Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Tuji

... smučarski spusti v maju.

Matterhorn z vrha

25. maja je šestdeset letni gorski vodnik iz Courmayerja Edmond Joyeusaz prekinjeno smučal z vrha Matterhorna. Smučanje je pričel na severni strani gore in po 250 metrih prišel do strme stene, kjer je moral uporabiti vrv. Po dveh spustih po vrvi se je premaknil v vzhodno steno, ponovno nataknil smuči in odsmučal v dolino. Več [IT] ...>

Štiri stene Aiguille Verte

Francoski gorski vodnik Paul Bonhomme je 18. maja obiskal štiri različne stene Aiguille Verte (4122 m) v enem dnevu. Turo je pričel v vasi Argentiere, smučal in plezal pa je po tem vrstnem redu:  Couloir Couturier (plezanje) > Couloir Whymper (smučanje) > Brèche S du Cardinal (smučanje) > Y Couloir (plezanje) > Couloir Couturier (smučanje). Več ...>

Prvič z Laila Peaka

Francozi Carole Chambaret, Tiphaine Duperier in Boris Langenstein so 11. maja opravili prvi smučarski spust z vrha Laila Peaka (6096 m) v Karakorumu.

Gora ima kratko alpinistično zgodovino. Prvi so jo neuradno osvojili Britanci Andy Cave, Tom Curtis, Sean Smith in Simon Yates leta 1987. Prvi zimski vzpon nanjo sta opravila Španca Alex Txikon in José Fernandez leta 2013. Na pogled smučarsko zelo estetska 1500 metrska severozahodna stena je v preteklosti že bila cilj alpinističnih smučarjev, toda do letos še ni bila v celoti presmučana. Prva sta poskusila Šveda Fredrik Ericsson in Jörgen Aamot leta 2005. Le malo pod vrhom sta obrnila zaradi ledu. Naslednje odprave so podobno naletele na neugodne razmere in smučale le del stene. Leta 2016 so steno poskušali presmučati Italijani Leonardo Comelli, Carlo Cosi, Zeno Cecon in Enrico Mosetti - redno aktivni v Zahodnih Julijcijh - ter obrnili pod vrhom. Na spustu se je Leonardo smrtno ponesrečil.

Letos je steno vključno z vrhom le uspelo presmučati francoski trojici. Spremljalo jih je odlično vreme, brezvetrje in odličen sneg med smučanjem - pršič. Redko dobre razmere je konec maja ulovila še švicarsko-italijanska trojica.  25. maja sta spust preko SZ stene kot prva ponovila Italijan Cala Cimenti in Švicar Matthias Koenig. Tretji član odprave Švicar Julian Dänzer je na vrhu izgubil smuči in moral sestopiti peš. Več ...>

...05.2018


V SZ steni Laila Peaka. Vir: Planetmountain

2 komentarjev na članku "Tuji "

Jaka Ortar,

Laila Peak, vrhunsko! Očitno ena lepših flank, 1500 m 50°.

Matterhorn, nekje sem pred časom zasledil info, da je na podoben način že bil presmučan (predeskan?). Prvi del spusta je takrat potekal bolj desno po izstopnem delu Schmidtove smeri, nato pa peš po preveč ledeni prečnici na greben švicarske normalke. Tudi meni se je ob "študiju na daljavo" to zdela bolj smučarska linija kot v območju klasičnega pristopa. Bom poiskal več info.

"Valeruz non ha però completato integralmente la discesa, dalla vetta fino a valle, cosa che Joyeusaz ha invece realizzato discendendo i primi 350 metri di dislivello assicurandosi con due corde doppie nei tratti non sciabili."

Če Google Translate prav razume italijansko, potem je tu zapisano, da Valeruz ni opravil spusta z vrha v celoti, Bohnommu pa je to uspelo z 2 spustoma po vrvi na nesmučljivih odsekih v vršnih 350 metrih.

:) Kdo koga tu vleče za nos - hriba ne moreš "v celoti" presmučati z 2 abzajloma, ta poved samo sebe zanika. "Smučati" ni isto kot "imeti smuči na nogah".


Mitja Filipič,

Pravilno prevedeno. Joyeusaz je sicer odsmučal z vrha in smučal kolikor lahko, je pa vmes uporabljal vrv in snel smuči. Ni smučal neprekinjeno.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46029

Novosti