Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Nova ferata


Foto utrinke s ferate so prispevali mariborski Uličarji. Fotografije so naložene v naključnem vrstnem redu; podrobnejše informacije na povezavi ...

 

ponedeljek, 11. junij 2018, ob 05:30, Dušan Škodič, ogledov: 1600

Na avstrijskem Koroškem so 1. maja, v steni pod razvalinami gradu Griffen, uradno predali v uporabo nadvse »lepo« in zelo zahtevno (težavnost »E«) ferato. 

Po konfiguraciji spominja na podobno prečno ferato na gradu Riegersburg (Štajerska), le da je neprimerljivo težja in po opombi v vodniku izjemno »izčrpavajoča«.

Tomaž Oprešnik med treningom

Sorazmerno majhna višina stene je narekovala nadelavo dveh dolgih prečnic v 200 m široki steni, le tako so namreč lahko dobili dolžino ferate 450 m. V srednjem delu je več previsnih raztežajev, ki zahtevajo veliko moči v rokah. Ključno mesto ob robu velikega spodmola je izredno izpostavljeno. Neposredna primerjava s podobno ocenjenimi raztežaji na drugih feratah je težavna, saj so tu roke so do ključnega mesta ves čas zelo obremenjene. Avtorji nove ferate so že sami ugotovili, da je v naravi dejansko precej težja, kot je kazalo po idejnih skicah. Če bi želeli množičen obisk plezalcev (kot v Riegersburgu), bi moralo biti ključno mesto nadelano le kot možna ekstremna varianta že tako zahtevne ferate.

Za na ferato Griffen je treba predvsem dovolj moči v rokah

Avtorji v vodniku izpostavljajo obvezno kratko popkovino za počivanje in feratarske rokavice. V komentarjih smo zasledili priporočilo za celoprstne rokavice ali celo dvojne rokavice. Ferata je prepovedana za otroke! Na težjih mestih so v pomoč majhni kovinski stopi, naravne možnosti za počivanje v steni skorajda ni.

Dostop do ferate je preprost. Ferata pa je izredno težka!

V Griffenu je dostop do parkirišča na severni strani vzpetine odlično označena. Vstopno mesto ferate je nedaleč vstran. Sestop z gradu na izhodišče je po turistični pešpoti na grad. Na vstopnem mestu je tudi nekaj vadbenih raztežajev (B/C in C/D) za razgibavanje in ogrevanje.
Kdor ima težave že na začetnem delu do opozorilne table, mora obvezno na zasilni izhod do vrha, ker se težave v nadaljevanju samo še stopnjujejo. Priporočljiv čas: april, maj, september in oktober. V poletnih mesecih je v steni izredno vroče, zato priporočajo vzpon le v zgodnjih jutranjih urah. Ne pozabite na zadostno količino izotoničnih napitkov.

Pred turo do potankosti preučite TOPO!
Vsi podatki na: bergsteigen.at/.../schlossberg klettersteig griffen

Tone Železnik  

eXTReMe Tracker