Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

24. poletni

vseslovenski lovski veleslalom 2018 na Skutinem ledeniku nad Jezerskim

V nedeljo 10. junija, se je na veličastnem Skutinem ledeniku zbralo skoraj 60 tekmovalcev-lovcev na 24. tekmi za pokal »kristalnega gamsa«.

Letošnje visokogorsko lovsko smučarsko tekmovanje v popolnoma naravnem okolju in enako naravnem snegu, katerega je bilo letos izjemno veliko, je bila proga lahko nekoliko daljša. Kot atrakcije pa je bila, da je nad smučiščem mogočem gams kozel vse skozi opazoval kaj »gamsovke« in »gamsarji« počnemo. Žal pa smo pot pristopno lovsko potjo na Ledine našli poginulega mladiča gamsa. To je bila ena izmed že številnih žrtev najdenih gamsov posledica hude zime, naravne selekcije gamsovih tropov.

Tekmovanje je bilo zahtevno, vendar so se lovci in mladi iz lovskih okolij izkazali, da so »ta pravi« lovski hribovski smučarji.

Skupina »mladi«, osnovnošolci
1. Erazem Likar/Mlaka (LD Jezersko); 2. Miha Mertelj (LD Dovje-Mojstrana); 3. Lenart Likar/Mlaka (LD Jezersko)
Skupina »gamsovk«
1. Kristina Kramar-Kokalj (LD Luče); 2. Janja Lukanc (LD Šentlambert); 3. Maja Meglič–Klemenčič (LD Tržič)
Skupina »gamsiveterani«
1. Vladimir Faletič (LD Kobarid); 2. Igor Kos (LD Šentlambert); 3. Rado Košir (LD Dovje)
Skupina: »modrostni kozli«
1. Jaka Matijovc (LD Luče); 2. Branko Gorza (LD Bistra); 3. Borut Torkar (LD Bled)
Skupina »stari kozli«
1. Robert Kralj (LD Tržič); 2. Davo Karničar (LD Jezersko); 3. Roman Medved (LD Kobarid)
Skupina »starejši kozli«
1. Boštjan Gorza (LD Bistra); 2. Grega Mertelj (LD Dovje - Mojstrana); 3. Mirko Kramar (LD Luče)
Skupina: »srednje stari kozli«
1. Aleš Gorza (); 2. Rok Kranjc (LD Pogorevc); 3. Boštjan Primožič (LD Tržič)
Skupina »mladi kozli«
1. Klemen Pinter (LD Orlica); 2. Lovro Matijovc (LD Luče); 3. Jure Legat (LD Dovje)

Ekipno LD: 1. Luče, 2. Bistra, 3. Dovje-Mojstrana, 4. Tržič, 5. Bled, 6. Krvavec, 7. Kobarid, 8. Orlica, 9. LD Jezersko, 10. Pogorevc, 11. Šentlambert, 12. Jošt Kranj

France Ekar

Kategorije:
Novosti SMU SLO TEK Vse objave

1 komentarjev na članku "24. poletni"

Franci Savenc,

V 25. letih je uspelo uresničiti 24 lovskih poletnih veleslalomov na Skutinem ledeniku.

24. poletni vse slovenski lovski veleslalom »2018« na Skutinem ledeniku nad Jezerskim

V nedeljo 10. junija se je na veličastnem Skutinem ledeniku »naravnem spomeniku« zbralo skoraj 60 tekmovalcev lovcev na 24. tekmi za pokal »kristalnega gamsa«. Ta vrsta tekmovanja lovcev se je pričela pred 25. leti na pobudo Franeta Ekarja, kateri je takrat predlagal LD Jezersko, da bi bila taka prireditev atraktivna pomembna ne samo za lovce, lovstvo ampak tudi za popularizacijo gorsko hribovitega kra Jezersko. Takratni starešina LD Jurij Skuber izjemno strokovno dovršen gozdar , lovec in UO pa so k tej ideji takoj pristopili in j skupaj z LZS , ZLDG in občine Jezersko tudi veličastno na Skutinem ledeniku priredili in tudi odlično izpeljali. Lovsko alpsko smučanje in smučarsko lovska tekmovanja je so še kako aktivno v področju »alpskega loka« organizirana in razpoznavna. V času utemeljevanja slovenske državnosti pa je to tudi del slovenskega lovskega tozadevnega prispevka , da se tudi tako približamo k evropski razvitosti in naravovarstveni ozaveščenosti.. Kako so to takrat cenili to dejanje tradicionalni gorsko lovsko ozaveščeni »gamsarji, kot tudi tudi sveži slovenski politiki in gospodarstveniki ,saj torej ni bilo le naključje ,da je bil tekmovalec tudi lovec državni sekretar z ministrstva za kmetijstvo in gozdarstvo; predsednik Lovske zveze Slovenije, direktorji lovci gozdarsko gospodarski družb . »vrhunec« pa je vsekakor bila udeležba »naj« slovenskega politika Franceta Bučarja takratnega in še danes očeta naroda Slovencev. V veliko čast pa smo si šteli , da je bilo med tekmovalci tudi precej lovcev veteranov vojne za Slovenijo. V obdobju 25 let se je tako seštelo in naštelo skoraj dva tisoč tekmovalcev lovcev. Pri organizaciji so poleg jezerske Občine vse skozi aktivno sodelovali in pomagali pri izvedbah tekmovanj tudi Gorenjska lovska zveza, Lovska zveza Slovenije. Brez društev in posameznikov : Športnega društva Jezersko, kot časomerilci in pripravljavci tekmovalne proge , Gorsko reševalno društvo Jezersko, Planinsko društvo Kranj , himalajca Dava Karničarja , ki je vse skozi postavljal m trasiral progo in bil tudi GRS reševalne ekipe; vodje tekmovanja Jure Markič , ki je enako vseh 25 let odlično in strokovno zagotavljal in opravljal to odgovorno nalogo. Čeprav je bilo smučarsko tekmovanje v naravnem snežno ledenem visokogorskem okolju kondicijsko in tehnično zahtevno sta se pa tudi dogodili na 24 tekmah med tekmovalci »dve« poškodovanji.

Letošnje visokogorsko lovsko smučarsko tekmovanje v popolnoma naravnem okolju in enako naravnem snegu , katerega je bilo letos izjemno veliko je bila proga zato lahko nekoliko daljša. Kot atrakcije pa je bila, da je nad smučiščem mogočem gams kozel vse skozi opazoval kako so »gamsovke« in »gamsarji« smučali. Žal pa smo pot pristopno lovsko potjo na Ledine našli poginulega mladiča gamsa. To je bila ena izmed že številnih žrtev najdenih gamsov posledica hude zime, visokega snega to je posledica t.i. naravne selekcije urejevanja številčnosti gamsovih »tropov«.

Tekmovanje je bilo zahtevno , vendar so se lovci LD in mladi iz lovskih okolji osnovnošolci izkazali , da so »ta pravi prekaljeni lovski hribovski turni smučarji« . »Mladi« pa so s svojo mladostjo tudi »močno« pomladili poprečno starost tekmovalcev.

Skupina: »mladih« osnovnošolci

Mesto: 1. Erazem Likar / Mlaka – LD Jezersko;2. Mertelj Miha /LD Dovje - Mojstrana Dovje ; 3. Lenart Likar Mlaka – LD Jezersko;

Skupina: »gamsovke«

Mesto: 1. Kramar-Kokalj Kristina LD Luče ;2. Lukanc Janja LD Šentlambert; 3. Meglič – Klemenčič Maja LD Tržič

Skupina : »gamsi – veterani«

Mesto:1. Faletič Vladimir LD Kobarid; 2. Kos Igor LD Šentlambert;3. Košir Rado LD Dovje ;

Skupina: »modrostni kozli«

Mesto: 1.Matijovc Jaka LD Luče; 2. Gorza Branko LD Bistra; 3. Torkar Borut LD Bled;

Skupina »stari kozli«

Mesto: 1. Kralj Robert LD Tržič 2. Karničar Davo LD Jezersko; 3. Medved Roman LD Kobarid;

Skupina: » starejši kozli«

Mesto: 1. Gorza Boštjan LD Bistra; 2. Mertelj Grega LD Dovje; 3. Kramar Mirko LD Luče;

Skupina: »srednje stari kozli«

Mesto: 1. Gorza Aleš ; 2. Kranjc Rok LD Pogorevc; 3. Primožič Boštjan LD Tržič;

Skupina: » mladi kozli«

Mesto: 1. Pinter Klemen LD Orlica; 2. Matijovc Lovro LD Luče; 3. Legat Jure LD Dovje;

Ekipna razvrstitev LD: 1. Luče;2. Bistra; 3. Dovje ;4. Tržič; 5. Bled;6. Krvavec; 7. Kobarid; 8. Orlica; 9. LD jezersko; 10. Pogorevc; 11. Šentlambert; 12. Jošt Kranj;

Pokale, priznanja in medalje so podeljevali: Ana Smrtnik soproga smrtno ponesrečenega lovca na lovu »gamsarja« Damjana Smrtnika; direktorica občinske uprave Mojca Markič; Predsednik Zveze lovskih družin Gorenjske in član UO LZS Peter Belehar; Davo Karničar strokovni vodja tekmovanja; Predsednik NO LD Jezersko Miloš Zupančič; starosta LD Jezersko Dušan Jagodic; Bojan Čepin predsednik disciplinske komisije LD jezersko; Robert Kralj večkratni zmagovalec LD Tržič in vodja gorsko reševalne policije; Markič Jure vodja tekmovanja; Ekar France starešina LD Jezersko; Predsednik

Peter ZLDG Belehar je še posebej pozdravil in čestital tekmovalcem za izjemno voljo in moč , kateri se odločajo za tako zahtevno in tehnično kondicijsko usposobljenost , da sprejmejo tak »prvobitni« izziv na gorsko ledeniškem snegu , ki je obenem , tudi test vzdržljivosti in poguma. Čestitke je tudi izrekel LD , organizatorjem za izjemno požrtvovalnost in delo, da se tak projekt uresniči in tudi varno izpelje. Izpostavil pa je tudi , da na Jezerskem šekako lovstvo sodi v segment projekta in »certifikata« v status »hribovske gorniške vasi« in gorskega naravovarstva, katerega je jezerska občina , kot prva v Sloveniji pridobila.

Starešina Ekar France /veteran: alpinist, gorski reševalec, učitelj smučanja ../ se je poleg čestitk tekmovalcem še posebej zahvalil za pomoč in sodelovanje športnemu društvu Jezersko, Gorsko reševalnemu društvu, Planinskemu društvi Kranj, Občini, ZLDG, LZS , donatorjem in številnim posameznikom članom LD , da smo prav z njihovo pomočjo in razumevanjem tudi letos po 25 letih ponovno častno in mogočno uspelo izpeljati edinstveno zahtevno tekmovanje v visokogorju. Tudi take oblike aktivnosti pri katerih sodelujejo lovci, so obenem dejanja, ki ohranjajo in oživljajo, osvežujejo lovske vrednote iz nekdanjosti . Lovstvo ni samo lov »zalaz« in ulov. To je v osnovi sekundarij. Lovske vsebine in dejanja , ki ohranjajo statuse lovskega delovanja v javnem interesu, za javno dobro pa tudi za dejanja pri prizadevanjih varovanja in ohranjanja narave se odražajo tudi v lovskih kulturnih oblikah v umetnosti, glasbi in pesmi, kiparstvu in slikarstvu. Pa tudi enako v športu, rekreacijskih panogah. Tekmovanja v strelstvu na glinaste golobe so celo Olimpijska disciplina . In prav izvajanja takih dejanj in poslanstev dajo lovstvu pravo in trdno pokončnost in upoštevanja in spoštovanja v prostoru kjer bivamo. To je enako ,kot pred 240 leti , ko so lovci , kot prvi »dokumentirano« stopili na vrh slovenskega simbola Triglava. Tukaj v jezerskih gorah pa so pri odkrivanju teh gora imeli enako , kot bohinjske lovske legende, prav lovci Jezerjani ,Kokrčani , Savinjčani.., kot domačini prvo in glavno besedo. Žal pa na ta dejanja , vrednote in zasluge lovcev današnji čas vse bolj pozablja. Lahko bi celo trdili, da smo vse bolj priča potvarjanju resnic in zaslužnosti iz nekdanjosti.

V kulturnem programu v okviru katerega so se podeljevala priznanja tekmovalcem so bogat nastop imeli že tradicionalni bohinjski rogisti in glasbenika: harmonikar Marko in »bariton« pihalo Tobej Smrtnika , ki se glasbeno vzpenjata bolj in enako skrbita za umetniško glasbeno dovršenost. Jezersko hribovsko smučarski lovski dogodek se je nadaljeval ob odlični lovski kulinariki za katero je poskrbel Marjan Kotar član LD Jezersko in Trebnje. Branko Dežman pa je letos ponovno štirim lovcem podaril njegov umetniški izdelek lovsko »mini« prežo. Nekako pa se vse bolj vsiljuje dejstvo , ko se z gorami in nami vse na hitro vse bolj »stara« , kot tudi tisti , ki so , do sedaj skozi četrt stoletja z nad poprečno aktivno delovno voljo in močjo in energijo prostovoljno brezplačno delali, sodelovali kot prostovoljci društveni delavci lovci, športniki, gozdarji, občani..; Žal pa nam ni uspelo po naši volji in hotenju najti in vzgojiti pomladka, nasledstva , ki bi ta »stara težka« četrt stoletna bremena in odgovornosti hoteli prevzeti in z predanostjo in voljo nadaljevati »pot » in poti ohranjanja lovskih dejanj in vrednot z nadaljnjem v samem razvoju z alpsko tozadevno primerljivostjo , širino in rastjo .

France Ekar

Juni 2019

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti