Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 19.06.2018

Zanimive ponovitve

Za nami je plezalno kar živahen teden. Vse več se pleza v hribih, tudi višje ležeče stene dobivajo več obiskov. Še vedno pa prevladujejo vzponi v južno orientiranih stenah.

V jugozahodni steni Stenarja je v zadnjem desetletju pod prsti Silva Kraglja (AO Ljubljana-Matica) in Marka Turka (AO Rašica) nastalo kar nekaj novih smeri težavnosti od II pa do VII-. Smeri zaenkrat še nimajo veliko ponovitev, nekatere verjetno sploh še ne. V soboto, 16. junija, sta v omenjeni steni plezala Boris Sedej (PK Idrija) in Mojca Petrovčič (AO Kozjak) ter ponovila smer Brke z razgledom (VI/IV-V, 230 m). Verjetno gre za drugo ponovitev te smeri. Poleg te je znana le še ponovitev Marka Turka in Pavla Ferjančiča (AO Nova Gorica) iz leta 2015. Tako avtorji kot ostali ponavljalci so steni pridali več dobrih kot slabih pridevnikov. Skala, razen v prvemu raztežaju, po Sedejevo “meji že na perfektnost”.

Redko ponovitev so opravili Tržičani v Storžiču, natančneje v njegovi Glavi. Slavko Rožič in Matic Mohorč sta preplezala Javorniški steber (VI+/V), smer Milana in Janka Megliča iz osemdesetih let. K pozabljenosti zagotovo prispeva njen vstopni del oz. prvi raztežaj, kjer se morebiten padec ne konča dobro. Kdor opravi s tem raztežajem dobi vstopnico za vrh stene, saj je nadaljevanje lažje, ne pa tudi lahko. Ponavljalca sta pohvalila tretji raztežaj, kjer je 15 metrov lepe poči z dobro skalo. Smer pomičnih varoval ne požira najbolje, za varno plezanje je nujno potrebno kladivo in dobri stari klini.

Marko Mavhar in Marko Volk (AO Grmada Celje) sta plezala v Krofički, kjer sta 16. junija opravila verjetno drugo ponovitev smeri Nedokončano življenje (VII, 200 m), posvečeno Sašu Lekiču. Najtežji del smeri se jima zdi precej težji od originalne ocene VII, zato predlagata oceno VIII-. V začetku junija sta skupaj delovala tudi v Kozjeku in dokončala z opremljanjem nove smeri. Oba sta jo tudi prosto preplezala - Mavhar povsem čisto, Volk z vmesnimi počitki. 140 metrska smer poimenovana Špilferderber ima najtežji detajl ocenjen z VIII. Po posameznih raztežajih pa je smer ocenjena s IV+, VII+, VI+, VIII- in VIII. Smer je dobro opremljena s klini in svedrovci. Ponavljalcem avtorja priporočata le deset sistemov.

V Debeli Peči je Vid Vilhar (AO Ljubljana-Matica) s soplezalcem preplezal redko obiskano Medvoško smer. V njej sta našla le en klin. V začetku tedna je Slavko Rožič z Jernejem Kuharjem (AO Tržič) plezal smer JLA (VII-, 300 m) v Šitah. Uživanje v plezanju je občasno zmotila kakšna vodna lisa. Sestopila sta po Jesihovi. V Velikem Škednju v Kaninskem pogorju je bila preplezana smer ZSZ (VI+/V+, 240 m). 16. junija jo je preplezal Andrej Kotar s soplezalko in ocenil kot napeto smer, ki ne dovoljuje veliko počitka.

 ►Neprekinjena strmina ZSZ-ja. Vir: Črnuški AO

Lepe smeri je moč najti tudi v Kompoteli. Njeno severovzhodno ostenje sta obiskala Jan Novak in Žiga Oražem (AO Kamnik) ter preplezala smer Skakalnica (V, 200 m). Strmi odseki ju niso razočarali, saj nudijo dobro skalo in lepo plezarijo.

Člani AO Jesenice so 12. junija obiskali Lengarjev Komen in preplezali smer Peričnik (IV-/II-III, 300 m). V spodnjem delu so dodali dva raztežaja nove variante. Prva plezalca sta leta 2008 smer zelo natančno opisala ...>

Domžalčani v Peruju

Trije člani AO Domžale so 14. junija odpotovali v Peru. Trenutno se aklimatizirajo, ciljajo pa na Chopicalqui, Ishinco, Urus in Toclaraju, ki so menda letos obilno zasneženi zaradi ogromnih količin padavin v aprilu in maju.

Srečno!

Arhiv Alpinističnih novic 
Izpisi objav: o alpinizmu 
odpravah ipd. | o prvenstvenih

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46032

Novosti