Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Ob 7. Noči

7. Noč Menine – nedelja, 24. junija
    za otroke in družine, za ljubitelje narave
• 15.30 do 16.00 zbiranje in pozdrav obiskovalcev,
16.00 do 19.00 doživljanje narave skozi igre po načelih gozdne pedagogike z vodenim sprehodom po okolici Doma npr. do udorne jame Jespa ali razglednega stolpa Vivodnik,
19.00 prosti čas za večerjo ...,
20.00 projekcija novega filma »Pot risa« (25 min) v okviru projekta Life Lynx,
21.00 različne aktivnosti glede na interes: družabne igre

9. Dan Menine – 25. junija
    srečanje prijateljev Menine in ljubiteljev narave
7.00 pohod na Menino v okviru 4. Festivala pohodništva po Kamniško Savinjskih Alpah (iz Tuhinjske doline – Okrog pri Motniku; zbirno mesto AP v Gornjem Gradu ob 7.00; prijave zbira Irena Škulj na 051 806 016 do petka 22.6.),
10.00 do 15.00 predstavitve društev, zavodov, organizacij povezanih z Menino in naravo (razstava ob 120. obletnici prve koče, plakati, stojnice, izdelki itd.),
11.00 sv. maša po namenu pašne skupnost pri kapeli Marije Snežne,
13.00 pozdrav obiskovalcev, kulturni program, osrednji govor ob obeležitvi 120. obletnice prve koče, pozdravi gostov,
14.00 družabne igre za otroke in odrasle: met gojzarja, igranje lesene družabne igre Luci itd.

sreda, 20. junij 2018, ob 05:29, Urednik G-L, ogledov: 419

Menine in 9. Dnevu Menine vabijo v nedeljo, 24. junija: Odsek za varstvo gorske narave PD Gornji Grad v sodelovanju z društvi Občine Gornji Grad in ...

Srečanje za otroke in družine, za vse ljubitelje narave

Namen prireditve je preživeti prijeten dan na Menini, v naravi ter opozoriti na večstranski pomen Menine in doseči čim bolj usklajeno rabo in sodelovanje med različnimi uporabniki in obiskovalci Menine.
Letos poleg dneva državnosti na Dnevu Menine s praznovanjem 120. obletnice prve koče na Menini (Gornjegrajska koča, uradno otvorjena 21. 6. 1898) obeležujemo tudi mednarodno leto kulturne dediščine.

Zaradi celovečernega programa 7. Noči Menine svetujemo, da si v primeru, da bi želeli prespati v domu in se naslednji dan udeležiti tudi aktivnosti 9. Dneva Menine, pravočasno rezervirate prenočišče pri oskrbnikih (041 909 540).

NAMEN PRIREDITEV:
Pred dvanajstimi leti (l. 2006) je odsek za varstvo gorske narave Planinskega društva Gornji Grad ob takratni 10. obletnici protesta proti radarjem na Menini organiziral prvi Dan Menine z namenom opozoriti javnost na večstranski pomen Menine ter doseči čim bolj usklajeno rabo in sodelovanje med različnimi uporabniki Menine.

Z istim namenom smo leto kasneje (l. 2007) organizirali javni posvet o Menini, na katerega smo povabili vsa društva, združenja, organizacije, zavode, lokalne skupnosti itd., ki so na kakršenkoli način povezani z Menino. Posvet je bil dobro obiskan, podane pa so bile tudi usmeritve in zaključki, med katerimi je najpomembnejši ta, da bomo udeleženci posveta v prihodnosti aktivno medsebojno sodelovali.

V januarju 2018 smo organizirali 2. javni posvet o Menini na katerem smo se pogovarjali o razvoju v preteklih desetih letih ter o nadaljnjem razvoju na področju Menine.

Prvotno smo načrtovali, da bo prireditev organizirana vsakih pet let, zato je bil 2. Dan Menine organiziran v letu 2011, zaradi izkazanega interesa sodelovanja društev, zavodov in organizacij pa je odslej prireditev organizirana vsako leto na praznik dneva državnosti (25. 6.). Dan prej (24. 6.) bo Noč Menine.

Cilji, ki jih želimo doseči so: opozarjati na pomen gorskega sveta, varstvo narave ob usklajeni sonaravni rabi na področju Menine, spodbujanje aktivnega preživljanja prostega časa v naravi, medgeneracijsko povezovanje, promocija turizma in naravnih znamenitosti, lokalna samooskrba, izobraževanje, osveščanje in sodelovanje.
Lojze Gluk 

 

eXTReMe Tracker