Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Tek

na Triglav od Stare Fužine - Bojan Ambrožič v treh urah in  devetih minutah

Že čez 14 dni me čaka moj naslednji večji projekt: tek na Monte Roso. Tekma bo dolga 37 kilometrov s kar 3500 višinci vzpona in najvišjo točko na nadmorski višini 4554 metrov. Skratka še ena v vseh pogledih ekstremna tekma.

V Sloveniji pa žal enostavno nimamo niti približno tako dolgih klancev kot bo tam. Tako sem za trening izbral najdaljši klanec, ki v Sloveniji obstaja: in sicer iz vasi Stara Fužina v Bohinju na vrh Triglava, kar znese 2295 metrov relativne višinske razlike. Še en razlog za to turo pa je ta, da letos mineva 240 let od prvega vzpona na Triglav, ki je bil osvojen ravno iz smeri iz Bohinja. Med tem dolgim tekom sem imel več kot dovolj časa, da sem se v mislih počastil njihovem pogumu.

S tekom sem začel na parkirišču v Stari Fužini in odtekel v dolino Voje. Teče se po makadamski cesti, ki se v petih kilometrih vzpne le za 150 višincev. Na koncu doline pri slapu, pa se pot končno začne strmeje vzpenjati. Žal je pot večino časa zelo razrita in neprijetna že za hojo, kaj šele za tek. Tudi razgledov na pot ni, razen za kratek čas na planini Spodnja Grintovca. Sicer pa se izmenjavajo strmi odseki, kjer sem hitro hodil in daljše ravnine, kjer sem “moral” kar precej hitro teči. Tik pred Vodnikovim domom je na poti še nekaj večjih snežišč, ki pa se jih zaradi mehkega snega da brez problema prečiti.

Od Vodnikovega doma do Konjskega sedla je najmanj strm in najbolj tekaški del poti. Tako, da sem res užival. Na poti od Konjskega sedla do Planike pa je več snega, kot kopnih predelov. Zato sem bil tu precej počasen. Sneg je mehak. Tako da nevarnosti za zdrs ni. Vendar po južnem snegu navzgor enostavno ne gre hitro. Od Planike do vrha Triglava pa je bila pot povsem kopna. Se pa tu pri teku že precej pozna efekt višine in enostavno ne gre tako hitro, kot bi na enaki poti šlo npr. 1000 višincev nižje. Zato se zavedam, da je nujno da se pred tekmo na Monte Roso spet aklimatiziram na višino. Na vrh Triglava sem pritekel v 3 h 9 min.

Sestopil sem čez Mali Triglav na Kredarico, kjer sem pri prijaznih vremenarjih obnovil zaloge pijače. S spustom sem nadaljeval čez Kalvarijo na Konjsko sedlo do Vodnikovega doma. Na tej poti je še ogromno snežišč, ampak so vsa brez težav prehodna brez zimske opreme. Nisem hotel tvegati poškodbe na razdrapani poti v Voje. Zato sem raje nadaljeval po Triglavski magistrali do planine Tosc. Tu pa sem zavil navzdol na pot proti planini Uskovnici. Ni mi bilo žal te izbire. Ta pot je res super za tek. Na nekaterih mestih je sicer močno poškodovana od snežnih plazov. Sicer pa pa ponuja en sam tekaški užitek. Z Uskovnice sem potem imel le še kratek sestop do Hudičevega mosta in izhodišča. Garmin mi je nameril 35,4 km in 2505 m vzponov. Po razdalji je torej to zelo podobno, kot bo na Monte Rosi, manjka pa 1000 višincev.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45947

Novosti