Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Mini vodnik: Učka

  07.06.2018
G-L:  "Kibubazin" 


četrtek, 7. junij 2018, ob 05:28, Mojca Stritar Kučuk, ogledov: 1236

Kibubazin - Aljaž Turk: Od daleč prepoznavna kraljica nad Reko in Kvarnerskim zalivom vse leto vabi planince, plezalce, gorske tekače in kolesarje.

Od Ljubljane je oddaljena slabi dve uri vožnje, torej je idealna destinacija za aktiven konec tedna.

Na hitro

Učka pravzaprav ni samo ena gora, kot včasih zmotno rečemo, pač pa manjše pogorje, ki povezuje Istro in Kvarner. Njen najvišji vrh, Vojak (1401 m), je tako tudi najvišji vrh istrskega polotoka. Učka je dolga 23 km, na severovzhodu pa jo zaključuje prelaz Poklon, za katerim se Čićarija. Zaradi mešanja mediteranske in kontinentalne klime je tu relativno veliko padavin. Zaradi vlažnega podnebja so tod bujni gozdovi, ki sicer niso značilnost Mediterana, z vrhov pa se ponuja čudovit razgled na suhe kvarnerske otoke na eni strani ter na rodovitna istrska polja, Primorsko, Tržaški zaliv, Julijske Alpe in Dolomite na drugi.

Kaj početi?

Učka in del Čićarije sta povezana v Naravni park Učka, ki ima zelo informativno spletno stran (žal ne v slovenščini) o številnih dejavnostih, ki so mogoče visoko med morjem in nebom. Gotovo se najde nekaj za vsak okus in zmožnosti!

Plezanje

V plezališčih ob obali, kot so Brseč, Mošćenička Draga in Medveja, je plezanje možno tudi ob lepih zimskih dneh. Pravo doživetje pa je plezanje v okoli 3,5 km dolgem kanjonu Vela Draga, ki je s 50–90 m visokimi stolpi pravi geološki fenomen. Več sektorjev ponuja več smeri, od kratkih do večraztežajnih, ki so ocenjene od 4a pa vse tja do 7c. Priporočamo enega od vodnikov.

Pohodništvo in gorski tek

Če se želite na Učko povzpeti iz obalnih naselij Opatija, Ičići, Ika, Lovran ali Medveja, boste za pot potrebovali 2–5 ur, za sabo pa boste pustili 1400 metrov višinske razlike, kar je razmeroma veliko. Nikar ne pozabite, da je na vrhu lahko precej hladneje kot ob morju, zato se ustrezno oblecite. Po pogorju se razprostira na stotine kilometrov poti, zato je najbolje, da se pozanimate pri lokalnem prebivalstvu in planinskih društvih, preberete kaj o parku ali preučite zemljevid, ki prikazuje severovzhodni del Učke (od Vojaka proti Čićariji). Obalna mesta in turistična društva organizirajo tudi številne pohode in druge dogodke.

Učka je zelo privlačna tudi za gorske tekače, saj ponuja nešteto poti in omogoča gorski tek skozi vse leto; tudi ko so vrhovi še pokriti s snegom, so nižji deli že kopni. Pogorje prečka tudi trasa legendarnega trail tekmovanja 100 milj Istre, na katerem vsako leto nastopijo tudi številni Slovenci. Tudi druga športna društva na Učki organizirajo veliko treking tekmovanj.

Gorsko in cestno kolesarjenje

Poti za gorsko kolesarjenje so na Učki lepo označene. Kolesarite lahko po poteh za družine z majhnimi otroki ali po tistih težkih za prave mojstre gorskega kolesarstva. Opise z GPS‑sledmi lahko najdete tukaj.

Za cestne kolesarje bo pravi podvig vzpon iz Ičićev ob morju preko Veprinaca in Poklona do Vojaka, kjer je tudi cilj tretje etape kolesarke dirke Tour of Croatia. Lokalno športno društvo septembra organizira dirko za cestne kolesarje King of Učka, ki ima isto traso. Če vas zanima, se še lahko prijavite.

Počitek

Če si zaželite osvežitve po napornem dnevu, je skok v morje odlična ideja. Tisti, ki si želite malo več udobja, se lahko odpravite v obalne kraje, kjer kar mrgoli centrov dobrega počutja (wellness).

Hrana in namestitev

Hrana je odlična, poskusite kvarnerske škampe v Moščenički Dragi ali istrsko mineštro. Spomladi naberite divje šparglje, jeseni pa lovranske marone.

Z namestitvijo ne boste imeli težav, saj boste od jeseni do pomladi zlahka našli prazne sobe pri prijaznih domačinih ali odprte hotele v Opatiji in na bližnji Reki. Od pomladi do jeseni se lahko nastanite tudi v odlično opremljenih avtokampih.

Dostop

Iz Ljubljane po avtocesti peljite do izvoza Postojna (Reka) in nato po lokalnih cestah preko Ilirske Bistrice do mejnega prehoda Jelšane (okoli 110 km).

Lahko pa naredite malo daljši ovinek in se po avtocesti iz Ljubljane odpeljete do izvoza Črni Kal (Pulj), nato pa nadaljujete po lokalnih cestah do mejnega prehoda Gračišče-Sočerga čez Buzet in tako spoznate še prečudovito Istro.

eXTReMe Tracker