Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Jernej Kruder,

Dnevnik - Gorazd Suhadolnik: ... šampion balvanskega plezanja

Jernej Kruder, vodilni v svetovnem pokalu športnega plezanja, prisega na svoj pristop. Še bolj kot trening plezanja je zanj pomembno treniranje uma.

Osemindvajsetletni vrhunski plezalec iz Škofje vasi ima s prvih štirih letošnjih balvanskih tekem svetovnega pokala eno zmago, dve drugi in eno šesto mesto. Na peti tekmi, minuli konec tedna je bila v Hačiodžiju na Japonskem, je osvojil 8. mesto in pred zadnjo tekmo, ki bo konec tedna v Vailu, ohranil odlično izhodišče za osvojitev balvanskega naslova.

Tekme v športnem plezanju se, tako kot treningi, dogajajo na umetni steni. Jernej Kruder ima raje skalo: »Letos sem plezal na umetni steni le toliko, da sem se lahko uvrstil v reprezentanco. Verjamem, da je skrivnost mojih dobrih rezultatov prav v tem, da sem dal prioriteto plezanju v skali.« Že aprila je na predstavitvi slovenske plezalske reprezentance v Ljubljani rekel, da upa na veliko lepega vremena in čim več plezanja v naravi. Selektor Gorazd Hren je ob tem malo zavil z očmi.

»V skali ni nobenega pritiska in je lažje potiskati svoje meje višje. Na tekmi si primoran narediti 'tukaj in zdaj', v plezališču pa si bolj sproščen, lahko si rečeš, da boš jutri spet prišel in poskusil,« pravi Kruder, prepričan, da se tako osvobaja psihičnega pritiska na tekmah. »Na vsako tekmo grem sproščen, brez pričakovanj.« Ob vseh visokih uvrstitvah na letošnjih tekmah – gre na tekmo brez pričakovanj? »V svetovnem pokalu tekmujem že deset let,« odgovarja. »Vem, da se vsaka tekma drugače obrne, zato se po morebitnem slabem rezultatu nočem gnjaviti.« Če se pred tekmo počuti slabo, ne komplicira, reče si, da bo plezal najboljše, kot lahko.

04.06.2018
Jernej Kruder, šampion balvanskega plezanja
G-L
: "
Dnevnik" <> Dnevnik/Planinstvo

 

 

Kategorije:
Novosti PLE SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti