenici s pohodom na Stol, dvakrat so, denimo, šli čez Pohorje, saj vselej izberejo trase, ki so primerne mladim, ki imajo tako priložnost, da vzljubijo naravo. (tr)

 

Fotografije: Mladi planinci na taboru OŠ Prevalje; štirje dnevi v naravi. (Vse fotografije: Lara Fajmut)

Vecer.si 26.06.2018
Strumno po dolini Triglavskih jezer

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti