Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Koča

ŠAO na Okrešlju išče novega gospodarja

Stane Barber: Da sem sprejel vlogo gospodarja na koči na Okrešlju, je bilo potrebno dolgoročno nagovarjanje takratnega ŠAO načelnika Alena. V dialogu sva prišla do skupnega cilja in želje po nujnih vzdrževalnih in obnovitvenih delih na koči. Moj edini pogoj je bil, da vsak uporabnik koče, kočo zapusti v stanju v kakršnem jo je našel. Tak dogovor je bil sprejet in v tem duhu je bil napisan hišni red na koči ter sprejet na občem zboru.

Ker je Alen odšel, ali je moral oditi, so se razmerja in želje posameznih članov upravnega odbora spremenila, nekateri člani več niso pripravljeni izvajati načela “zapusti kočo kot si jo našel”. Zakaj? Ker s tem opravičujejo svoj vandalizem na koči in niso pripravljeni poravnati škode, ki so jo z uporabo koče povzročili. Sem jo jaz dolžan poravnati s svojim denarjem in s svojim delom? Prepričan sem, da ne. Tu se naša razmišljanja razhajajo in naše sodelovanje končuje, vsaj v taki obliki. Alen hvala ti, kar si obljubil si izpolnil, pri svojem delu sem se lahko zanesel nate in dobro sva sodelovala.

Da osvetlim še dogajanje na koči: Julijan in njegovi gostje obžgejo kuhinjski pult, razcepijo police pripravljene za shrambo in jih uporabijo za drva, nastavljene mišolovke poberejo in jih vržejo v smeti. Prav tako posredujejo lažno informacijo, da je zmanjkalo plina, lažno zato, ker niso odprli ventila na jeklenki. Težava je bila v tem, da je bilo skoraj meter snega, tovorna žičnica ni obratovala, še sreča, da sem šel najprej preverit plin, da nisem zaman gor nesel jeklenko. Vsekakor ni ničesar kriv in ne bo škode povrnil.
Damjan je že poleti žagal deske v uti, ki so imele drugačen namen, izdeloval in pribijal police na kočo. Konec decembra je pustil odprta okna na koči. Odprta okna je opazil oskrbnik planinske koče Frischauf Boštjan in me o tem obvestil. Ko sem naslednji dan šel gor, so bila odprta tri okna, veter je s snegom zgoraj napolnil eno spalnico, vsa posteljnina je bila pod snegom in listjem. V spodnjem prostoru je bilo cca 20 cm snega in ledu. Posoda po vsej kuhinji, na mizi, po tleh. Da škoda ne bi bila večja, sem se lotil čiščenja. Led sem razbijal ter talil z vročo vodo in odnašal iz koče, posteljnine zgoraj se ni dalo samo posušiti, je bila preveč umazana od listja in mokra od snega. Sem jo naložil v vreče in odvlekel v dolino in doma opral ter posušil. Bil je tudi poškodovan električni kabel, tako ni bilo toka in žičnica ni obratovala. Ob prihodu v dolino sem o tem obvestil Alena, ta pa Damjana, ki pa ni bil pripravljen ničesar storiti, da odpravi posledice. Dva dni sem še hodil gor na kočo, kuril in sušil kočo, jogije in prostore. Potrebno je bilo predhodno očistiti sneg s strehe, da sem lahko zaprl okna. Spet nihče ničesar kriv ali odgovoren, okna so se sama odprla, veter jih je odprl. Za zadoščenje nekaterih se je znašel v zapisniku upravnega odbora sklep, da Damjan ni pustil odprta okna in “da Stane laže”.
Tanja je z druščino za Novo leto imela ”delovno akcijo” na koči in s strokovnim pristopom jim je uspelo zlomiti dve lopati, metlo in smetišnico. Lopate in smetišnico sem kupil nove ter jih dostavil do koče. Stroške je pokril moj bančni račun, deležen sem bil še žaljivih in neprimernih besed. V zapisnikih upravnega odbora se je znašlo vsaj 5-6 izmišljenih sklepov na temo “lopate” o katerih nismo nikoli glasovali. Verjetno so se sami zapisali?
Na koncu pa lahko zapišem, da je moj lonec poln, ko člani upravnega odbora podpirajo opravljanje velike biološke potrebe v zimskih razmerah okrog koče, na kočo, na klopeh, na ograjo, češ “a ti bomo mi kidali sneg pred WC-jem”. Tako sem sedaj, ko je skopnel sneg strgal “drekce” s koče, z ograje, s klopi. Če je to normalno za nekatere člane upravnega odbora, zame ni, nihče ne more in ne bo sral na moje delo.

Za tiste člane odseka, ki ste in boste kočo uporabljali s svojim razumskim in kulturnim pristopom, bom napisal, kaj približno se je lansko leto naredilo na koči.

Na koči je bilo opravljeni 493 prostovoljnih delovnih ur, sodelovalo je 25 naših članov. Od tega je bilo mojih 402 ur. Na koči je bivalo 71 oseb, od tega je bilo 45 članov ŠAO. Koča je bila zasedena 35 dni. S simboličnimi prispevki za najem se je zbralo 384 evrov, ki so bili porabljeni za drobni material pri prenovi koče in za transportne stroške za prevoze na kočo.
V koči je bil izdelan nov zaboj za drva, nova rešetka za štedilnik, nova ročka za hladilnik. Dokupljeno je bilo nekaj posode (loncev s pokrovi), kuhinjski noži, smetišnica, metle, kuhinjske krpe in čistila. Zamenjane so bile ključavnice na vratih in obešanka na uti. Vso orodje v drvarnici in na koči je bilo servisirano in obnovljeno (pripravljeno za umno uporabo).
V spalnicah je bil zamenjan ladijski pod, prebarvane stene, izdelani obešalniki in mini police, prikrojena vrata, na novo prebarvane stopnice in kupljeni novi copati. Kupljene so bile nove vzmetnice in vsa ostala posteljnina, na novo so bile napeljane elektro inštalacije in dodane vtičnice v spalnicah zgoraj.

Na spomladanski čistilni akciji je koča bila temeljito očiščena, v dolino je bilo odpeljani 6 m³ odpadkov in navlake iz preteklosti, delno se je očistila okolice koče (grmovje, suhe veje).

Dostavljeno je bilo cca 5 m³ drv, sežaganih in zloženih v drvarnico. Nekateri člani so se prišli gor samo fotografirat z orodjem v roki za ŠAO stran. Drvarnico smo očistili in pospravili. Prebarvan je bil les na verandi pred vhodom. Požagane so bile veje na bukvi ob koči, ki so omogočale dostop polhom do koče. Obnovila se je streha na WC-ju. Odznotraj je bil očiščen star rezervoar za vodo. Na kočo se je dostavil nov rezervoar za vodo velik 7,5 m³, ki še čaka na vgradnjo. Sneg ga je malo potlačil, ker se nikomur ni ljubilo odstrani snega ali morda ni znal uporabiti lopate. Izdelala se je nova ograja ob koči. Kupil in položil se je nov trofazni kabel (5 x 4 mm²) do planinskega doma. Tu je bil tako velik odziv za kopanje kanala, da sem vse ponudbe odpovedal.

V koči je na novo postavljena omarica s prvo pomočjo, nekaj obešalnikov v kuhinji, nekaj lesenih podstavkov, da ni treba kuriti kuhinjskega pulta. Kupil se je kovček z nekaj orodja za nujna dela in nova priključna cev za plin z regulatorjem, stara je bil že dodobra naglodana.

Pri zadnjem obisku koče sem dostavil komplet novih posod za 12 oseb, nekaj novih loncev in pokrovov, tudi nove kozarce, skodelice za čaj in kavo. Tudi šest kozarcev za penino, za tiste, ki že odpirajo penino.
Večji del te posode je spet plačal moj račun. Sicer je to bilo dogovorjeno še z Alenom, a če nihče ne bo poravnal tega računa, bom primoran še enkrat iti gor in pospraviti tisto kar ni plačano.
Zadnje moje delo je bilo čiščenje okrog koče, pograbil sem veje, listje. Postavil mize in klopi na svoje mesto. Počistil sem kakce okrog koče naših dragih članov, vsak pa ima pravico, da jih poimenuje po svoje …

Za ključ kontaktirajte načelnika Elvisa Halilovića.
Lp Stane

Šaleški AO Velenje 23.06.2018

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti